ČUVENA GRČKA LAZANJA Pravi recept za kremasti pasticio smo dobili iz prve ruke, od Katarine koja je udata za Grka
Za giros su svi čuli i većina naših ljudi ga obožava. A da li ste probali čuveni pasticio? To je tradicionalno grčko jelo i pravi se najčešće nedeljom kada je porodica na okupu. Sastoji se od testenine, fila od mlevenog mesa i paradajza i bešamel sosa.
Recept smo saznali iz prve ruke. Detaljnu pripremu pasticija nam je objasnila Katarina Kohila Božanić, Šapčanka koja je udata za Grka i živi u Solunu. Ona je autorka kulinarskog bloga „Grčka kuhinja“.
Koju vrstu mesa je najbolje koristiti za pasticio?
- Možete koristiti čisto juneće ili mešano mleveno meso.
Koliko dugo se dinsta mleveno meso i da li sme da se meša za to vreme?
- Meso na početku treba da porumeni, a ne da se skuva i izgubi sokove. Zato ga ne treba konstantno mešati. Dinsta se oko 3-4 minuta pre dodavanja povrća.
Koliko gust treba da bude fil sa mesom?
- Gotov fil sa mesom treba da bude potpuno gust, bez viška tečnosti.
Da li može da se koristi domaći kuvani sok od paradajza za pripremu sosa?
- Naravno! Domaći paradajz-sos će dodatno obogatiti ukus i dati notu prave mamine kuhinje.
Da li testenima treba skroz da se skuva?
- Možete skratiti vreme kuvanja minut, dva od onog koje stoji na pakovanju kako se testenina ne bi prekuvala i previše omekšala posle u rerni.
Kako da sprečimo da se testenina slepi?
- Savet grčkih domaćica je da se jednu kašika maslinovog ulja doda u proceđene, skuvane makarone i da se dobro izmeša. S obzirom na to da se pasticio pravi sa bešamel sosom, možete umesto ulja dodati dve pune kašike bešamela i tako sprečiti testeninu da se slepi.
Koliko dugo se prži brašno za bešamel sos?
- Dovoljno je propržiti brašno oko jedan minut tek koliko da puter pusti aromu. Bitno je da se neprestano meša i da koristite šerpu sa nelepljivim dnom kako biste izbegli grudvice ili da brašno zagori.
Da li bešamel tokom pripreme može mikserom da se muti?
- Nisam probala, ja koristim ručnu mutilicu za jaja i neprestano mešam dok ne proključa.
Po čemu se zna da je bešamel gotov?
- Bešamel se kuva dok se potpuno ne zgusne, poput pudinga.
Koji kačkavalj je najbolje koristiti za bešamel?
- Najbolje je izabrati tvrd, žuti sir jačeg ukusa i slanoće. Grci koriste sir gravijera, a moja omiljena srpska zamena je naš iriški sir.
Da li treba da se podmaže tepsija pre slaganja pasticija?
- Pošto se testenina pomeša sa malo bešamela da se ne lepi, nema potrebe da se tepsija dodatno podmazuje.
Koji je redosled ređanja u tepsiji?
- Prvo u tepsiju stavite skuvanu testeninu. Preko nje ravnomerno rasporedite sos. Kao šlag na tortu odozgo ide deblji sloj bešamela, još malo rendanog sira i pasticio je spreman za rernu.
Da li pasticio treba da odstoji malo posle pečenja ili se odmah jede?
- Bilo bi dobro da pasticio odstoji 15 minuta nakon pečenja kako bi se lakše sekao.
RECEPT za pasticio
Sastojci:
500 g duge šuplje testenine
Za sos od mesa:
800 g mlevene junetine
1 sitno seckani crni luk
1 čen belog luka sitno iseckan
1 šargarepa sitno izrendana
1 kašika paradajz-paste
800 g paradajz-pelata
½ čaše crnog vina
1 lovorov list
prstohvat šećera
suvi začin, so i biber
maslinovo ulje
Za bešamel:
1 litar mleka
100 g putera
100 g brašna
2 jaja
150 g iriškog sira
Priprema:
Sos od mesa: U većoj šerpi na zagrejanom maslinovom ulju prodinstajte mleveno meso dok ne porumeni. Dodajte crni, beli luk, šargarepu i mešajte dok povrće ne omekša. Dodajte paradajz-pastu, vino i pustite da alkohol ispari. Prelijte pelatom, dodajte šećer, suvi začin i lovor, malo tople vode i krčkajte oko 20 minuta. Skuvajte testeninu prema uputstvu sa pakovanja i procedite.
Bešamel: U šerpi sa nelepljivim dnom ugrejte mleko i sipajte u bokal. U šerpu stavite puter i kada se istopi dodajte brašno neprestano muteći mutilicom oko minut. Dodajte postepeno toplo mleko ne prestajući da mutite dok se sastojci ne sjedine. Posolite i mutite dok bešamel ne postane kao puding. Sklonite sa ringle i dodajte pola od rendanog sira i dva jaja, neprestano mešajući dok se svi sastojci ne sjedine. U testeninu dodajte dve kašike bešamela i malo rendanog sira i promešajte, pa je stavite na dno pravougaone veće tepsije. Iz sosa od mesa izvadite lovor i prelijte preko testenine. Bešamel prelijte lagano preko mesa, vodeći računa da se slojevi ne pomešaju. Pospite ostatkom rendanog sira i pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)