ČERI TORTA Očaravajuća poslastica dekorativnog izgleda koja obara s nogu
Ako volite višnju, ovu tortu ćete obožavati.
Potrebno je
Za kore:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje šećera
- 3/4 šolje kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 i po kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje biljnog ulja
- 2 jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 šolja ključale vode
Za fil:
- 500 g očišćenih višanja
- 1/2 šolje šećera
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1/4 šolje vode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za ganaš:
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade (otopljene i ohlađene)
Priprema:
Priprema kore:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Podmažite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu prečnika 23 cm. Pomešajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte mleko, ulje, jaja i vanilu. Mutite mikserom na srednjoj brzini. Postepeno dodajte vodu i mešajte dok smesa ne postane homogena. Testo će biti prilično tečno. Podelite testo ravnomerno u pripremljene kalupe. Pecite 30-35 minuta na 170 stepeni.
U šerpici pomešajte višnje, šećer, kukuruzni skrob i vodu. Kuvajte na srednjoj vatri, često mešajući, dok se smesa ne zgusne. Dodajte vanilu. Ohladite fil pre nego što ga koristite u torti. Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta, pa umešajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Stavite jednu koru na tanjir za posluživanje. Premažite koru polovinom fila od višanja, pa polovinom čokoladnog fila. Stavite drugu koru preko fila, pa premažite preostalim filom od višanja. Završite tortu preostalim čokoladnim filom.
Možda vas zanima:
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
ŽITO TORTA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Klasik koji nikad ne izlazi iz mode, za sve svečane prilike
Kremasta poslastica raspametiće i one izbirljive.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)