SOGAN DOLMA Specijalitet iz Turske na koji niko ne ostaje ravnodušan
Ako želite da probate neko drugačije jelo, napravite čuvenu Sogan Dolmu. Ovaj turski delikates najviše podseća na punjene paprike, ali je fenomenalnog, posebnog ukusa. Egzotična kombinacija luka punjenog sa mlevenim mesom neće vas ostaviti ravnodušnim.
Potrebno je
- 500 g junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
- 150 g pirinča
- 10 većih glavica crnog luka
- slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
- 2 dl pasiranog paradajza
- 4-5 kašika ulja
- 1 puna kašika brašna
Priprema
Očistite luk i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon toga izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Od ohlađenog luka polako odvajajte unutrašnje slojeve. Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi. U spoljašnji sloj luka sipajte pripremljenu smesu i složite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.
Možda vas zanima:
SOGAN DOLMA SE TOPI U USTIMA A zbog neodoljivog mirisa i komšije dolaze nepozvane
Za savršen nedeljni ručak.
SOGAN DOLMA Podsećaju na punjene paprike, a ukusom ostavljaju bez daha
Savršen spoj luka i mesa u jelu čiji se ukus ne zaboravlja.
SOGAN DOLMA Najpoznatije tursko jelo, sočno i preukusno, bolje i od punjenih paprika
Sogan dolma je tradicionalno tursko jelo, koje veoma podseća na punjene paprike.
SOGAN DOLMA Podseća na punjene paprike, ali još slasnije, jelo će vas ostaviti bez daha
Ručak koji će obožavati cela porodica.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)