ČUVENA GRČKA LAZANJA Pravi recept za kremasti pasticio smo dobili iz prve ruke, od Katarine koja je udata za Grka
Za giros su svi čuli i većina naših ljudi ga obožava. A da li ste probali čuveni pasticio? To je tradicionalno grčko jelo i pravi se najčešće nedeljom kada je porodica na okupu. Sastoji se od testenine, fila od mlevenog mesa i paradajza i bešamel sosa.
Recept smo saznali iz prve ruke. Detaljnu pripremu pasticija nam je objasnila Katarina Kohila Božanić, Šapčanka koja je udata za Grka i živi u Solunu. Ona je autorka kulinarskog bloga „Grčka kuhinja“.
Koju vrstu mesa je najbolje koristiti za pasticio?
- Možete koristiti čisto juneće ili mešano mleveno meso.
Koliko dugo se dinsta mleveno meso i da li sme da se meša za to vreme?
- Meso na početku treba da porumeni, a ne da se skuva i izgubi sokove. Zato ga ne treba konstantno mešati. Dinsta se oko 3-4 minuta pre dodavanja povrća.
Koliko gust treba da bude fil sa mesom?
- Gotov fil sa mesom treba da bude potpuno gust, bez viška tečnosti.
Da li može da se koristi domaći kuvani sok od paradajza za pripremu sosa?
- Naravno! Domaći paradajz-sos će dodatno obogatiti ukus i dati notu prave mamine kuhinje.
Da li testenima treba skroz da se skuva?
- Možete skratiti vreme kuvanja minut, dva od onog koje stoji na pakovanju kako se testenina ne bi prekuvala i previše omekšala posle u rerni.
Kako da sprečimo da se testenina slepi?
- Savet grčkih domaćica je da se jednu kašika maslinovog ulja doda u proceđene, skuvane makarone i da se dobro izmeša. S obzirom na to da se pasticio pravi sa bešamel sosom, možete umesto ulja dodati dve pune kašike bešamela i tako sprečiti testeninu da se slepi.
Koliko dugo se prži brašno za bešamel sos?
- Dovoljno je propržiti brašno oko jedan minut tek koliko da puter pusti aromu. Bitno je da se neprestano meša i da koristite šerpu sa nelepljivim dnom kako biste izbegli grudvice ili da brašno zagori.
Da li bešamel tokom pripreme može mikserom da se muti?
- Nisam probala, ja koristim ručnu mutilicu za jaja i neprestano mešam dok ne proključa.
Po čemu se zna da je bešamel gotov?
- Bešamel se kuva dok se potpuno ne zgusne, poput pudinga.
Koji kačkavalj je najbolje koristiti za bešamel?
- Najbolje je izabrati tvrd, žuti sir jačeg ukusa i slanoće. Grci koriste sir gravijera, a moja omiljena srpska zamena je naš iriški sir.
Da li treba da se podmaže tepsija pre slaganja pasticija?
- Pošto se testenina pomeša sa malo bešamela da se ne lepi, nema potrebe da se tepsija dodatno podmazuje.
Koji je redosled ređanja u tepsiji?
- Prvo u tepsiju stavite skuvanu testeninu. Preko nje ravnomerno rasporedite sos. Kao šlag na tortu odozgo ide deblji sloj bešamela, još malo rendanog sira i pasticio je spreman za rernu.
Da li pasticio treba da odstoji malo posle pečenja ili se odmah jede?
- Bilo bi dobro da pasticio odstoji 15 minuta nakon pečenja kako bi se lakše sekao.
RECEPT za pasticio
Sastojci:
500 g duge šuplje testenine
Za sos od mesa:
800 g mlevene junetine
1 sitno seckani crni luk
1 čen belog luka sitno iseckan
1 šargarepa sitno izrendana
1 kašika paradajz-paste
800 g paradajz-pelata
½ čaše crnog vina
1 lovorov list
prstohvat šećera
suvi začin, so i biber
maslinovo ulje
Za bešamel:
1 litar mleka
100 g putera
100 g brašna
2 jaja
150 g iriškog sira
Priprema:
Sos od mesa: U većoj šerpi na zagrejanom maslinovom ulju prodinstajte mleveno meso dok ne porumeni. Dodajte crni, beli luk, šargarepu i mešajte dok povrće ne omekša. Dodajte paradajz-pastu, vino i pustite da alkohol ispari. Prelijte pelatom, dodajte šećer, suvi začin i lovor, malo tople vode i krčkajte oko 20 minuta. Skuvajte testeninu prema uputstvu sa pakovanja i procedite.
Bešamel: U šerpi sa nelepljivim dnom ugrejte mleko i sipajte u bokal. U šerpu stavite puter i kada se istopi dodajte brašno neprestano muteći mutilicom oko minut. Dodajte postepeno toplo mleko ne prestajući da mutite dok se sastojci ne sjedine. Posolite i mutite dok bešamel ne postane kao puding. Sklonite sa ringle i dodajte pola od rendanog sira i dva jaja, neprestano mešajući dok se svi sastojci ne sjedine. U testeninu dodajte dve kašike bešamela i malo rendanog sira i promešajte, pa je stavite na dno pravougaone veće tepsije. Iz sosa od mesa izvadite lovor i prelijte preko testenine. Bešamel prelijte lagano preko mesa, vodeći računa da se slojevi ne pomešaju. Pospite ostatkom rendanog sira i pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
ZAGORELI TIGANJ POSTAJE KAO NOV Primenite ovaj jednostavan trik u koji su se uverili milioni
Namirnice svaka domaćica već ima u kuhinji, a trik je jednostavan.
SLOBODANOVA ŠVALER TORTA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Jaka i kalorična poslastica za sve sladokusce
Napravite ovu fenomenalnu poslasticu po receptu Slobodana Radojičića iz Beča
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
Komentari (0)