DIPLOMATSKA TORTA Raskošna starinska poslastica prepuna oraha i fila

Ivana Pavlović

15:30

Sezonski recepti 0

Slatka i kremasta, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

diplomatska torta
Printscreen

Potrebno je:

Za kore – peku se tri po:

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 100 gr mlavenih oraha
  • ravna kašika brašna

Fil I:

  • 5 žumanaca
  • 4 kašike brašna
  • 5 kašika šećera
  • 500 ml mleka
  • 125 gr margarina ili maslaca

Fil II:

  • 7 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 125 g margarina ili maslaca

Još: 

  • 500 ml slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite penasto belanca sa šećerom. Dodajte brašno i mlevene orahe, pa sjedinite varjačom. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ponovite postupak još dva puta, da dobijete tri kore. Sjedinite žumanca, šećer i brašno, pa sipajte malo hladnog mleka, a ostatak ostavite da provri.Razmućenu smesu zakuvajte u mleku, uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i prekrijte folijom, pa pustite da se prohladi. U jednoj posudi umutite penasto žumanca sa šećerom, pa kuvajte 10 minuta. Zatim, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Margarin umutite pa dodajte u jedan fil. Drugi margarin umutite pa pomešajte sa čokoladnim kremom. Zasebno umutite slatku pavlaku, pa dodajte dve kašike filovima i umutite. Preko prve kore stavite jedan fil, pa drugi pa premažite slojem pavlake, druga kora, jedan pa drugi fil, sloj pavlake, pa treća kora. Dekorišite tortu ostatkom slatke pavlake.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading