HLEB KOJI NE NADIMA Beskvasni LAVAŠ iz Jermenije zadovoljiće vaše čulo ukusa

Izvor: Alo.rs

16:00

Kulinarski globus 0

Svima će se dopasti.

HLEB KOJI NE NADIMA Beskvasni LAVAŠ iz Jermenije zadovoljiće vaše čulo ukusa
Shutterstock

Lavaš - beskvasni hleb

Sastojci:

500 g brašna

1,5 kašičica soli

3 dl mlake vode

Priprema:

U 500 g brašna dodajte kašičicu i po soli. Dolivajući 3 dl mlake vode zamesite tvrđe testo. Dobro umesite 
da postane glatko i elastično. Testo pokrijte najlonom, a preko toga stavite čistu kuhinjsku krpu. Ostavite da 
se odmara na toplom mestu oko sat. Zatim podelite na 8 do 10 jednakih delova, pa od svakog dela oblikujte valjak. Ponovo pokrijte najlonom i krpom, te ostavite da odstoji pola sata. Rešetku u rerni spustite na najniži nivo, pa na nju stavite veliki pleh okrenut naopako. Uključite rernu da se zagreje zajedno sa plehom na 220 stepeni. Valjčiće testa, jedan po jedan, okrenite uspravno, pa na blago pobrašnjenoj površini oklagijom rastanjite što tanje. Iz rerne pažljivo izvadite vreli pleh i na poleđini rasporedite pripremljeno testo. Pecite u rerni 5-6 minuta, a ako želite da su elastični i savitljivi, izvaditi ih ranije. Kad se pojave mehurići ili kad porumene i postanu hrskavi, izvaditi iz rerne.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading