NAJPOZNATIJA TORTA U SVETU Austrijanci se diče njome, a ovo je jedinstven recept

Izvor: Alo.rs

16:00

Kulinarski globus 0

Sočna je i preukusna.

saher torta
Shutterstock

Saher torta

Sastojci:

140 g maslaca

110 g šećera u prahu

pola štapića vanile

6 jaja

130 g čokolade za kuvanje

110 g šećera

140 g glatkog brašna

200 g džema od kajsije

Za glazuru:

75 ml slatke pavlake

20 g maslaca

100 g crne čokolade

50 g šećera

50 ml vode

1 kašika kisele pavlake

Priprema:

Izmutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu dok se ne stvori pena i dodati vanilu. Postepeno dodavati žumanca (jedno po jedno) i mutiti ih u čvršću smesu. Umešati otopljenu čokoladu. Čvrsto umutiti belanca sa šećerom i lagano dodavati u pastu od žumanaca. Modlu obložiti pek-papirom, namazati stranice maslacom i brašnom, pa sipati smesu. Peći na 160 stepeni oko 60 minuta, prvih 15 minuta držati vrata rerne odškrinuta za jedan prst. Tortu zajedno sa kalupom okrenuti na rešetku i hladiti oko 20 minuta. Zatim ukloniti kalup, skinuti papir, vratiti poklopac kalupa, okrenuti tortu i ohladiti je u potpunosti. Kada se torta ohladi, izvući je iz modle i prepoloviti nožem. Zagrejati džem i premazati obe polovine torte, preklopiti je i premazati okolo. Ostaviti je da se prosuši. Ukuvati slatku pavlaku sa maslacem, skloniti sa vatre i promešati iseckanu čokoladu dok se ne rastopi. Takođe prokuvati vodu, da se šećer otopi, dodati pavlaku za kuvanje i promešati sa čokoladom. Kada se malo ohladi, glazuru odjednom preliti preko torte i premazati je okolo sa što manje poteza, kako bi glazura bila glatka. Ostaviti nekoliko sati da se čokolada ohladi i stvrdne.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading