BRZO SE PRAVI, JOŠ BRŽE POJEDE! Slana lenja pita po receptu kulinarske blogerke Jelene Kocmanović

V. Vukadinović

15:14

U sosu sa 0

Uvek su dobrodošli predlozi za doručak ili večeru, posebno kada se spremaju za kratko vreme.

BRZO SE PRAVI, JOŠ BRŽE POJEDE! Slana lenja pita po receptu kulinarske blogerke Jelene Kocmanović
privatna arhiva/Jelena Kocmanović

Slana lenja je ukusna i brzo se pravi iako je malo drugačija od onih sa kupljenim korama. Kulinarska blogerka Jelena Kocmanović iz Beograda nam je objasnila kako se sprema i koje sve povrće može da se koristi za pripremu ove brze pite. Ona je autor Instagram profila "Naš dan svaki dan" (nas_dan_svaki_dan), na kojem sa svojih 163.000 pratilaca deli razne ukusne recepte, a kao ekstra začin ispod svakog doda zanimljivu pričicu.

Da li jogurt u receptu možemo da zamenimo kiselim ili običnim mlekom?

- Može, ali je bolje jogurt zameniti kiselim mlekom zbog gustine testa koju treba da dobijemo. Stavite istu količinu koliko treba da ide jogurta. Ako želite da stavite obično mleko, smanjite količinu i sipajte 350 ml mleka. Moram da naglasim da je lepše testo kada se koristi jogurt ili kiselo mleko.

Da li može da se koristi neka druga vrsta brašna ili mora da bude oštro?

- Za zdravu varijantu, može da se koristi, na primer, integralno ili speltino brašno. Takođe, mogu se kombinovati i različite vrste brašna, na primer, meko i oštro brašno, speltino i oštro. Međutim, moj izbor za pripremu testa ovakvog tipa je uvek oštro brašno.

BRZO SE PRAVI, JOŠ BRŽE POJEDE! Slana lenja pita po receptu kulinarske blogerke Jelene Kocmanović privatna arhiva/Jelena Kocmanović
 

Kako se spanać pravilno blanšira?

- Spanać se prvo dobro opere i pregledaju se listovi da nisu oštećeni. Potrebno je ostaviti da odstoji u hladnoj vodi desetak minuta, a onda ga dobro isprati. Ukoliko spanać nije mlad već ima zadebljane peteljke odstranite ih. Za blanširanje u dublju šerpu stavite litar vode da provri, pa stavite spanać i ostavite 30 sekundi. Izvadite ga i stavite u cediljku da se ocedi višak vode. Nakon toga ga možete koristiti za pripremu jela ili ga zamrznuti. Ako želite da ga zamrznete odmah posle blanširanja ga stavite u hladnu vodu.

Kako da koristimo zamrznuti spanać u ovom receptu?

- Ukoliko se koristi zamrznuti spanać, potrebno ga je prvo prodinstati na malo vode i ulja bez prethodnog odmrzavanja. Nakon toga ga ocedite.

Da li možemo da stavimo neko drugo povrće umesto spanaća?

- Može se koristiti brokoli koji je potrebno obariti i ocediti, tikvice ili paprika koje prethodno treba iseckati i propržiti na ulju. Pita može da se napravi i sa mlevenim mesom i pečurkama  - njih prethodno treba posebno prodinstati, pa sjediniti.

Koji sir je najbolje koristiti?

- Najbolje je da se koristi feta sir, jer odlično ide u kombinaciji sa spanaćem zbog ukusa i zbog sjedinjavanja. Mogu se koristiti i druge vrste sireva, na primer, sitan ili meki sir. Jedino ne bih preporučila tvrdi sir zato što se prilikom pripreme fila neće sjediniti sa ostalim sastojcima.

Da li griz u receptu može da se zameni brašnom ili gustinom?

- Ne preporučujem zamenu zbog strukture koju treba da ima fil, ali ako nemate griz bolji izbor je gustin, jer ima istu svrhu kao i griz, odnosno vezuje sve sastoje. Dovoljna je jedna kašika, a potrebno ga je pripremiti po uputstvu sa pakovanja u zavisnosti od proizvođača.

Zašto ne može sve odjednom da se poređa u pleh i zajedno ispeče?

- Ne može sve odjednom da se peče zato što bi u tom slučaju fil pao na dno pleha, a treba da ostane na sredini. Zato je potrebno da se prvo ispeče donja kora, pa da se onda stavi fil od spanaća i sira i prelije ostatkom smese za koru.

BRZO SE PRAVI, JOŠ BRŽE POJEDE! Slana lenja pita po receptu kulinarske blogerke Jelene Kocmanović privatna arhiva/Jelena Kocmanović
 

Brza pita sa spanaćem i sirom

Sastojci:

Za testo:

5 jaja

100 ml ulja

500 ml jogurta

10 kašika kukuruznog brašna

12 kašika oštrog brašna

1-2 kašičice soli

1 kesica praška za pecivo

Za fil:

500 g svežeg spanaća

400 g feta sira

2 kašike griza

1 kašičica belog luka u prahu

Priprema:

Za testo, umutiti mikserom žumanca, dodati jogurt, zatim ulje, kukuruzno i oštro brašno, so i prašak za pecivo. Sjediniti mikserom. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa ih postepeno dodavati u smesu sa žumancima. Tada smanjiti jačinu miksera na najmanje, kako belanca ne bi „pala“. Pola smese sipati u podmazan pleh (ili obložen pek papirom) veličine 30x25 cm i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta. Izvaditi, staviti fil i preko njega preliti ostatak smese za koru. Peći još oko pola sata. Priprema fila: blanširati spanać, dobro ga ocediti i iseckati, pa ga pomešati sa usitnjenim feta sirom, grizom i belim lukom u prahu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Komentari (0)

Loading