Tartiflet sa povrćem: Ovo jelo oduševiće i najokorelije "mesojede"

Izvor: Alo.rs/I.V.

10:38

Kulinarski globus 0

Tartiflet je čuveno francusko jelo, a ovo je njegova vegetarijnska varijanta

Tartiflet sa povrćem: Ovo jelo oduševiće i najokorelije "mesojede"
Shutterstock

Sastojci:

200 ml sojinog mleka

3 batata

2 kašičice biljnog ulja

100 ml belog vina

1 glavica crnog luka

1 kašičica timijana

1 čen belog luka

250 g bri sira

Priprema:

Batat oljuštite, prepolovite i skuvajte. Crni i beli luk sitno iseckajte i na ulju u tiganju propržite, pa dodajte belo vino. U veću šerpu pomešajte sojino mleko, timijan i izdinstani luk. Kad proključa, ubacite batat i kuvajte oko 5 minuta. Pola smese sipajte u tepsiju, izrendajte bri pa dodajte drugu polovinu. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.

SAVET Da bi se batat lepše isekao, nemojte ga tokom kuvanja probadati viljuškom

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading