Jednostavna spanakopita

Izvor: Alo.rs

14:50

Kulinarski globus 0

Braća pravoslavci vole spanakopitu.

Jednostavna spanakopita
Shutterstock

Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo: spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi s feta sirom. Osim što se pravi od domaćeg testa, može se koristiti i lisnato testo. Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a s više blitve i praziluka. Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.

 

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 kg zamrznutog spanaća u kesi

2 jajeta

1/2 šolje seckanog peršuna

1/2 šolje rikota sira

1 šolja feta sira

1 pakovanje kora za pitu

Priprema:

Iseckajte crni i beli luk, pa izdinstajte na maslinovom ulju. Dodajte spanać i peršun. Kad povrće omekša, sklonite. Umutite jaja, rikotu i fetu, pa ubacite ohlađeni spanać. U pravougaonoj tepsiji ređajte listove kore za pitu dok ne pokrijete dno i zidove, premažite uljem, pa dodajte još jedan red kora. Sipajte fil, preklopite nadvijeno testo preko fila. Dodajte još jedan list kora i premažite uljem. Pecite 40 minuta na 180 stepeni dok ne porumeni.

 

SAVET Grčke domaćice često pitu premazuju belancetom da bude hrskava

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading