PITA OD JABUKA Brza, jednostavna i ukusna poslastica od koje će zamirisati cela kuća

Ivana Pavlović

18:30

Sezonski recepti 0

Očaravajuća, a jednostavna, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.

pita od jabuka
Printscreen

Potrebno je:
Za koru:

  • 250 g brašna
  • 150 g hladnog margarina
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike šećera
  • 60-80 ml hladne vode

Za fil:

  • 6-8 velikih jabuka
  • 200 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica cimeta
  • prstohvat muskantnog oraščića
  • 1 limunov sok
  • 1 kašika margarina
  • mleko za premazivanje kore

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj velikoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Onda dodajte komadiće hladnog margarina i izgnječite ih prstima. Polako sipajte hladnu vodu, po jednu kašiku, dok testo ne počne da se formira. Oblikujte loptu, pa je podelite na dva dela. Umotajte u plastičnu foliju i ostavite bar pola sata u frižideru. Jabuke ogulite i očistite od semenki, pa isecite na tanke kriške. Dodajte šećer, brašno, cimet, muškatni oraščić i sok od limuna. Sve dobro promešajte.Razvaljajte testo u krug veličine kalupa za pitu. Prebacite testo u kalup, da ivice malo vise preko ivice kalupa. Nanesite pripremljeni fil od jabuka. Na vrh stavite biljni margarin, isečen na male komadiće. Zatim razvaljajte drugi deo testa i pažljivo ga postavite preko fila. Premažite gornju koru biljnim mlekom. Pecite pitu oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pustite da se ohladi bar pola sata pre sečenja, kako bi se fil malo stegao.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading