ADELINA ROJAL TORTA ZA SVE SVEČANOSTI Prepuna fila i kremasta, po ukusu joj nema ravne
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Adele Bogdanović iz Velikog Popovića
Privatna arhiva/Adela Bogdanović
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite kremaste torte prepune fila, rojal tortu ćete obožavati. Recept nam je dala Adela Bogdanović, autorka profila „kuhinja mame i sina 11“, iz Velikog Popovića kod Despotovca, supruga i majka. Po zvanju je elektrotehničar energetike, a kuvanje obožava, smatra ga i profesijom i hobijem i rado mu se svakodnevno posvećuje. Profil sa receptima otvorila je na nagovor sina. Porodica joj je najveća podrška.
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept, i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Pravila sam tortu bela rada koja sa ovom ima sličnosti, a onda na internetu spazim ovu koja se mnogo brže i lakše pravi. Ipak, malo sam je modifikovala, jer svaki recept moram da izmenim onako kako mislim da treba.
Kada bi vas neko ko nije probao ovu tortu pitao da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Torta je fenomenalna, puna fila, što se da i primetiti, tu su i krem bananice koje daju savršen šmek i, što je još bolje kod ove torte, može da se napravi i voćna varijanta. Pravila sam je i sa bananama i sa jagodama, ne zna se koja je lepša.
Odajte nam tajnu savršenog fila za tortu.
- Za savršeni fil kao i za sve u životu potrebno je puno ljubavi, strpljenja, volje i, naravno, kvalitetnih sastojaka.
Kako da znamo da su belanca dobro umućena?
- Belanca uvek dobro umutim sa prstohvatom soli, dodajem postepeno šećer i naravno dobar stari trik, posuda iznad glave i ako ne klizi, to je to.
Šta ako se stvore grudvice u testu?
- Grudvice u testu, ma ništa strašno, one koje su vidljive se izbace i kada su filovi savršeni, grudvice neće predstavljati nikakav problem.
Šta da radimo ako kora pukne prilikom pečenja?
- Zavisi koliko je kora oštećena, ali slaganjem i filovanjem torti sve se to lepo zamaže, popuni i nema mesta panici i nerviranju. I dan-danas mi se desi da puknu, pogotovo kore za rolate, ali fil je tu da popravi stvar.
Koje jelo od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
- Uh, to je definitivno kavurma. Prvo ne volim miris, ne volim od čega se sprema, ma ništa kod nje ne volim, ali eto spremam je za ukućane koji je vole iako celi dan ne mogu posle da jedem.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- Najbrže jelo je, kako ga moji ukućani zovu, preklapača - tortilja iz tiganja koja je savršena za doručak ili večeru.
Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?
- Uh, teško pitanje, neka to budu morski plodovi koje nikada nisam spremala.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
- Volim apsolutno sve da spremam. Obožavam brze torte, ali i kada ima bezbroj kora i filova. Sve u svemu, volim da isprobavam nove recepte!
Rojal torta
Sastojci:
Za rolat:
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
- 4 kašike džema po ukusu
Za fil:
- 3 pudinga od vanile
- 1 l mleka
- 1 margarin sa maslacem ili običan
- 10 bananica
- 2 vanilin šećera
- 7 kašika šećera
- 1 kesica krem šlaga od vanile
- 350 ml mleka
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U činijici razmutite puding sa malo mleka, a u ostatak dodajte šećer, vanilin šećer i stavite da provri. Pre nego što provri sipajte razmućen puding i kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite fil da se potpuno ohladi.
Za rolat umutite belanca, postepeno dodajte šećer, kada se dobro umuti dodajte žumanca, prosejano brašno sa praškom za pecivo, ulje i mutite najnižom brzinom. Izlijte smesu u pleh obložen pek-papirom i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu koru sa sve papirom uvijte u mokru krpu i ostavite da se ohladi. Umutite puding, a posebno umutite margarin, pa mu postepeno dodajte puding. Rolat isecite na komade debljine prsta, ređajte na dnu tacne ili kalupa, pa na stranice kalupa, stavite polovinu fila, naseckane krem bananice. Ostavite nekoliko sati u frižideru. Dekorišite tortu šlagom. Prijatno.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
TIRAMISU TORTA JOŠ BOLJA OD KOLAČA Kremasta i brza, polizaćete i tanjir
Savršena za prave kafoljupce.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)