HLEB KOJI NE NADIMA Beskvasni LAVAŠ iz Jermenije zadovoljiće vaše čulo ukusa
Svima će se dopasti.
Lavaš - beskvasni hleb
Sastojci:
500 g brašna
1,5 kašičica soli
3 dl mlake vode
Priprema:
U 500 g brašna dodajte kašičicu i po soli. Dolivajući 3 dl mlake vode zamesite tvrđe testo. Dobro umesite
da postane glatko i elastično. Testo pokrijte najlonom, a preko toga stavite čistu kuhinjsku krpu. Ostavite da
se odmara na toplom mestu oko sat. Zatim podelite na 8 do 10 jednakih delova, pa od svakog dela oblikujte valjak. Ponovo pokrijte najlonom i krpom, te ostavite da odstoji pola sata. Rešetku u rerni spustite na najniži nivo, pa na nju stavite veliki pleh okrenut naopako. Uključite rernu da se zagreje zajedno sa plehom na 220 stepeni. Valjčiće testa, jedan po jedan, okrenite uspravno, pa na blago pobrašnjenoj površini oklagijom rastanjite što tanje. Iz rerne pažljivo izvadite vreli pleh i na poleđini rasporedite pripremljeno testo. Pecite u rerni 5-6 minuta, a ako želite da su elastični i savitljivi, izvaditi ih ranije. Kad se pojave mehurići ili kad porumene i postanu hrskavi, izvaditi iz rerne.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNIJE LAZANJE NE MOGU BITI Pripremite još danas slasni ručak za celu porodicu
Italijani znaju kako da naprave dobar obrok.
DORUČAK ZA NEDELJNO JUTRO Preukusni hleb od KROMPIRA zavoleće cela porodica
Lako se mesi i ukusan je.
IDEALNO ZA PUT Riblji ćevapi će oduševiti sve klince
Preukusni su.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)