Au, što je ovo dobro! Domaći, hrskavi čokoladni raspucanci

Izvor: Alo.rs/I.V.

14:49

Kulinarski globus 0

Čokladni raspucanci su pravi hit na internetu, a mi imamo originalni recept

Au, što je ovo dobro! Domaći, hrskavi čokoladni raspucanci
Shutterstock

Sastojci:

125 g glatkog brašna 

50 g kakaoa

1 kašičica praška za pecivo

1 prstohvat soli

115 g putera

100 g šećera

100 g smeđeg šećera

1 veće jaje

1 kašičica ekstrakta vanile

180 g čokoladnih kapljica ili čokolade

Priprema:

Penasto pomešajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i so. Stavite sa strane. U drugoj činiji mikserom umutite puter, šećer i smeđi šećer na srednjoj brzini dok ne postanu kremasti, oko 2 minuta.  Umutite jaje i vanilu na velikoj brzini. Smanjite brzinu i polako umešajte suve sastojke u mokre dok se ne sjedine, a zatim umešaj komadiće čokolade. Testo za kolačiće će biti gusto i lepljivo. Dobro ga pokrijte alu-folijom i ohladite najmanje 2 sata. Za ovo testo hlađenje je obavezno. Izvadite i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta. Za to vreme možete zagrejati rernu na 180 stepeni.  Dva velika pleha za pečenje obložite pek-papirom. Ostavite sa strane. Uzimajte 1,5 kašika testa i oblikujte kuglice. Pecite ih 11-12 minuta.  

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading