MADLENE, KOLAČIĆI UZ KAFU Napravite jednostavni ukusni francuski desert po receptu Jelene Stanojević

Alo.rs/B. P.

09:30

U sosu sa 0

Francuski kuvari savetuju da testo kada se umuti odstoji, čak i preko noći.

MADLENE, KOLAČIĆI UZ KAFU Napravite jednostavni ukusni francuski desert po receptu Jelene Stanojević
Privatna arhiva
MADLENE, KOLAČIĆI UZ KAFU Napravite jednostavni ukusni francuski desert po receptu Jelene Stanojević Privatna arhiva
 

 

Jelena Stanojević je kao veoma mala otkrila ljubav prema kuvanju. Kako kaže, u početku je spremala palačinke, a onda je naravno prešla na viši nivo. Period korone probudio je želju da napravi Jutjub kanal, a kasnije i Instagram profil i počne da snima spremanje recepata. Danas njen profil (Jecine kulinarije) prati preko 125.000 pratilaca, a sa čitaocima Alo Trpeze podelila je neobičan recept za francuski slatkiš madlena.

 

Mogu li se ovi kolačići napraviti i bez jaja? 

- Ne, jaja su jedan od osnovnih sastojaka ovog recepta.

Postoji li neki sastojak koji se može zameniti ukoliko ga nemamo u kuhinji? 

- Recept za madlene sadrži neke osnovne sastojke koje uglavnom imamo u kući, jaja, šećer, brašno. Eventualno, ukoliko trenutno u kući nemate limun, može se staviti rendana korica pomorandže.

Možemo li spremati kolačić i ako ne prosejemo brašno? 

- Možemo, ali ako mutimo mikserom nema potrebe da se brašno proseje. Ako brašno želite da umešate ručnom mutilicom, onda preporučujem da brašno prosejete.

Da li sastojci treba da budu direktno iz frižidera (puter, jaja…) ili treba da budu na sobnoj temperaturi i zašto je to važno?

- Puter je potrebno da se istopi na laganoj temperaturi, dok umutimo jaja sa šećerom puter će se prohladiti i odmah ga dodajemo. Ukoliko jaja držite u frižideru možete ih mutiti odmah, nema potrebe čekati da jaja dostignu sobnu temperaturu.

Koliko dugo smeju da stoje kada se naprave?

- Dve do tri dana ako se čuvaju u zatvorenoj posudi na prohladnom mestu, ako ih ostane. Kod nas se uvek pojedu isti dan, eventualno ako neki ostane sutradan za uz kafu.

Kada je važno prestati da mutimo mikserom? 

- Kada umutimo jaja, u njih dodajemo šećer. Tada mutimo oko dva minuta, da šećer krene da se topi i da jaja posvetle. Posle toga dodajemo puter, brašno i prašak za pecivo. Na kraju rendanu koricu limuna. Čim se sve sjedini gasimo mikser.

Kakvi kalupi su nam potrebni za madlene?

- Francuski kuvari preporučuju metalne kalupe. Kod nas ih je malo teže naći tako da su kod nas zastupljeniji silikonski kalupi u kojima su madlene, po meni, podjednako ukusne.

Možemo li ih ručno oblikovati ukoliko nemamo tipičan kalup školjke?

- Ne možemo, jer je smesa retka za oblikovanje. Ukoliko nemate tipičan kalup za madlene, možete koristiti kalup za šapice. Oblik će biti malo drugačiji od klasičnog oblika za madlene, ali će ukus ostati isti.

Čime je najbolje premazati kalupe? Uljem, puterom, možda staviti papir za pečenje…? 

- Silikonske kalupe je najbolje premazati s vrlo malo putera. Uglavnom se silikonski kalupi ne lepe, ali da bi nam se svaka madlena lepo odvojila od kalupa i zadržala prepoznatljiv oblik, najbolje je premazati kalup puterom. Metalne kalupe je dobro premazati sa malo putera i posuti sa malo brašna.

U čemu je tajna u spremanju ovih kolačića?

- U mom receptu nema neke tajne, ako postupate po uputstvu sigurno dobijate madlene koje će vas oduševiti. Francuski kuvari savetuju da testo kada se umuti odstoji, preporučuju da testo odstoji čak i preko noći i zatim da se peku. Uvek gledam da sebi i svojim pratiocima olakšam s pripremom recepata, tako da po mom receptu madlene možete odmah peći.

Kako da znamo da su dobro ispečeni?

- Madlene se peku na 180 stepeni oko 15 minuta, ali napominjem da sve zavisi od jačine rerne. Gotove su kada dobiju zlatnu do blago braonkastu boju sa gornje strane.

Šta raditi ako ih prepečemo ili ih ne ispečemo dovoljno? 

- Bitno je dobro voditi računa da budu lepo pečene. Minuti su u pitanju jer je debljina kolačića mala, tako da ako ih pečemo koji minut duže nego što je potrebno, madlene će se prepeći.

Možemo li ih preliti nekim prelivom ili je bolje ostaviti ih takvi kakvi jesu? 

- Madlene se mogu ostaviti kakve jesu. Takođe, mogu se posuti šećerom u prahu, kao i istopljenom čokoladom.

 

RECEPT

Sastojci:

3 jaja

100 g šećera

125 g maslaca

120 g brašna

1/2 kesice praška za pecivo

rendana korica jednog limuna

Priprema:

Umutite jaja i dodajte šećer. Nakon dodavanja šećera nastavite s mućenjem oko dva minuta. Zatim dodajte istopljeni maslac, brašno i prašak za pecivo, na kraju rendanu koricu limuna. Mutite da se sve sjedini. Kalup podmažite sa malo maslaca i sipajte smesu u kalup i punite do 2/3, nikako do vrha. Rernu uključite na 180 stepeni i pecite kolačiće oko 15-18 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Kada se ispeku, ostavite par minuta da se prohlade i vadite iz kalupa. Od ove smese se dobije 35 madlena. Na kraju, po želji dekorišite istopljenom čokoladom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading