BAKLAVA SA SUVIM ŠLJIVAMA Klasik na drugačiji način, ukusa koji se ne zaboravlja

Izvor: Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Sočna i dručija, pravićete stalno.

baklava
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g kore za pitu 
  • oko 300 g suvih šljiva
  • oko 150 g oraha
  • oko 100 g ratluka
  • 3 kašike meda
  • 1 dl ulja
  • 500 g šećera
  • 1 ceo limun
  • 7 dl vode

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U vreloj vodi potopite suve šljive i ostavite tako, dok ne omekšaju. Izvadite im koštice pa ih iseckajte. Iseckajte orahe i ratluk pa sve izmešajte sa medom. Uljem podmažite pleh, pa stavite 4 kore i svaku poprskajte uljem. Deo pripremljene smese stavite na četvrtu koru pa nastavite tako dok ne utrošite sav materijal. Poslednje četiri kore samo poprskajte uljem. Isecite baklavu na rombove. Pecite baklavu sa suvim šljivama oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

baklava sa orasima

ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet

19:00

13 avgust, 2025

Kulinarski globus

Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade

Komentari (0)

Loading