PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske
Ovakvom pecivu niko ne može da odoli, a posebno će ga deca obožavati.
![PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske](/data/images/2023-03-16/48913_20220120-153534-smanjeno_f.jpg?timestamp=1678921200)
Dekorativan izgled, savršen ukus... Kako biste dobili ove jestive cvetove potrebno je da umotate viršle u testo i oblikujete cvet. Uz dodatak još nekoliko sastojaka, imaćete ukusan doručak ili večeru. Ako niste baš vešti u pravljenju testa, saveti kulinarske blogerke Stanislave Lazarević iz Prnjavora u Republici Srpskoj pomoći će da vam ovaj recept uspe. Ona je autorka Instagram profila „Stašina kuhinjica“ (stasina_kuhinjica), na kome sa više od 63.000 pratilaca deli svoje recepte.
Da li umesto svežeg može da se stavi suvi kvasac?
- Možete umesto svežeg kvasca upotrebiti suvi. Srazmera svežeg i suvog kvasca je 3:1, odnosno umesto 30 g svežeg kvasca u recept treba staviti 10 grama suvog.
privatna arhiva/Stanislava Lazarević
Koje brašno je najbolje koristiti za ovaj recept?
- Za ovakva peciva je najbolje koristiti meko brašno tip 400, ali možete koristiti i integralno brašno.
Kakvo testo treba da bude kada se umesi?
- Testo treba da bude srednje mekoće. Treba da se u njemu oslikavaju prsti, a da se ne lepi za radnu površinu. U slučaju da preterate sa brašnom i da vam testo bude tvrdo, dodajte malo mleka. Ako vam pak testo deluje suviše meko postepeno dodajte brašno.
Da li viršle treba prvo da se skuvaju?
- Ne, dovoljno je samo da se skine omotač ako imaju. Viršle će se peći zajedno sa pecivom.
privatna arhiva/Stanislava Lazarević
Kako da napravimo oblik cveta?
- Kada testo podelite na devet jednakih delova i oblikujete loptice, uzimajte po jednu lopticu i oklagijom rasklagijajte u oblik pravougaonika dužine viršle. Na testo stavite viršlu i urolajte, a krajeve testa spojite da se viršla ne vidi. Oštrim nožem zasecite rolnicu poprečno na 5-6 mesta ali pazite da ne presečete testo dole do kraja. Krajeve spojite u krug. Svaki presečeni deo zarotirajte i okrenite da viršla bude okrenuta na gore.
Da li cvet treba nečim da se učvrsti kako se ne bi raspao prilikom pečenja?
- Cvet ne može da se raspadne, nema potrebe da se učvršćuje. Ukoliko se prilikom rotiranja zasečenih delova testo negde odvoji i pukne, ne brinite, prilikom pečenja testo će malo da naraste pa će se spojiti.
privatna arhiva/Stanislava Lazarević
Da li može sredina cveta da se ostavi prazna?
- Možete sredinu peciva ostaviti praznu. Pecivo je jednako lepo i dekorativno i bez punjenja. Kada ga punite, to može biti po vašoj želji, sir ili mešavina kačkavalja i šunke, slanine...
privatna arhiva/Stanislava Lazarević
Možemo li ovo testo da koristimo za pravljenje nekog drugog peciva?
- Odlično je kada se koristi kao kora za picu. Ili možete da ga rasklagijate, isečete na željene oblike, napunite po ukusu i ispečete. Ovo testo je veoma ukusno kada se od njega prave razna peciva.
privatna arhiva/Stanislava Lazarević
Cvet sa viršlama
Sastojci:
25 g svežeg kvasca
1/2 kašičice šećera
1 kašičica soli
200 ml mleka
50 ml ulja
350 g brašna
1/2 kašičice origana
9 viršli
1 jaje za premazivanje
Fil:
Malo sira ili kačkavalja
Priprema:
U mlako mleko stavite kvasac i šećer i izmešajte. Ne treba čekati da nadođe. U drugoj posudi pomešajte brašno, origano i so, dodajte kvasac i ulje. Mešajte prvo varjačom, a onda zamesite testo rukom da bude srednje mekoće. Prekrijte ga folijom i ostavite da stoji 30 minuta. Napravite devet loptica i svaku oblikujte u cvet (prema opisu u tekstu). Radnu površinu ne treba pobrašnjivati. Cvetove ređajte u pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite da stoje 10 minuta. Sredinu cvetova ispunite filom od usitnjenog sira i pola umućenog jaja. Drugom polovinom jaja premažite testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
![kifle](/data/images/2024-11-19/106593_kiflice_f.jpg)
DOMAĆE KIFLICE Umesite ih za doručak, a savršene su i za večeru
Mekane kao duša, a sočne, odlično se slažu sa jogurtom.
![kiflice sa sirom i šunkom](/data/images/2024-10-14/103168_shutterstock-395929927_f.jpg)
KIFLICE SA SIROM I ŠUNKOM Neodoljivo pecivo idealno za doručak ili užinu, uz jogurt ili kiselo mleko
Mekane i sočne, najbolje stavite duplu meru.
![jelo](/data/images/2023-09-15/62420_pogacice-shutterstock-2204041273_f.jpg)
DOMAĆE POGAČICE SA SIROM Ne mese se, pa je večera brzo na stolu!
Uz čašu jogurta imaćete odličan obrok ili užinu.
![jelo](/data/images/2023-09-15/62417_kiflice-bez-kvasca-62492478-kiflice-bez-kvasca_f.jpg)
PO BAKINOM RECEPTU Starinske kiflice sa džemom, mirišljave i meke kao duša!
Ove kiflice možete praviti sa kremom umesto sa džemom, ili polovinu napunite jednim, a ostatak drugim namazom.
![menemen](/data/images/2025-02-15/114092_shutterstock-2190933935_f.jpg)
MENEMEN Turska kajgana gotova za 15 minuta koja pomera granice dobrog ukusa
Dodajte prilog po želji i uživajte.
![brusketi sa pršutom](/data/images/2025-02-14/113995_screenshot-2025-02-14-103552_f.png)
GURMANSKI BRUSKETI NA ITALIJANSKI NAČIN Hrskavi zalogajčići sa pršutom nestaće sa stola odmah
Savršeni i hrskavi, pravićete stalno.
![giros sa piletinom](/data/images/2025-02-13/113979_screenshot-2025-02-13-221402_f.png)
GIROS SA PILETINOM Grčki specijalitet koji budi uspomene sa letovanja, u savršenom spoju ukusa
Fenomenalan i slasan, pravićete stalno.
![paša lokum](/data/images/2023-11-03/66598_pasa-lokum_f.png)
PAŠA LOKUM Turski slatkiš mekan kao duša idealan za svaku svečanost
Očaravajući slatkiš pravi se lako, a osvaja od prvog zalogaja.
![baklava sa makom](/data/images/2024-07-17/94408_shutterstock-753217501_f.jpg)
BAKLAVA SA MAKOM Neodoljiva turska poslastica koja budi sva čula, za prave sladokusce
Neodoljiva i slatka, a mak joj daje posebnu draž.
Komentari (0)