CRVENI ILI BELI KROMPIR U čemu se razlikuju i koji je zdraviji
Posmatrajući udeo hranjivih sastojaka i nutritivnu vrednost, i beli i crveni krompir su jako slični
Obe vrste krompira bogate su ugljenim hidratima i to specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravima. Konzumiranje crvenog i belog krompira takođe vam može pomoći da unosite dovoljno kalijuma i vitamina C.
Posmatrajući udeo hranjivih sastojaka i nutritivnu vrednost, i beli i crveni krompir su jako slični. Oba su bogata ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija.
Međutim, način na koji pripremate krompir utiče na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za vaše telo i zdravlje. Naime, bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.
Glavna razlika između ove dve vrste krompira je udeo ugljenih hidrata. Naime, prosečni beli krompir sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama. Uz to, beli krompir ima i nešto malo više kalorija -159, u odnosi na crveni - 151.
Jedna od najvećih prednosti crvenog i belog krompira jeste to što sadrže vrstu skroba koji je sličan vlaknima i ugljene hidrate koje vaše telo ne može da svari. Takva vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crevo i onda se u debelom crevu počinje fermentisati.
Fermentisanjem se hrane dobre bakterije u crevu, zbog čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša creva zdravima.
Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećate siti, sprečava zatvor, snižava loš holesterol i rizik od raka debelog creva.
Krompir je takođe bogat i kalijumom i vitaminom C koji održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sistemu. Crveni kompir ovde ima blagu prednost u odnosu na beli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih jedinjenja, zavisno od toga koliko su pigmentiran.
Ukratko, obe vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za vas. Mnogi vole pomfrit, ali to nije najzdravija opcija jer se krompir u tom slučaju prži u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli, piše "Livestrong".
Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli, odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.
Možda vas zanima:
DORUČAK ZA NEDELJNO JUTRO Preukusni hleb od KROMPIRA zavoleće cela porodica
Lako se mesi i ukusan je.
IDEALNA ZA UŽINU NA POSLU Napravite svima omiljenu salatu od krompira i NEODOLJIVE ribe
Neka svima napravite zazubice.
ZAMIRISAĆE CELA KUĆA Krompir sa ruzmarinom je idealan prilog za svaki ručak
Oduševiće vas lakoća pripreme.
LAZANJA PALAČINKE Neodoljivi spoj omiljenih jela u spoju koji se ne odbija
Neodoljivo jelo oduševiće prave gurmane.
POSNA PICA SA ČOKOLADOM Desert za lepo veče sa prijateljima, kao osmišljen za uživanje
Italijanski klasik na drugačiji način.
POSNI ROLAT SA PEČURKAMA Krepi organizam u trenu, a držaće vas dugo sitim
Sočni rolat oduševiće vas ukusom, nema ko vam neće tražiti recept.
BELA TORTA Posna poslastica sa čokoladom mekana kao pamuk, a ne treba da palite rernu
Fenomenalna poslastica za prave sladokusce, a nikad kremastija.
KADA PRŽITE LUK DODAJTE OVU NAMIRNICU Biće 100 puta ukusnije, tvrde kuvari
Potrebna vam je samo jedna namirnica, a jelo će da bude preukusno.
Komentari (0)