PORODIČNI RUČAK KAO NEKAD Sarmice od zelja, specifično, nenametljivo, a neodoljivo jelo
Sarmice od zelja nabolje idu uz domaće kiselo mleko
Sastojci koji su potrebi:
- 3 – 4 veze zelja
- 200 g pirinča
- 150 g luka
- 20 g maslaca
- 8 kašika ulja
- 2 kašike limunovog soka
- Kašičica šećera
- Kašičica nane
- 2 kašike seckanog peršuna
- Biber
- So
Priprema:
Sveže zelje dobro oprati, a zatim izblanširati (malo prokuvati). Isprati hladnom vodom i ocediti. Na ugrejanom ulju propržiti naseckan luk sa pirinčem, a zatim preliti šoljicom vruće vode, pa dodati iseckano začinsko bilje, so, biber, šećer, i začine. Promešati s vremena na vreme i ostaviti da se kuva na tihoj vatri oko 15 minuta. Nakon 15-ak minuta skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Dno lonca obložiti zeljem. Ostale listove poređati tako da donja strana bude okrenuta nagore. Na svaki list staviti kašiku i po nadeva. Ivice presaviti i samotati u sarmicu. Postepeno ih ređati u loncu. Kada se iskoristi celokupna smesa, sarmice preliti limunovim sokom, rastopljenim maslacem i vrućom vodom (oko 400 ml). Pokriti lonac i staviti da se krčka oko 45 minuta na tihoj vatri. Sarme se mogu služiti kao toplo ili hladno predjelo.
Možda vas zanima:
MISTERIJA S KARAMEL BOMBONIMA: Fantastičan kolač – sočan, kremast i izdašan
Prava poslastica za ljubitelje karamela i lešnika
IZ KUHINJE NAŠIH MAJKI I BAKA Vašarske mekike, vazdušaste, mekane, jeftine, a svima prijaju
Ovo jeftino, jednostavno i brzo posluženje vraća u detinjstvo
SAČUVAJTE LETO U TEGLI Paradajz salata - savršena zimnica bez konzervansa
Zimnica se već priprema, a evo još jedne dobre ideje – paradajz salata u tegli koja će vam biti omiljena u zimskim danima. Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza i uživajte u zimnici za koju vam ne treba konzervans
PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA Starinsko, letnje jelo koje su pravile naše bake i prabake
Ukoliko želite da vam sos bude gušći, onda sa paradajz sosom pomešajte pelat
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)