IZBEGNITE OVE GREŠKE Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz frižidera da servirate na tanjir

Izvor: trpeza.rs

06:37

Kulinarski globus 0

Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena pre služenja

IZBEGNITE OVE GREŠKE Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz frižidera da servirate na tanjir
pixabay

Sir je u svim svojim nebrojenim, raznolikim varijantama prava poslastica za nepca: od dimljenog pa preko slatkog do ljutog i aromatičnog, tu je sve ono zbog čega ti srce kuca brže. Ne samo da nam nudi različite teksture, nego i širok izbor ukusa i mogućnosti pripreme.

Narendajte ga preko testenine, umešajte u sos ili njime gratinirajte omiljeno jelo… A možda ipak radije jedete sir s dobrim hlebom i hrskavim povrćem na dasci za zalogajčiće. To je takođe idealno kao mali snek za goste. Ali postoji jedna pogreška na koju moraš pripaziti.

Nikada ne služite sir direktno iz fižidera. Prema FineCookingu, „sveži sir iz hladnjaka ima tek delić ukusa sira posluženog na sobnoj temperaturi“. Gotovo svaki sir treba izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena pre služenja. Kao što se dobro vino prije pijenja treba dekantirati, tako se i sir mora prvo odmoriti i „disati“ kako bi mogao razviti svoje pune arome, nijanse i složenost.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading