ČERI TORTA Očaravajuća poslastica dekorativnog izgleda koja obara s nogu
Ako volite višnju, ovu tortu ćete obožavati.
Potrebno je
Za kore:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje šećera
- 3/4 šolje kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 i po kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje biljnog ulja
- 2 jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 šolja ključale vode
Za fil:
- 500 g očišćenih višanja
- 1/2 šolje šećera
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1/4 šolje vode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za ganaš:
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade (otopljene i ohlađene)
Priprema:
Priprema kore:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Podmažite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu prečnika 23 cm. Pomešajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte mleko, ulje, jaja i vanilu. Mutite mikserom na srednjoj brzini. Postepeno dodajte vodu i mešajte dok smesa ne postane homogena. Testo će biti prilično tečno. Podelite testo ravnomerno u pripremljene kalupe. Pecite 30-35 minuta na 170 stepeni.
U šerpici pomešajte višnje, šećer, kukuruzni skrob i vodu. Kuvajte na srednjoj vatri, često mešajući, dok se smesa ne zgusne. Dodajte vanilu. Ohladite fil pre nego što ga koristite u torti. Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta, pa umešajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Stavite jednu koru na tanjir za posluživanje. Premažite koru polovinom fila od višanja, pa polovinom čokoladnog fila. Stavite drugu koru preko fila, pa premažite preostalim filom od višanja. Završite tortu preostalim čokoladnim filom.
Možda vas zanima:
MOSKVA ŠNIT Kraljica voćnih torti još od 1974, a uprkos imenu nastala u Beogradu
Čuvena beogradska torta sa orasima i ananasom ukrasiće svaku slavsku trpezu.
A SAD ADIO Poslastica napravljena u čast čuvene srpske serije, a pomera granice dobrog ukusa
Ako ste voleli da gledate seriju Vruć vetar ovu poslasticu ćete obožavati.
POLICAJKA TORTA Raskošna čokoladna poslastica sa kremastim filom, "razoružaće"vas od prvog zalogaja
Izdašna poslastica idealna za sve važne događaje.
ČOKO BADEM TORTA Očaravajuća poslastica od koje će vam poći voda na usta, za prave sladokusce
Neodoljiva poslastica nestaće sa stola čim se postavi.
ČOKOLADNA TORTA OD 2 SASTOJKA Poslastica za sva vremena zbog koje će vam poći voda na usta
Ako volite čokoladu, ovu poslasticu ćete obožavati.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM Za savršeno popodne, a miriše na ljubav
Sočni kolač nestaće sa stola odmah.
KOKOS PUDING KREMASTIJI OD ONOG KLASIČNOG Topi se u ustima, a vraća u dane letovanja
Fenomenalan desert pravi se lako, a otopićete se od miline.
KNEDLA KOLAČ SA ŠLJIVAMA Neodoljivi klasik na drugačiji način, a zamirisaće cela kuća
Ako volite knedle sa šljivama, ovaj kolač ćete obožavati.
KOLAČIĆI SA BUNDEVOM Aromatični i brzi, a savršeni za dolazak iznenadnih gostiju
Odlično idu uz čaj ili kafu, a uspeće apsolutno svima.
Komentari (0)