PITA OD JABUKA Brza, jednostavna i ukusna poslastica od koje će zamirisati cela kuća
Očaravajuća, a jednostavna, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.
Potrebno je:
Za koru:
- 250 g brašna
- 150 g hladnog margarina
- 1 kašičica soli
- 2 kašike šećera
- 60-80 ml hladne vode
Za fil:
- 6-8 velikih jabuka
- 200 g šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat muskantnog oraščića
- 1 limunov sok
- 1 kašika margarina
- mleko za premazivanje kore
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj velikoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Onda dodajte komadiće hladnog margarina i izgnječite ih prstima. Polako sipajte hladnu vodu, po jednu kašiku, dok testo ne počne da se formira. Oblikujte loptu, pa je podelite na dva dela. Umotajte u plastičnu foliju i ostavite bar pola sata u frižideru. Jabuke ogulite i očistite od semenki, pa isecite na tanke kriške. Dodajte šećer, brašno, cimet, muškatni oraščić i sok od limuna. Sve dobro promešajte.Razvaljajte testo u krug veličine kalupa za pitu. Prebacite testo u kalup, da ivice malo vise preko ivice kalupa. Nanesite pripremljeni fil od jabuka. Na vrh stavite biljni margarin, isečen na male komadiće. Zatim razvaljajte drugi deo testa i pažljivo ga postavite preko fila. Premažite gornju koru biljnim mlekom. Pecite pitu oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pustite da se ohladi bar pola sata pre sečenja, kako bi se fil malo stegao.
Možda vas zanima:
SIPANA PITA OD JABUKA Poslastica koja miriše na ljubav i osvaja na prvi zalogaj
Mirisna i slatka, najbolje odmah stavite duplu meru.
RAŽNJIĆI SA POVRĆEM Najbolje sa roštilja, za ručak koji se pamti
Dodajte uz salatu po želji.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)