SOFIJIN ROLAT SA BANANAMA MILUJE NEPCA Zbog njega komšije dolaze nepozvane

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovaj kremasti desert po receptu Sofije Cvjetićanin iz Gornjeg Milanovca

rolat sa bananama
Privatna arhiva
rolat sa bananama Privatna arhiva
 

Piše: Ivana Pavlović

 

Ako volite jednostavne deserte koji se tope u ustima i prave očas posla, rolat s pudingom i voćem je pravi izbor za vas. Recept nam je dala kuvarica Sofija Cvjetićanin, autorka profila „Sofkina kuhinja“. Rodom iz Gornjeg Milanovca, već godinama živi i radi u Beogradu, a ogromnu ljubav prema kuvanju upotpunila je završivši Višu hotelijersku školu, smer za strukovnog menadžera gastronomije. Putovanja joj uvek daju novu inspiraciju, a omiljena su joj stara, domaća jela iz mamine i bakine kuhinje. Roditelji i sestra su joj najveća podrška.

 

Kako ste došli na ideju da napravite ovaj rolat?

- Taj dan nismo ništa imali slatko u kući i trebalo mi je neko brzo rešenje. Ovaj rolat se idealno uklapao u to. Lako se sprema i brzo se pojede. Jedna korica, puding fil i voće, može li bolje od toga?

 

Da li ste nekada pravili s drugim pudingom? Ili drugim sastojcima za fil? Drugim voćem?

- Može i u drugim kombinacijama. Recimo, višnja i čokolada, vanil krem i ananas ili karamela i malina. Svako može da prilagodi ukusima u kojima uživa.

 

Da li je moguće šlag zameniti slatkom pavlakom?

- To uvek može. Domaćice biraju šta im je lakše za pripremu. Kod slatke pavlake je vrlo bitno da se muti hladna iz frižidera i ne sme da se premuti, u tom slučaju postaje maslac.

 

Da li rolat premazujete vrućim ili hladnim filom?

- Rolat se premazuje hladnim filom. Vrlo je bitno tek pečenu koru uviti u rolat i ostaviti da se ohladi. U suprotnom, kora će pucati.

 

Da li je moguće napraviti posnu varijantu ove poslastice?

- To onda više nije isti slatkiš, ali moguće je. Postoje zamene za jaja: akvafaba (dobija se kuvanjem leblebije) ili potopljeno čija seme.

 

U kojim prilikama biste poslužili ovaj rolat?

- Brzo se pravi, pa je idealan u situacijama gde nam treba brzo rešenje - za iznenadne goste ili ako ukućani žele da se zaslade uz kafu. Rolat je lagan i za svakodnevni užitak. Jedina mana ovog rolata je što se pojede odmah.

 

Koje jelo ne volite da pravite?

- Nisam veliki ljubitelj morskih plodova, pa ne uživam ni u pripremi jela koja sadrže morske plodove.

 

Da li ste nekada napravili jelo koje vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?

- Želela sam da iznenadim mamu za rođendan slavljeničkom tortom. Sama priprema torte je bila lagana, ali mi fil nije uspeo. Jednostavno nisam uspela da ga umutim i morala sam da bacim. Pošto nisam imala vremena da idem do prodavnice u novu nabavku, morala sam da budem kreativna i napravila sam novi fil od stvari koje sam imala u tom trenutku na raspolaganju. Malo čokolade, mleka, keksa i pudinga, i na kraju niko nije primetio razliku.

 

Koje jelo nikad niste spremali a voleli biste da probate?

- Volela bih da kod kuće napravim pitu od domaćih kora. Učili smo na Višoj skoli da razvijamo domaće kore, ali se nikad nisam odvažila da napravim sama. Veliki sam obožavalac testa i pita, pa ću se u narednom periodu posvetiti tome.

 

Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?

- Prvi desert koji sam napravila bile su vanilice. One su i dalje omiljeni slatkiš u našoj porodici i među prijateljima. Po nagovoru majke sam ušla u kuhinju, napravila vanilice i od tada nisam prestala sam pripremom slatkiše i slaniše.

 

Da vam dolaze na večeru važni gosti, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im napravili da ih impresionirate?

- Imamo puno lepih i ukusnih jela i poslastica. Svakako bih izabrala jela iz naše kuhinje. Za predjelo bih napravila sočnu gibanicu i uz nju bih poslužila domaći ajvar, pršutu i čvarke. Kao glavno jelo bila bi obavezno domaća supa s rezancima ili knedlama, sarma s vrućom projom ili gulaš. Za desert bih izabrala kraljicu među tortama, a to je reforma.

 

Rolat s bananom

 

Sastojci:

Za koru:

  • 8 jaja
  • 1 prstohvat soli
  • 8 kašika šećera u prahu
  • 8 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • pola kesice praška za pecivo

Za fil:

  • 600 ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 120 g kristal šećera
  • 125 g maslaca
  • 40 g šlaga u prahu

Još:

  • 6 banana
  • 1 limun
  • 100 g bele čokolade

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca. Belanca i prstohvat soli umutite u čvrst sneg. Zatim postepeno dodajte šećer i mutite jos desetak minuta. Brzinu miksera smanjite na najnižu, dodajte žumanca i mutite još malo. Zatim lagano mešajte špatulom mlevene orahe pomešane s brašnom i praškom za pecivo. Izlijte smesu u pleh obložen pek-papirom. Pecite 10-15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kora treba lepo da porumeni. Pečenu koru urolajte u vlažnu krpu i ostavite da se ohladi. Pek-papir skinite kada je kora hladna. Za to vreme pripremite fil: 400ml mleka i šećer stavite da se kuva na srednjoj vatri, a 2 pudinga razmutite u 200 mleka. Kad mleko provri, dodajte razmućene pudinge i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne, sve vreme mešajući da ne zagori.

Skinite s ringle, pa prekrijte streč-folijom i ohladite. Kad se smesa potpuno ohladi, dodajte umućen maslac i umutite. Dodajte šlag I nastavite s mućenjem. Odvojte nekoliko kašika sa strane, ostatkom premažite celu koru. Uz duže krajeva, s obe strane, ređajte banane koje ste prethodno provukli kroz sok od limuna (da ne potamne). Urolajte s obe strane, preokrenite rolat tako da strana koja je bila dole sada bude gore, premažite ceo smesom koju ste ostavili sa strane i pospite rendanom belom čokoladom.

 

 

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading