PITA OD JABUKA Brza, jednostavna i ukusna poslastica od koje će zamirisati cela kuća
Očaravajuća, a jednostavna, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.

Potrebno je:
Za koru:
- 250 g brašna
- 150 g hladnog margarina
- 1 kašičica soli
- 2 kašike šećera
- 60-80 ml hladne vode
Za fil:
- 6-8 velikih jabuka
- 200 g šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat muskantnog oraščića
- 1 limunov sok
- 1 kašika margarina
- mleko za premazivanje kore
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj velikoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Onda dodajte komadiće hladnog margarina i izgnječite ih prstima. Polako sipajte hladnu vodu, po jednu kašiku, dok testo ne počne da se formira. Oblikujte loptu, pa je podelite na dva dela. Umotajte u plastičnu foliju i ostavite bar pola sata u frižideru. Jabuke ogulite i očistite od semenki, pa isecite na tanke kriške. Dodajte šećer, brašno, cimet, muškatni oraščić i sok od limuna. Sve dobro promešajte.Razvaljajte testo u krug veličine kalupa za pitu. Prebacite testo u kalup, da ivice malo vise preko ivice kalupa. Nanesite pripremljeni fil od jabuka. Na vrh stavite biljni margarin, isečen na male komadiće. Zatim razvaljajte drugi deo testa i pažljivo ga postavite preko fila. Premažite gornju koru biljnim mlekom. Pecite pitu oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pustite da se ohladi bar pola sata pre sečenja, kako bi se fil malo stegao.
Možda vas zanima:

NAJBRŽA ČOKOLADNA TORTA Treba vam samo 2 sastojka, a ukusna kao da ste se trudili satima
Kremasta i neodoljiva, najbolje odmah stavite duplu meru.

ŠTRUDLA SA BOROVNICAMA Prava letnja poslastica koja će vas osvežiti u trenu
Mirisna i sočna, uzećete parče više.

CRVENI SOMOT SA MALINAMA Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, u poslastici koja miriše na ljubav
Fenomenalna poslastica savršena je za sve svečane prilike.

PAO DE LO DE OVAR Sunđerasta poslastica iz Portugalije koja osvaja ukusom od 1700.godine
Jednostavna i neodoljiva, bićete oduševljeni.

TAKO JEDNOSTAVNE, A SVIMA OMILJENE PALAČINKE Slane sa prazilukom ili slatke sa grizom, izbor je na vama
Prave se brzo i lako, a svi ih vole.

PASTRMKA SA PEČURKAMA Posni ručak na gurmanski način, ukućani će biti raspamećeni
Lagano jelo bogatog ukusa oduševiće sve koji ga budu probali.

POSNI BURITO SA POVRĆEM Jelo koje budi sva čula, uopšte nećete primetiti da nedostaje meso
Sočan i slasan, pravićete stalno.

LETNJI KOLAČ SA PIŠKOTAMA PO RECEPTU JOVANE PAJIĆ Polizaćete i tanjir koliko je ukusan, a gotov maltene odmah
Najnovijim duetom sa koleginicom i drugaricom Marijom Šerifović odeševila je publiku, a da nije talentovana samo za pevanje, dokazuje i ovaj sočni kolač. Omiljen njenim ćerkama Heleni i Đini, ne sumnjamo da će se i vama dopasti.

MAĐARSKA HLADNA ČORBA SA VIŠNJAMA Specijalitet koji će vas rashladiti u trenu
Tradicionalno mađarsko letnje jelo, kiselkasta i kremasta supa od višanja, obično se poslužuje pre glavnog jela. Rashladiće vas i osvežiti u trenu. Priprema je jednostavna, a ukus božanstven.
Komentari (0)