NIKAD LAKŠE NIJE IH BILO NAPRAVITI Najbolje domaće krofne, meke i mirisne
Kad se kuhinjom raširi aroma prah-šećera na vreloj korici, nastaje istinski gastronomski praznik
![NIKAD LAKŠE NIJE IH BILO NAPRAVITI Najbolje domaće krofne, meke i mirisne](/data/images/2023-02-24/47287_shutterstock-2150918821_f.jpg?timestamp=1677193200)
SASTOJCI:
- 1 kg brašna (tip 400 meko)
- 600 ml mleka
- 1 pakovanje kvasca (50 g)
- 3 ravne kašike masti (ili zejtina)
- 4 ravne kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera za kvasac
- 2 žumanca
PRIPREMA:
U mlako mleko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu). Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.
Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).
Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.
Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.
Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.
Možda vas zanima:
![puf puf krofne](/data/images/2025-01-08/110706_puf-puf-krofne_f.jpg)
GOTOVE ZA 15 MINUTA Pahuljaste krofne se tope u ustima, prave se za čas i smažu još brže, ljubav na prvi zalogaj
Male krofne sa lagano hrskavom i zlatno-smeđom spoljašnjošću, posute šećerom, i mekanom, pahuljastom unutrašnjošću...
![večera](/data/images/2023-07-21/59722_638560-francuski-krompiiir-f_f.jpg)
STARINSKO SRPSKO JELO Krompirača sa pirinčem i kobasicom, pravo zadovoljstvo ukusa
Luk ovom jelu daje slast, a pirinač u kombinaciji sa jako malo brašna pravi jelo kremastim
![domaće krofne](/data/images/2024-12-17/109088_krofne-1_f.jpg)
NAJLEPŠE DOMAĆE KROFNE Recept Mire Banjac svi obožavaju, biće mekane i neodoljive
Legenda glumačkog pozorišta i žena za primer čije uloge vole da gledaju i mladi i stari ima karijeru koja traje decenijama. Da nije samo talentovana u svojoj struci, tvrde oni koji su probali njena jela, i malo je reći da su oduševljeni. Upravo takve su i ove krofne, mekane kao duša.
![SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus](/data/images/2023-01-18/44384_screenshot-4_f.jpg)
SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru
![sutlijaš](/data/images/2024-10-03/102138_sutlijas-shutterstock-62962489_f.jpg)
SUTLIJAŠ Fenomenalan domaći desert koji budi nostalgiju, a cimet mu daje poseban šmek
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
![posni prebranac](/data/images/2024-09-27/101567_posni-prebranac_f.jpg)
PREBRANAC PO BAKA MIRINOM RECEPTU Držaće vas dugo sitim, a raj za nepca
Jelo koje krepi organizam u trenu, obožavaćete ga.
![knedle sa šljivama](/data/images/2024-08-23/98347_knedle-sa-sljivama_f.jpg)
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinske i aromatične, a mekane kao duša
Starinski slatkiš kome nije moguće odoleti, za pravo uživanje.
TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice
![uštipci](/data/images/2025-01-08/110679_ustipci-6_f.jpg)
PO RECEPTU NAŠIH BAKA Domaći uštipci, pecivo za sva vremena
Mekani kao duša, slani ili slatki, vi birate
Komentari (0)