PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske

V. Vukadinović

18:01

Kulinarski globus 0

Ovakvom pecivu niko ne može da odoli, a posebno će ga deca obožavati.

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske
privatna arhiva/Stanislava Lazarević

Dekorativan izgled, savršen ukus... Kako biste dobili ove jestive cvetove potrebno je da umotate viršle u testo i oblikujete cvet. Uz dodatak još nekoliko sastojaka, imaćete ukusan doručak ili večeru. Ako niste baš vešti u pravljenju testa, saveti kulinarske blogerke Stanislave Lazarević iz Prnjavora u Republici Srpskoj pomoći će da vam ovaj recept uspe. Ona je autorka Instagram profila „Stašina kuhinjica“ (stasina_kuhinjica), na kome sa više od 63.000 pratilaca deli svoje recepte.

Da li umesto svežeg može da se stavi suvi kvasac?

- Možete umesto svežeg kvasca upotrebiti suvi. Srazmera svežeg i suvog kvasca je 3:1, odnosno umesto 30 g svežeg kvasca u recept treba staviti 10 grama suvog.

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske privatna arhiva/Stanislava Lazarević
 

Koje brašno je najbolje koristiti za ovaj recept?

-  Za ovakva peciva je najbolje koristiti meko brašno tip 400, ali možete koristiti i integralno brašno.

Kakvo testo treba da bude kada se umesi?

- Testo treba da bude srednje mekoće. Treba da se u njemu oslikavaju prsti, a da se ne lepi za radnu površinu. U slučaju da preterate sa brašnom i da vam testo bude tvrdo, dodajte malo mleka. Ako vam pak testo deluje suviše meko postepeno dodajte brašno.

Da li viršle treba prvo da se skuvaju?

- Ne, dovoljno je samo da se skine omotač ako imaju. Viršle će se peći zajedno sa pecivom.

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske privatna arhiva/Stanislava Lazarević
 

Kako da napravimo oblik cveta?

- Kada testo podelite na devet jednakih delova i oblikujete loptice, uzimajte po jednu lopticu i oklagijom rasklagijajte u oblik pravougaonika dužine viršle. Na testo stavite viršlu i urolajte, a krajeve testa spojite da se viršla ne vidi. Oštrim nožem zasecite rolnicu poprečno na 5-6 mesta ali pazite da ne presečete testo dole do kraja. Krajeve spojite u krug. Svaki presečeni deo zarotirajte i okrenite da viršla bude okrenuta na gore.

Da li cvet treba nečim da se učvrsti kako se ne bi raspao prilikom pečenja?

- Cvet ne može da se raspadne, nema potrebe da se učvršćuje. Ukoliko se prilikom rotiranja zasečenih delova testo negde odvoji i pukne, ne brinite, prilikom pečenja testo će malo da naraste pa će se spojiti.

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske privatna arhiva/Stanislava Lazarević
 

Da li može sredina cveta da se ostavi prazna?

- Možete sredinu peciva ostaviti praznu. Pecivo je jednako lepo i dekorativno i bez punjenja. Kada ga punite, to može biti po vašoj želji, sir ili mešavina kačkavalja i šunke, slanine...

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske privatna arhiva/Stanislava Lazarević
 

Možemo li ovo testo da koristimo za pravljenje nekog drugog peciva?

- Odlično je kada se koristi kao kora za picu. Ili možete da ga rasklagijate, isečete na željene oblike, napunite po ukusu i ispečete. Ovo testo je veoma ukusno kada se od njega prave razna peciva.

PREDIVNI CVETOVI OD TESTA I VIRŠLI Uputstvo korak po korak dala nam je Stanislava Lazarević iz Republike Srpske privatna arhiva/Stanislava Lazarević
 

Cvet sa viršlama

Sastojci:

25 g svežeg kvasca

1/2 kašičice šećera

1 kašičica soli

200 ml mleka

50 ml ulja

350 g brašna

1/2 kašičice origana

9 viršli

1 jaje za premazivanje

Fil:

Malo sira ili kačkavalja

Priprema:

U mlako mleko stavite kvasac i šećer i izmešajte. Ne treba čekati da nadođe. U drugoj posudi pomešajte brašno, origano i so, dodajte kvasac i ulje. Mešajte prvo varjačom, a onda zamesite testo rukom da bude srednje mekoće. Prekrijte ga folijom i ostavite da stoji 30 minuta. Napravite devet loptica i svaku oblikujte u cvet (prema opisu u tekstu). Radnu površinu ne treba pobrašnjivati. Cvetove ređajte u pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite da stoje 10 minuta. Sredinu cvetova ispunite filom od usitnjenog sira i pola umućenog jaja. Drugom polovinom jaja premažite testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

Možda vas zanima:

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

krem brule

KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima

17:00

4 mart, 2024

Kulinarski globus

Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.

engleska pastirska pita

ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju

13:00

26 februar, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više

Komentari (0)

Loading