HILANDAR TORTA SE PRAVI I KADA NIJE POST Ovako je monasi spremaju vekovima
Čokoladna i preukusna, polizaćete i tanjir.
Potrebno je:
Za patišpanj:
- 10 jaja
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike kakaoa
Za fil:
- 5 jaja
- 300 g čokolade za kuvanje
- 125 g putera
- 5 kašika šećera
Za dekoraciju:
- 50 g mlevenih oraha
- malo rendane crne i bele čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite jaja sa šećerom, pa dodajte kakao, mlevene orahe i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Izlijte u kalup obložen pek papirom. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Čokoladu otopite sa puterom pa sklonite sa šporeta. Belanca odvojite od žumanaca. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Zasebno umutite žumanca pa umešajte dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu i dobro umutite. Zatim dodajte šne i sve sjedinite. Isecite patišpanj na dva jednaka dela. Premažite prvu koru filom pa stavite drugu koru. Premažite celu tortu filom, pa ivice pospite mlevenim orasima. Rendanom čokoladom dekorišite sredinu torte.
Možda vas zanima:
HILANDAR TORTA Čuvena poslastica sa Svete Gore, kremasta i preukusna, u savršenom čokoladnom spoju
Recept star više vekova, za poslasticu koja se ne odbija.
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
OPERA TORTA ZA PRAVE KAFOLJUPCE Svakim zalogajem mami na dodatno parče
Savršena za sve svečane prilike.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)