POPULARNA ITALIJANSKA ČORBA Ribolita je spoj namirnica koje i mi obožavamo!
Italijanke prave ovu čorbu od povrća koje im je ostalo prilikom pripreme drugih jela, pa je zato puna raznovrsnih sastojaka.
Sastojci:
600 g pasulja
350 g spanaća
400 g pelata
2 glavice crnog luka
3 šargarepe
1 praziluk
3 čena belog luka
12 kriški hleba
3 kašike parmezana
6 kašika maslinovog ulja
pileći bujon
so i biber
Priprema:
Pasulj operite i potopite u vodi zajedno sa očišćenim lukom i šargarepom. Ostavite preko noći. Sutradan izvadite povrće, a pasulj u toj vodi kuvajte pola sata. Iseckajte crni i beli luk, šargarepu i praziluk na kolutove. Pelat paradajz ocedite i iseckajte na manje komade. Spanać iseckajte. U većoj šerpi prodinstajte crni luk, šargarepu i praziluk, dodaje beli luk, a posle minut paradajz i bujon. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte pasulj i spanać i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata. Propržite hleb da porumeni, poprskajte maslinovim uljem i stavite u svaki tanjir kada sipate supu. Odozgo pospite malo parmezana.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
PASIRANA ČORBA OD PASULJA Probajte omiljeno jelo na drugačiji način
Ova čorba se lako sprema, a veoma je ukusna.
RUČAJTE KAO FRANCUZI Čorba od crnog luka s hlebom i parmezanom, zapečena u rerni!
Zdrava i ukusna čorbica je odličan ručak.
KAFANSKA ČORBA Savršeno kuvano jelo po receptu koji smo dobili pravo iz kafane!
Čorba sa povrćem i mesom može da se jede kao predjelo, ali i kao obrok.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)