Bejgli se smatra mađarskim pecivom tipičnim za praznični period. Postoji teorija da bejgli potiče iz Jermenije i da je u Mađarsku stigao u drugoj polovini 19. veka. Uglavnom su ga pravile porodice samo za proslave, a onda se proširilo i na poslastičarnice. Naziv je dobio od nemačke reči za savijanje, verovatno zahvaljujući uticaju Austrougarske. Najpopularniji su filovi sa orasima i makom, ali u poslednjih nekoliko godina su sve više popularni i s ostalim nadevima, naročito s višnjama.
Bejgli s makom
Sastojci:
Za testo:
1 i po šolja mleka
1 kašika šećera
25 g svežeg kvasca
500 g brašna
200 g putera
2 jajeta
Za fil:
200 g maka
150 g šećera
2 kašičice džema od kajsije
1 šolja mleka
100 g suvog grožđa
Za premaz:
1 jaje
Priprema:
Kvasac sipajte u mleko i neka odstoji. Puter otopite, pomešajte s brašnom, a jaja ulupajte. Pomešajte sve sastojke i umesite testo rukama.Pokrijte krpom i ostavite da odmori do sat vremena. Skuvajte mleko sa šećerom, a kad provri, ubacite mak, smanjite temperaturu i kuvajte još malo. Ubacite džem od kajsija i suvo grožđe i promešajte. Testo rastanjite oklagijom u pravougaonik i filujte prohlađenim filom. Umutite jaje i premažite bejgli i ostavite još 15 minuta u plehu koji je obložen papirom za pečenje. Pecite oko pola sata na 180.
SAVET Mađarske domaćice često dodaju i čašu belog vina kako bi kora bejglija bila mekanija
Možda vas zanima:
PRSTE DA POLIŽEŠ Neobično jelo sa začinima iz Indije otopiće vaša čula
Iako je naziv čudnovat, ukus je zadivljujuć.
UKUSNA I KREMASTA, ZA PRSTE SE LEPI Piletina u belom sosu postaće vam omiljeni ručak
Svi je vole, pa će i ovo jelo zavoleti.
DA LI STE PROBALI SPOJ KOKOSA I PARADAJZA? Da, verujte nam, ukus će vas očarati!
Ovo jako neobično jelo će vas ostaviti bez daha.
Jednostavna spanakopita
Braća pravoslavci vole spanakopitu.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)