DANAS VALJA ZAMESITI NEŠTO Recept za perece koje se obavezno prave na Svetog Savu iz jednog razloga
U srpskoj tradiciji je usvojeno da se za Svetosavsku trpezu pripremaju perece. Evo zašto je to tako
Potrebno je:
- toplo mleko 2 dl
- brašno 500 g
- šećer prstohvat
- kvasac 25 g
- ulje o,5 dl
- žumance 1
- so 1/2 kašičice
- Slani preliv
- brašno 1,5 kašika
- so 1/2 kašike
- voda po potrebi
Priprema:
1. U mlako mleko rastopiti kvasac, dodati šećer i 2 kašike brašna i ostaviti da se malo nadigne, oko 10 minuta. U nadošli kvasac dodati žumance, ulje i brašno, pa umesti fino glatko testo da se nelepi za ruke. Ostaviti testo na toplom da miruje 30 minuta.
Od naraslog testa kidati manje komadiće, rastanjiti prstima u dugačak štapić, a zatim oblikovati perece, pa slagati u pleh obložen pek papirom. Tako oblikovane perece ostaviti da još malo narastu taman dok se rerna ugreje na 200 stepeni.
2. Pre nego što se stave, premazati umućenim belancetom (četkicom je najbolje premazati). Perece peći 15 minuta da dobiju blago žutu boju. Za to vreme pripremiti slani preliv.
Pomešati so i brašno, pa dodavati vodu da se dobije gustina kao za palačinke, da nema grudvica. Pri kraju pečenja, čim pereci dobiju lepu boju, izvaditi iz rerne, išarati slanim prelivom i vratiti još 2-3 minuta da se preliv osuši. Prijatno!
Možda vas zanima:
SVI GA POGREŠNO PRAVE Uz ovaj trik bolonjez sos više nikad neće biti mastan i težak
TikTok korisnica Holi objasnila je da dok pržite meso treba samo da presavijete komad papirnog ubrusa i stavite ga među hvataljke
PREUKUSAN I BRZ DORUČAK Lepinja sa jogurtom i sirom, savršen zalogaj za nekoliko minuta
Zamesite domaće pecivo koje će vas oduševiti
BRZ I ZDRAV DORUČAK Omlet sa jajima i batatom, spreman za 3 minuta
Započnite dan sa zdravim doručkom
EKSPLOZIJA UKUSA Ekler tortu svi vole - ne peče se, sočna je i kremasta
Isto je kremasta kao i obični ekleri, samo ćete je mnogo brže napraviti
SALATA SA ŠAMPINJONIMA Brzinsko jelo bez koga se posna trpeza ne može zamisliti, spremite i oduševite goste
Kada se ohladi, vaša salata je spremna za serviranje...
ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...
DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan
Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...
ČORBA OD SOČIVA Lagan i neodoljiv obrok koji će vas ugrejati, a sprema se nikad brže
Čorbu možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru, ili...
KREM SUPA OD KARFIOLA Jednostavno jelo koje osvaja na prvi zalogaj
Čuvajte karfiol u fioci za povrće, u plastičnoj kesi, do nedelju dana...
Komentari (0)