Lubija je marokansko jelo i predstavlja varivo od belog pasulja sa dodacima paradajza, đumbira, belog luka i začina. Osim što se može naručiti u restoranima, lako se može uočiti i na ulicama Maroka. Poreklo ovog jela datira iz srednjovekovnog perioda, a istoričari veruju da je jelo bilo inspirisano knjigom Mohameda de Bagdada iz 1226. koja je predstavljala marokansku kuhinju. Služe je kao predjelo, ali i kao prilog, posebno uz večeru s prženom ribom.
Sastojci:
2 kašičice maslinovog ulja
1 čen belog luka
1/2 kašičice kima
1/2 kašičice kurkume
200 g pasiranog paradajza
3 šolje pilećeg bujona
1 konzerva pasulja
3 šolje spanaća
1 zelena paprika
1/2 šolje peršuna
so, biber
Priprema:
Dinstajte na ulju seckane beli i crni luk. Dodajte kumin,kurkumu, pasirani paradajz i pasulj iz konzerve, te bujon, sitno seckane papriku i peršun. Kuvajte uz povremeno mešanje 20 minuta. Listove spanaća operite i ubacite u lubiju. Ako vam deluje da je pregusta, razredite vodom.
SAVET Lubijaće biti ukusnija ako je spremite
Možda vas zanima:
Lubija sa govedinom
Poznato jelo Maroka.
Skromna a hranljiva lubija
Nešto što ćete obavezno probati da napravite.
MOŽE ZA DORUČAK, ALI I KASNU VEČERU Ukusni indijski namaz od povrća koje ne jedemo često
Neodoljiv patlidžan odućeviće vas u ovoj pašteti.
PRSTE DA POLIŽEŠ Neobično jelo sa začinima iz Indije otopiće vaša čula
Iako je naziv čudnovat, ukus je zadivljujuć.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)