BAKLAVA SA SUVIM ŠLJIVAMA Klasik na drugačiji način, ukusa koji se ne zaboravlja
Sočna i dručija, pravićete stalno.
Potrebno je
- 500 g kore za pitu
- oko 300 g suvih šljiva
- oko 150 g oraha
- oko 100 g ratluka
- 3 kašike meda
- 1 dl ulja
- 500 g šećera
- 1 ceo limun
- 7 dl vode
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U vreloj vodi potopite suve šljive i ostavite tako, dok ne omekšaju. Izvadite im koštice pa ih iseckajte. Iseckajte orahe i ratluk pa sve izmešajte sa medom. Uljem podmažite pleh, pa stavite 4 kore i svaku poprskajte uljem. Deo pripremljene smese stavite na četvrtu koru pa nastavite tako dok ne utrošite sav materijal. Poslednje četiri kore samo poprskajte uljem. Isecite baklavu na rombove. Pecite baklavu sa suvim šljivama oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!
Možda vas zanima:
BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA PONOS TURSKE I dupla mera je malo
Savršenog ukusa, a nisu preslatki.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Klasik koji nikada ne izlazi iz mode, za sve svečane prilike
Najbolje stavite odmah duplu meru.
POSNA BAKLAVA SA ČOKOLADOM Sa hrskavim korama i sočnim nadevom, polizaćete i tanjir
Još slađa od klasične baklave, nema ko će joj odoleti.
ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet
Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)