Zelena lubija

Izvor: I. V.

17:01

Kulinarski globus 0

Predivno.

Zelena lubija
Foto: Shutterstock

Lubija je marokansko jelo i predstavlja varivo od belog pasulja sa dodacima paradajza, đumbira, belog luka i začina. Osim što se može naručiti u restoranima, lako se može uočiti i na ulicama Maroka. Poreklo ovog jela datira iz srednjovekovnog perioda, a istoričari veruju da je jelo bilo inspirisano knjigom Mohameda de Bagdada iz 1226. koja je predstavljala marokansku kuhinju. Služe je kao predjelo, ali i kao prilog, posebno uz večeru s prženom ribom.

 

Sastojci:

2 kašičice maslinovog ulja

1 čen belog luka

1/2 kašičice kima

1/2 kašičice kurkume

200 g pasiranog paradajza

3 šolje pilećeg bujona

1 konzerva pasulja

3 šolje spanaća

1 zelena paprika

1/2 šolje peršuna

so, biber

Priprema:

Dinstajte na ulju seckane beli i crni luk. Dodajte kumin,kurkumu, pasirani paradajz i pasulj iz konzerve, te bujon, sitno seckane papriku i peršun. Kuvajte uz povremeno mešanje 20 minuta. Listove spanaća operite i ubacite u lubiju. Ako vam deluje da je pregusta, razredite vodom.

SAVET Lubijaće biti ukusnija ako je spremite 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading