PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske
Ovakvom pecivu niko ne može da odoli, a posebno će ga deca obožavati.

Dekorativan izgled, savršen ukus... Kako biste dobili ove jestive cvetove potrebno je da umotate viršle u testo i oblikujete cvet. Uz dodatak još nekoliko sastojaka, imaćete ukusan doručak ili večeru. Ako niste baš vešti u pravljenju testa, saveti kulinarske blogerke Stanislave Lazarević iz Prnjavora u Republici Srpskoj pomoći će da vam ovaj recept uspe. Ona je autorka Instagram profila „Stašina kuhinjica“ (stasina_kuhinjica), na kome sa više od 63.000 pratilaca deli svoje recepte.
Možda vas zanima:

BRZE KIFLICE SA SIROM Služite ih vruće uz jogurt, a biće preukusne i kada se ohlade
Priprema nije komplikovana, a osvajaju ukusom.

BRZE PROLEĆNE KIFLICE SA SALAMOM Slasne i ukusne, smažu se očas posla
Napravite ove ukusne kiflice po receptu Milice Spasić iz Mihajlovca kod Smedereva

DOMAĆE KIFLICE Umesite ih za doručak, a savršene su i za večeru
Mekane kao duša, a sočne, odlično se slažu sa jogurtom.

KIFLICE SA SIROM I ŠUNKOM Neodoljivo pecivo idealno za doručak ili užinu, uz jogurt ili kiselo mleko
Mekane i sočne, najbolje stavite duplu meru.
Da li umesto svežeg može da se stavi suvi kvasac?
- Možete umesto svežeg kvasca upotrebiti suvi. Srazmera svežeg i suvog kvasca je 3:1, odnosno umesto 30 g svežeg kvasca u recept treba staviti 10 grama suvog.

Koje brašno je najbolje koristiti za ovaj recept?
- Za ovakva peciva je najbolje koristiti meko brašno tip 400, ali možete koristiti i integralno brašno.
Kakvo testo treba da bude kada se umesi?
- Testo treba da bude srednje mekoće. Treba da se u njemu oslikavaju prsti, a da se ne lepi za radnu površinu. U slučaju da preterate sa brašnom i da vam testo bude tvrdo, dodajte malo mleka. Ako vam pak testo deluje suviše meko postepeno dodajte brašno.
Da li viršle treba prvo da se skuvaju?
- Ne, dovoljno je samo da se skine omotač ako imaju. Viršle će se peći zajedno sa pecivom.

Kako da napravimo oblik cveta?
- Kada testo podelite na devet jednakih delova i oblikujete loptice, uzimajte po jednu lopticu i oklagijom rasklagijajte u oblik pravougaonika dužine viršle. Na testo stavite viršlu i urolajte, a krajeve testa spojite da se viršla ne vidi. Oštrim nožem zasecite rolnicu poprečno na 5-6 mesta ali pazite da ne presečete testo dole do kraja. Krajeve spojite u krug. Svaki presečeni deo zarotirajte i okrenite da viršla bude okrenuta na gore.
Da li cvet treba nečim da se učvrsti kako se ne bi raspao prilikom pečenja?
- Cvet ne može da se raspadne, nema potrebe da se učvršćuje. Ukoliko se prilikom rotiranja zasečenih delova testo negde odvoji i pukne, ne brinite, prilikom pečenja testo će malo da naraste pa će se spojiti.

Da li može sredina cveta da se ostavi prazna?
- Možete sredinu peciva ostaviti praznu. Pecivo je jednako lepo i dekorativno i bez punjenja. Kada ga punite, to može biti po vašoj želji, sir ili mešavina kačkavalja i šunke, slanine...

Možemo li ovo testo da koristimo za pravljenje nekog drugog peciva?
- Odlično je kada se koristi kao kora za picu. Ili možete da ga rasklagijate, isečete na željene oblike, napunite po ukusu i ispečete. Ovo testo je veoma ukusno kada se od njega prave razna peciva.

Cvet sa viršlama
Sastojci:
25 g svežeg kvasca
1/2 kašičice šećera
1 kašičica soli
200 ml mleka
50 ml ulja
350 g brašna
1/2 kašičice origana
9 viršli
1 jaje za premazivanje
Fil:
Malo sira ili kačkavalja
Priprema:
U mlako mleko stavite kvasac i šećer i izmešajte. Ne treba čekati da nadođe. U drugoj posudi pomešajte brašno, origano i so, dodajte kvasac i ulje. Mešajte prvo varjačom, a onda zamesite testo rukom da bude srednje mekoće. Prekrijte ga folijom i ostavite da stoji 30 minuta. Napravite devet loptica i svaku oblikujte u cvet (prema opisu u tekstu). Radnu površinu ne treba pobrašnjivati. Cvetove ređajte u pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite da stoje 10 minuta. Sredinu cvetova ispunite filom od usitnjenog sira i pola umućenog jaja. Drugom polovinom jaja premažite testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

SAHER TORTA Čuvena austrijska poslastica u harmoniji neodoljivih ukusa, za prave ljubitelje čokolade
Savršen spoj čokolade i džema svaki put će vas iznova oduševiti.

HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji super idu uz čaj
Mirisni i ukusni, najbolje odmah stavite duplu meru.

NAPRAVITE MOČI BRZO I LAKO Dosimo vam jednostavan recept za omiljeni japanski slatkiš
Sočan i mekan, a topi se u ustima.

HRSKAVI ITALIJANSKI KANTUČINI Neodoljivi keksići sa bademom koji super idu uz kafu ili čaj
Čuveni italijanski keksići sa bademom iz Toskane peku se dvaput kako bi bili što hrskaviji. Savršeno idu uz kafu ili čaj, a mogu da zamene desert ili užinu. Priprema je krajnje jednostavna, a ukus neodoljiv.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)