Prastari bakin recept za mirisne DOMAĆE POGAČICE SA SIROM: tope se u ustima, vraćaju u detinjstvo
Od testa iz ovog recepta možete da napravite i štapiće i biće jednako fantastični kao ove domaće pogačice.

Možda vas zanima:

BRZE POGAČICE Treba vam samo 8 minuta, a savršene za bilo koje doba dana
Služite uz jogurt ili kiselo mleko.

BUREK SA MESOM BOLJI OD ONOG KUPOVNOG Hrskavih kora i sočnog fila, poći će vam voda na usta
Sočan i slasan, najbolje ide uz jogurt ili kiselo mleko.

NAJMEKŠE POGAČICE SA SIROM ZA SAVRŠENO JUTRO Najbolje se slažu sa jogurtom i kiselim mlekom
Sočne i mekane, pravićete stalno.

CAKANINE BRZE POGAČICE NIKO NE ODBIJA Sir se topi u ustima, a nestaju sa stola odmah
Dragica Radosavljević, poznata pod umetničkim imenom Cakana, već godinama je deo srpske umetničke i muzičke scene, a svojim raskošnim glasom postavila je standarde mnogim novim mladim pevačima. Srpska pevačica narodne, izvorne i folk muzike vodi računa o ishrani, a na račun zavidne linije dobija brojne komplimente, pa je teško poverovati da ima troje unučadi i odraslu ćerku Mariju. Pre nekoliko godina podelila je ovaj recept za preukusne pogačice sa sirom, koje se jednostavno pripremaju, a nestaće sa stola čim se postave.
Bakine pogačice
Sastojci:
400 g glatkog brašna (300 za smesu i 100 sa strane)
250 g mladog sira
250 g putera (može i margarin)
1 žumance i 1 celo jaje (za premaz)
susam ili kim
1 prstohvat soli
čaša od rakije
Priprema:
Od 250 g putera oduzmite prst i ostaviti sa strane. Zamesite testo od 300 g brašna, sira i putera, ako je još lepljivo dodati još brašna. Razvaljajte testo i premažite ga otopljenim puterom koji ste odvojili. Presavijte. Opet premažite. Presavijte. Stavite u frižider na sat. Kada se testo odmorilo, ponovo ga razvaljajte, ali ne pretanko. Vadite pogačice kalupom i slažite pleh obložen pek-papirom. Premažite umućenim jajetom i žumancetom, pospite susamom ili kimom i pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni 12-15 minuta.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)