POSNA GIBANICA BOLJA OD MRSNE Omiljena srpska pita koja se smaže začas, ukusa koji se pamti

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Ako volite gibanicu, njenu posnu verziju ćete da obožavate.

posna gibanica
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g heljdinih kora
  • 500 g biljnog sira
  • 150 g sojinog jogurta
  • 2 kašike ulja
  • pola kašičice sode bikarbone

Za premaz:

  • 200 ml kisele vode
  • 50 ml ulja

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Izmrvite biljni sir u posudi, pa dodajte ulje, sojin jogurt, sodu bikarbonu. Posolite i pobiberite. Sjedinite dobro. Zasebno pomešajte ulje sa kiselom vodom. Pleh obložite papirom za pečenje. Jednu koru stavite da prekrije dno. Premažite kiselom vodom i uljem, pa dodajte još jednu koru. Ponovo premažite kiselom vodom i uljem. Onda nanesite nadev od sira i jogurta, dodajte koru, premažite kiselom vodom i uljem, kora, premaz od kisele i ulja, zatim ide nadev. Ponavljajte postupak dok ne utrošite materijal. Pecite posnu gibanicu oko 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

šopska salata

ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan

17:00

7 septembar, 2024

Sezonski recepti

Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.

Komentari (0)

Loading