Tartiflet sa povrćem: Ovo jelo oduševiće i najokorelije "mesojede"

Alo.rs/I.V.

10:38

Kulinarski globus 0

Tartiflet je čuveno francusko jelo, a ovo je njegova vegetarijnska varijanta

Tartiflet sa povrćem: Ovo jelo oduševiće i najokorelije "mesojede"
Shutterstock

Sastojci:

200 ml sojinog mleka

3 batata

2 kašičice biljnog ulja

100 ml belog vina

1 glavica crnog luka

1 kašičica timijana

1 čen belog luka

250 g bri sira

Priprema:

Batat oljuštite, prepolovite i skuvajte. Crni i beli luk sitno iseckajte i na ulju u tiganju propržite, pa dodajte belo vino. U veću šerpu pomešajte sojino mleko, timijan i izdinstani luk. Kad proključa, ubacite batat i kuvajte oko 5 minuta. Pola smese sipajte u tepsiju, izrendajte bri pa dodajte drugu polovinu. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.

SAVET Da bi se batat lepše isekao, nemojte ga tokom kuvanja probadati viljuškom

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading