HLEB SA MAKOM Drugačiji i aromatičan, a zamirisaće cela kuća, za one izbirljive

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Pravi se lako i brzo, a ukusa koji priča priče.

hleb sa makom
Shutterstock

Potrebno je

  • 225 g pšeničnog brašna
  • 175 ml tople vode
  • 2 velike kašike maka
  • 2 velike kašike maslinovog ulja
  • 1 velika kašika braon šećera
  • 1 mala kašika kvasca
  • prstohvat soli
  • 1 žumance
  • 1 velika kašika mleka
  • 1 velika kašika šećera
  • 2 velike kašike maka

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednu posudu sipajte toplu vodu, šećer i kvasac. U zasebnu posudu sipajte brašno, mak, so, pa promešajte. Dodajte ulje u činiju sa kvascem pa polako dodajte u posudu sa brašnom. Zamesite testo, pa ga premažite sa malo ulja i pokrijte providnom folijom. Ostavite na toplom mestu da naraste. Na pobrašnjenu radnu površinu testo podelite na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite u oblik konopca pa ispletite kao pletenicu. Prebacite u pleh obložen pek papirom, pa pokrijte čistom salvetom i ostavite da naraste.  U jednoj posudi umutite žumance sa šećerom i mlekom pa tom mešavinom premažite testo. Pospite sa makom. Pecite hleb pola sata do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading