POPULARNA ITALIJANSKA ČORBA Ribolita je spoj namirnica koje i mi obožavamo!

Vesna Vukadinović

09:30

Kulinarski globus 0

Italijanke prave ovu čorbu od povrća koje im je ostalo prilikom pripreme drugih jela, pa je zato puna raznovrsnih sastojaka.

POPULARNA ITALIJANSKA ČORBA Ribolita je spoj namirnica koje i mi obožavamo!
Shutterstock

Sastojci:

600 g pasulja

350 g spanaća

400 g pelata

2 glavice crnog luka

3 šargarepe

1 praziluk

3 čena belog luka

12 kriški hleba

3 kašike parmezana

6 kašika maslinovog ulja

pileći bujon

so i biber

Priprema:

Pasulj operite i potopite u vodi zajedno sa očišćenim lukom i šargarepom. Ostavite preko noći. Sutradan izvadite povrće, a pasulj u toj vodi kuvajte pola sata. Iseckajte crni i beli luk, šargarepu i praziluk na kolutove. Pelat paradajz ocedite i iseckajte na manje komade. Spanać iseckajte. U većoj šerpi prodinstajte crni luk, šargarepu i praziluk, dodaje beli luk, a posle minut paradajz i bujon. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte pasulj i spanać i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Propržite hleb da porumeni, poprskajte maslinovim uljem i stavite u svaki tanjir kada sipate supu. Odozgo pospite malo parmezana.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading