Bejgli se smatra mađarskim pecivom tipičnim za praznični period. Postoji teorija da bejgli potiče iz Jermenije i da je u Mađarsku stigao u drugoj polovini 19. veka. Uglavnom su ga pravile porodice samo za proslave, a onda se proširilo i na poslastičarnice. Naziv je dobio od nemačke reči za savijanje, verovatno zahvaljujući uticaju Austrougarske. Najpopularniji su filovi sa orasima i makom, ali u poslednjih nekoliko godina su sve više popularni i s ostalim nadevima, naročito s višnjama.
Bejgli s makom
Sastojci:
Za testo:
1 i po šolja mleka
1 kašika šećera
25 g svežeg kvasca
500 g brašna
200 g putera
2 jajeta
Za fil:
200 g maka
150 g šećera
2 kašičice džema od kajsije
1 šolja mleka
100 g suvog grožđa
Za premaz:
1 jaje
Priprema:
Kvasac sipajte u mleko i neka odstoji. Puter otopite, pomešajte s brašnom, a jaja ulupajte. Pomešajte sve sastojke i umesite testo rukama.Pokrijte krpom i ostavite da odmori do sat vremena. Skuvajte mleko sa šećerom, a kad provri, ubacite mak, smanjite temperaturu i kuvajte još malo. Ubacite džem od kajsija i suvo grožđe i promešajte. Testo rastanjite oklagijom u pravougaonik i filujte prohlađenim filom. Umutite jaje i premažite bejgli i ostavite još 15 minuta u plehu koji je obložen papirom za pečenje. Pecite oko pola sata na 180.
SAVET Mađarske domaćice često dodaju i čašu belog vina kako bi kora bejglija bila mekanija
Možda vas zanima:
![PRSTE DA POLIŽEŠ Neobično jelo sa začinima iz Indije otopiće vaša čula](/data/images/2023-01-24/44828_couscous-gb836c675d-1280_f.jpg)
PRSTE DA POLIŽEŠ Neobično jelo sa začinima iz Indije otopiće vaša čula
Iako je naziv čudnovat, ukus je zadivljujuć.
![UKUSNA I KREMASTA, ZA PRSTE SE LEPI Piletina u belom sosu postaće vam omiljeni ručak](/data/images/2022-06-07/29423_piletina_f.jpeg)
UKUSNA I KREMASTA, ZA PRSTE SE LEPI Piletina u belom sosu postaće vam omiljeni ručak
Svi je vole, pa će i ovo jelo zavoleti.
![DA LI STE PROBALI SPOJ KOKOSA I PARADAJZA? Da, verujte nam, ukus će vas očarati!](/data/images/2023-01-24/44829_kagyana-gc097cf9b6-1280_f.jpg)
DA LI STE PROBALI SPOJ KOKOSA I PARADAJZA? Da, verujte nam, ukus će vas očarati!
Ovo jako neobično jelo će vas ostaviti bez daha.
![Jednostavna spanakopita](/data/images/2023-01-10/43734_spanakopita-496875766_f.jpg)
Jednostavna spanakopita
Braća pravoslavci vole spanakopitu.
![menemen](/data/images/2025-02-15/114092_shutterstock-2190933935_f.jpg)
MENEMEN Turska kajgana gotova za 15 minuta koja pomera granice dobrog ukusa
Dodajte prilog po želji i uživajte.
![brusketi sa pršutom](/data/images/2025-02-14/113995_screenshot-2025-02-14-103552_f.png)
GURMANSKI BRUSKETI NA ITALIJANSKI NAČIN Hrskavi zalogajčići sa pršutom nestaće sa stola odmah
Savršeni i hrskavi, pravićete stalno.
![giros sa piletinom](/data/images/2025-02-13/113979_screenshot-2025-02-13-221402_f.png)
GIROS SA PILETINOM Grčki specijalitet koji budi uspomene sa letovanja, u savršenom spoju ukusa
Fenomenalan i slasan, pravićete stalno.
![paša lokum](/data/images/2023-11-03/66598_pasa-lokum_f.png)
PAŠA LOKUM Turski slatkiš mekan kao duša idealan za svaku svečanost
Očaravajući slatkiš pravi se lako, a osvaja od prvog zalogaja.
![baklava sa makom](/data/images/2024-07-17/94408_shutterstock-753217501_f.jpg)
BAKLAVA SA MAKOM Neodoljiva turska poslastica koja budi sva čula, za prave sladokusce
Neodoljiva i slatka, a mak joj daje posebnu draž.
Komentari (0)