HLEB KOJI NE NADIMA Beskvasni LAVAŠ iz Jermenije zadovoljiće vaše čulo ukusa
Svima će se dopasti.
Lavaš - beskvasni hleb
Sastojci:
500 g brašna
1,5 kašičica soli
3 dl mlake vode
Priprema:
U 500 g brašna dodajte kašičicu i po soli. Dolivajući 3 dl mlake vode zamesite tvrđe testo. Dobro umesite
da postane glatko i elastično. Testo pokrijte najlonom, a preko toga stavite čistu kuhinjsku krpu. Ostavite da
se odmara na toplom mestu oko sat. Zatim podelite na 8 do 10 jednakih delova, pa od svakog dela oblikujte valjak. Ponovo pokrijte najlonom i krpom, te ostavite da odstoji pola sata. Rešetku u rerni spustite na najniži nivo, pa na nju stavite veliki pleh okrenut naopako. Uključite rernu da se zagreje zajedno sa plehom na 220 stepeni. Valjčiće testa, jedan po jedan, okrenite uspravno, pa na blago pobrašnjenoj površini oklagijom rastanjite što tanje. Iz rerne pažljivo izvadite vreli pleh i na poleđini rasporedite pripremljeno testo. Pecite u rerni 5-6 minuta, a ako želite da su elastični i savitljivi, izvaditi ih ranije. Kad se pojave mehurići ili kad porumene i postanu hrskavi, izvaditi iz rerne.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
JEDNOSTAVNIJE LAZANJE NE MOGU BITI Pripremite još danas slasni ručak za celu porodicu
Italijani znaju kako da naprave dobar obrok.
DORUČAK ZA NEDELJNO JUTRO Preukusni hleb od KROMPIRA zavoleće cela porodica
Lako se mesi i ukusan je.
IDEALNO ZA PUT Riblji ćevapi će oduševiti sve klince
Preukusni su.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)