SAVRŠEN STARINSKI RECEPT Kolač "damin kapric", milina koju pamte mnoge generacije

trpeza.rs

07:35

Slatki kutak 0

Kolač ostaviti da se ohladi u otvorenoj rerni. Može se servirati i topao, čak je tako i ukusniji ili sačekajte da se ohladi, lepše se seče

SAVRŠEN STARINSKI RECEPT Kolač "damin kapric",  milina koju pamte mnoge generacije
Printscreen/Youtube

Sastojci

Za koru:

– 4 žumanceta
– 4 kašike šećera
– 80 gr (pola šolje) masti
– 1 dl (pola šolje) mleka
– 200 gr brašna
– 1 puna kašičica praška za pecivo
– 1 puna kašičica rendane limunove korice

Za šam:

– 4 belanceta
– 1 kašika limunovog soka
– 8 kašika šećera

I još:

– 400 gr džema od kajsija
– 80 gr mlevenih oraha

Priprema

Brašno prosejati i pomešati sa praškom za pecivo.

Odvojiti belanca od žumanaca i staviti ih u dublju činiju.

U drugu dublju činiju staviti žumanca, mast, šećer, mleko, rendanu limunovu koricu i par kašika brašna i izmiksirati.

Dodati ostatak brašna i izmiksirati.

Dobićete gusto, pomalo lepljivo testo i nikako ne treba da se dodaje više brašna da kora posle ne bi bila tvrda.

Kalup za pečenje obložiti pek papirom. Moj kalup je veličine 26 cm, može i veći, nikako manji da kora ne bi bila debela jer će prilikom pečenja još malo da naraste.

Usuti testo u kalup, na pek papir, pa ga vlažnom kašikom rasporediti i lepo utapkati.

Staviti u rernu na gornju rešetku da se peče 10 minuta na 180 stepeni, samo da uhvati koricu.

Za to vreme, pekmez od kajsija ugrejati ukoliko je gust, kako bi se lakše rasporedio po kori.

Belanca umutiti u čvrst sneg, dodajući sok od limuna i šećer. Mutiti oko 5 minuta na najjačoj brzini.

Izvaditi polupečenu koru, preko nje naneti pekmez, posuti ga sa sa više od polovine mlevenih oraha i onda preko toga naneti šne tako što se stavlja u gomilicama a ne sve

odjednom jer bi u protivnom prilikom razmazivanja “podigao” mlevene orahe sa pekmeza.

Dakle, ravnomerno naneti šne a onda ga kašikom tapkati da se dobije razbarušen izgled. Pa posuti ostatkom mlevenih oraha.

Temperaturu pečenja smanjiti na 120 stepeni (moja rerna je prilično jaka, sa ventilatorom) i vratiti kolač da se dopeče, odnosno da se šam polako osuši, još 20-30 minuta. Gotov

je kada šne i orasi dobiju rumenu boju.

Kolač ostaviti da se ohladi u otvorenoj rerni. Može se servirati i topao, čak je tako i ukusniji ili sačekajte da se ohladi, lepše se seče.

Ovo je jedan od onih jednostavnih, jeftinih kolača za svaki dan za koji sigurno uvek imate sve sastojke u kući.

U originalni recept ne idu orasi, ali je sa njima kolač ipak mnogo lepšeg ukusa.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading