Bejgli, mađarska praznična štrudla

Izvor: I. V.

22:14

Kulinarski globus 0

Prste da poližete!

Bejgli, mađarska praznična štrudla
Foto: Shutterstock

Bejgli se smatra mađarskim pecivom tipičnim za praznični period. Postoji teorija da bejgli potiče iz Jermenije i da je u Mađarsku stigao u drugoj polovini 19. veka. Uglavnom su ga pravile porodice samo za proslave, a onda se proširilo i na poslastičarnice. Naziv je dobio od nemačke reči za savijanje, verovatno zahvaljujući uticaju Austrougarske. Najpopularniji su filovi sa orasima i makom, ali u poslednjih nekoliko godina su sve više popularni i s ostalim nadevima, naročito s višnjama.

Bejgli s makom

Sastojci:

Za testo:

1 i po šolja mleka

1 kašika šećera

25 g svežeg kvasca

500 g brašna

200 g putera

2 jajeta

Za fil:

200 g maka

150 g šećera

2 kašičice džema od kajsije

1 šolja mleka     

100 g suvog grožđa

Za premaz:

1 jaje

Priprema:

Kvasac sipajte u mleko i neka odstoji. Puter otopite, pomešajte s brašnom, a jaja ulupajte. Pomešajte sve sastojke i umesite testo rukama.Pokrijte krpom i ostavite da odmori do sat vremena. Skuvajte mleko sa šećerom, a kad provri, ubacite mak, smanjite temperaturu i kuvajte još malo. Ubacite džem od kajsija i suvo grožđe i promešajte. Testo rastanjite oklagijom u pravougaonik i filujte prohlađenim filom. Umutite jaje i premažite bejgli i ostavite još 15 minuta u plehu koji je obložen papirom za pečenje. Pecite oko pola sata na 180.

SAVET Mađarske domaćice često dodaju i čašu belog vina kako bi kora bejglija bila mekanija

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading