CRVENI ILI BELI KROMPIR U čemu se razlikuju i koji je zdraviji
Posmatrajući udeo hranjivih sastojaka i nutritivnu vrednost, i beli i crveni krompir su jako slični

Obe vrste krompira bogate su ugljenim hidratima i to specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravima. Konzumiranje crvenog i belog krompira takođe vam može pomoći da unosite dovoljno kalijuma i vitamina C.
Možda vas zanima:

DORUČAK ZA NEDELJNO JUTRO Preukusni hleb od KROMPIRA zavoleće cela porodica
Lako se mesi i ukusan je.

IDEALNA ZA UŽINU NA POSLU Napravite svima omiljenu salatu od krompira i NEODOLJIVE ribe
Neka svima napravite zazubice.

ZAMIRISAĆE CELA KUĆA Krompir sa ruzmarinom je idealan prilog za svaki ručak
Oduševiće vas lakoća pripreme.

Posmatrajući udeo hranjivih sastojaka i nutritivnu vrednost, i beli i crveni krompir su jako slični. Oba su bogata ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija.
Međutim, način na koji pripremate krompir utiče na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za vaše telo i zdravlje. Naime, bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.
Glavna razlika između ove dve vrste krompira je udeo ugljenih hidrata. Naime, prosečni beli krompir sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama. Uz to, beli krompir ima i nešto malo više kalorija -159, u odnosi na crveni - 151.
Jedna od najvećih prednosti crvenog i belog krompira jeste to što sadrže vrstu skroba koji je sličan vlaknima i ugljene hidrate koje vaše telo ne može da svari. Takva vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crevo i onda se u debelom crevu počinje fermentisati.
Fermentisanjem se hrane dobre bakterije u crevu, zbog čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša creva zdravima.
Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećate siti, sprečava zatvor, snižava loš holesterol i rizik od raka debelog creva.
Krompir je takođe bogat i kalijumom i vitaminom C koji održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sistemu. Crveni kompir ovde ima blagu prednost u odnosu na beli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih jedinjenja, zavisno od toga koliko su pigmentiran.
Ukratko, obe vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za vas. Mnogi vole pomfrit, ali to nije najzdravija opcija jer se krompir u tom slučaju prži u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli, piše "Livestrong".
Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli, odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.

PICA SA 4 VRSTE SIRA Priredite užitak vašim čulima, za večeru koja se pamti
Sočna i slasna, sa gotovom podlogom, biće spremna začas.

BRUSKETI SA DIMLJENIM LOSOSOM Italijansko brzo predjelo koje će oduševiti i najizbirljivije
Hrskavi i sočni, pravićete stalno.

TELETINA SA ŠAMPINJONIMA Gurmanski specijalitet koji pomera granice dobrog ukusa, za ručak koji se pamti
Najbolje služite uz kuvani pirinač i sir.

KROASANI SA VANILOM I VOĆEM Mekani kao duša i vazdušasti, a super idu uz kafu
Od navedene količine dobićete 8 kroasana.

SAVIJAČA SA BLITVOM I SIROM Sa domaćim hrskavim korama i sočnim nadevom, ukućani će je obožavati
Najbolje služite uz sir i jogurt.
Komentari (0)