Sočni punjeni šampinjoni: Jednostavno i hranljivo jelo

NajŽena

17:00

U sosu sa 0

Recept koji morate da probate...

Šampinjoni
Printscreen/YouTube/Preppy Kitchen

Odlično predjelo, mala užina, ali i fino glavno jelo sa izdašnom salatom od povrća - ove punjeni šampinjoni su toliko ukusni da ćete, nakon što ih probate, stalno razmišljati o njima. Priprema je jednostavna, a rerna ionako obavlja najveći deo posla. Ako prvi put spremate punjene šampinjone, a retko kuvate sa pečurkama, evo nekoliko saveta za njihovo čišćenje i pripremu, pre ovog genijalnog recepta za punjene pečurke.

Kako očistiti i pripremiti šampinjone za kuvanje?

Pečurke obično imaju dosta prljavštine, pa je ključno da ih dobro očistite pre kuvanja. Možete ih brzo isprati pod vodom (pokušajte da bude što kraće jer pečurke brzo upijaju tečnost) i obrišite papirnim ubrusom. Ali većina kuvara radije samo dobro očešlja pečurke, kako bi izbegli da ih natapaju u vodi.

Pečurke Shutterstock
 

 

Za punjene pečurke, prvi korak, nakon čišćenja, jeste da uklonite peteljke, ali ih nemojte bacati - koristite ih za ovo ili neko drugo jelo. Oni će svakom jelu dati dodatni ukus, teksturu i miris.

Da li zaista moram da koristim parmezan?

Ne. Za ovaj recept za punjene pečurke možete koristiti grujer, fontinu, čedar, fetu, kao i dobar paški ili livanski sir. Birajte sir po svom ukusu, ili ako volite sve - izaberite najaromatičniji.

Može li se ovo jelo pripremiti unapred?

Naravno! Ovi punjeni šampinjoni se mogu puniti i zamrznuti, a mogu se čuvati u zamrzivaču do 3 meseca. Kada idete da ih pečete, samo ih stavite u rernu, pravo iz zamrzivača, ali morate da im date nešto više od 20 minuta da se ispeku

Ukusni punjeni šampinjoni (8 porcija, 60 minuta)

Sastojci:
ulje za podmazivanje tepsije
700 g velikih šampinjona (belih ili braon)
2 kašike putera
2 čena belog luka, sitno iseckana
¼ šolje prezle (1 šolja = 250 ml)
so
sveže mleveni crni biber
¼ šolje sveže rendanog parmezana + dodatak za posipanje
120 g krem sira, omekšanog
2 kašike sitno iseckanog svežeg peršunovog lista + dodatno za posipanje 1 kašika svežeg timijana, seckanog

Postupak: Zagrejati rernu na 200 stepeni. Podmažite pleh. Pečurkama uklonite peteljke i grubo ih iseckajte. Poređajte kapice pečuraka na pleh. Rastopite puter u srednjem tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckane pečurke i pržite dok sva voda ne ispari, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i nastavite da pržite dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte prezle i ostavite da malo porumene, oko 3 minuta. So i biber. Uklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U činiji pomešajte prženu mešavinu pečuraka, belog luka i prezla, parmezana, krem sira, peršuna i timijana. Sol i biber po ukusu. Napunite kapice pečuraka i pospite sa još malo parmezana. Pecite dok pečurke ne omekšaju, a vrh ne porumeni - oko 20 minuta. Pospite još malo seckanog peršunovog lista i poslužite.

 

Komentari (0)

Loading