Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo: spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi s feta sirom. Osim što se pravi od domaćeg testa, može se koristiti i lisnato testo. Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a s više blitve i praziluka. Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.
Možda vas zanima:

NAJBOLJA JE PILETINA NA INDIJSKI NAČIN Jelo se zove Tika masala i strašno je ukusan
Sve sastojke volite, sigurno.

BOGATA KOMBINACIJA UKUSA Irski gulaš oduševiće sve poznavaoce ovog jela
Nije baš isti kao onaj koji mi pravimo.

POLJUPČIĆ IZ BRAZILA Zasladite veče neobičnim desertom
Poslastica iz daleka biće pravi užitak.

MOŽE ZA DORUČAK, ALI I KASNU VEČERU Ukusni indijski namaz od povrća koje ne jedemo često
Neodoljiv patlidžan odućeviće vas u ovoj pašteti.
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 kg zamrznutog spanaća u kesi
2 jajeta
1/2 šolje seckanog peršuna
1/2 šolje rikota sira
1 šolja feta sira
1 pakovanje kora za pitu
Priprema:
Iseckajte crni i beli luk, pa izdinstajte na maslinovom ulju. Dodajte spanać i peršun. Kad povrće omekša, sklonite. Umutite jaja, rikotu i fetu, pa ubacite ohlađeni spanać. U pravougaonoj tepsiji ređajte listove kore za pitu dok ne pokrijete dno i zidove, premažite uljem, pa dodajte još jedan red kora. Sipajte fil, preklopite nadvijeno testo preko fila. Dodajte još jedan list kora i premažite uljem. Pecite 40 minuta na 180 stepeni dok ne porumeni.
SAVET Grčke domaćice često pitu premazuju belancetom da bude hrskava

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica sa višnjama koja budi sva čula
Kremasta i sočna, uzećete parče više.

BALA BAJANA Tradicionalni brazilski desert koji se topi u ustima
Prave se brzo i lako, a ukus je čista fantazija.

MASONICA Stari crnogorski specijalitet za savršen doručak
Služite toplo.

SAHER TORTA Donosimo vam originalni recept za neodoljivu čokoladnu poslasticu
Kremasta i sočna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)