PITA OD JABUKA Brza, jednostavna i ukusna poslastica od koje će zamirisati cela kuća
Očaravajuća, a jednostavna, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.
Potrebno je:
Za koru:
- 250 g brašna
- 150 g hladnog margarina
- 1 kašičica soli
- 2 kašike šećera
- 60-80 ml hladne vode
Za fil:
- 6-8 velikih jabuka
- 200 g šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat muskantnog oraščića
- 1 limunov sok
- 1 kašika margarina
- mleko za premazivanje kore
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj velikoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Onda dodajte komadiće hladnog margarina i izgnječite ih prstima. Polako sipajte hladnu vodu, po jednu kašiku, dok testo ne počne da se formira. Oblikujte loptu, pa je podelite na dva dela. Umotajte u plastičnu foliju i ostavite bar pola sata u frižideru. Jabuke ogulite i očistite od semenki, pa isecite na tanke kriške. Dodajte šećer, brašno, cimet, muškatni oraščić i sok od limuna. Sve dobro promešajte.Razvaljajte testo u krug veličine kalupa za pitu. Prebacite testo u kalup, da ivice malo vise preko ivice kalupa. Nanesite pripremljeni fil od jabuka. Na vrh stavite biljni margarin, isečen na male komadiće. Zatim razvaljajte drugi deo testa i pažljivo ga postavite preko fila. Premažite gornju koru biljnim mlekom. Pecite pitu oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pustite da se ohladi bar pola sata pre sečenja, kako bi se fil malo stegao.
Možda vas zanima:
SIPANA PITA OD JABUKA Poslastica koja miriše na ljubav i osvaja na prvi zalogaj
Mirisna i slatka, najbolje odmah stavite duplu meru.
RAŽNJIĆI SA POVRĆEM Najbolje sa roštilja, za ručak koji se pamti
Dodajte uz salatu po želji.
REGENTOVA TORTA SA 7 KORA PONOS NEMAČKE Svakim zalogajem mami na parče više
Puno ime ove torte je U čast Njegovog kraljevskog visočanstva princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna. Ima sedam korica koje simbolizuju sedam bavarskih oblasti. Raskošna i prepuna čokolade, ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)