MEK KO DUŠA Uz bosanski somun najbolje se slaže domaći KAJMAK, topi se sve u ustima

Alo.rs/B. Paunović

08:00

Kulinarski globus 0

Vazdušastiji ne može biti.

trpeza
Shutterstock

Bosanski somun

Sastojci:

1 kg brašna

2 kesice suvog kvasca

1 kašika soli

1 kašičica šećera

600-700 ml tople vode

crni kim za posipanje

Priprema:

U manjoj posudi izmešamo dve kašike kvasca sa 200 ml mlake vode, dodamo kašiku brašna i kašičicu šećera, pa ostavimo da se kvasac aktivira. U odgovarajućoj posudi pomešamo brašno i so. Pripremljeni kvasac dodamo u brašno i zamesimo testo sa 500 ml tople vode, koja ne sme da bude prevruća. Testo treba da bude sasvim meko. Umešeno testo ostavimo da nadolazi toliko dugo da naraste na duplu površinu, zatim ga premesimo i ostavimo da ponovo nadođe. Kad je testo nadošlo po drugi put, rukama posutim brašnom delimo ga na 8 loptica jednake veličine, pokrijemo ih krpom i ostavimo da još malo naraste. Svaku loptic uvaljamo u brašno i formiramo tanku pogaču, ali ne smemo suviše da ih istanjimo, jer će inače somuni biti pretanki. Ovako oblikovane somune slažemo u pleh, koji smo obložili papirom za pečenje. Namažemo ih vodom i po želji ih posipamo kimom. Somune najpre pečemo na 230 stepeni, a čim počnu da dobijaju boju, snizimo temperaturu na 150 stepeni. Posle 10 do 15 minuta somuni su pečeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading