JEDNOSTAVNA, UKUSNA IZDAŠNA Spekulas torta, nežna, kremasta i aromatična
Vreme pripreme: 30-60 minuta. Broj porcija: 16
Sastojci
- 9 dl mleka
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanilina
- 6 kašika šećera
- 100 g bele čokolade
- 100 g putera/margarina
- 150 g šlag krema sa ukusom slatke pavlake
- 240 ml hladnog mleka za šlag
Ostali sastojci:
- 1 kg spekulas keksa
- 2 dl mleka
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Puding razmutite u oko 1 dl mleka. Ostatak mleka i šećer stavite da provri.
Kada mleko provri, sipajte razmućeni puding i kuvajte na nižoj temperaturi oko pet minuta uz neprekidno mešanje.
Sklonite sa ringle i dodajte belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada otopi.
Puding prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ohladite ga na sobnoj temperaturi, a potom kada stavite u frižider.
Kada se puding dobro ohladi u frižideru, dodajte umućeni maslac/margarin i sve lepo umutite.
Šlag u prahu umutite sa mlekom i umešajte ga u fil od pudinga (nemojte mutiti mikserom). U 2 dl mleka dodajte vanilin šećer.
Pripremite modlu, plastičnu kutiju ili tacnu odgovarajućih dimenzija (u zavisnosti od veličine keksa).
Ređala sam po 18 kesića po redu (3*6) i imala 5 redova, tj. potrošila sam 90 komada keksića.
A vi broj keksića i redova prilagodite modli koju imate. Spekulas keks umočite u mleko i ređajte u modlu.
Premažite sa 6 kašika fila. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završni sloj je fil. Tortu dekorišite komadićima keksa.
Spekulas torta treba da odstoji u frižideru nekoliko sati pre služenja.
Možda vas zanima:
EKSPLOZIJA UKUSA Ekler tortu svi vole - ne peče se, sočna je i kremasta
Isto je kremasta kao i obični ekleri, samo ćete je mnogo brže napraviti
BRZO I JEDNOSTAVNO Napolitanka torta, gotova za 20 minuta, kremasto zadovoljstvo
Svi će tražiti parče više
ZA ONE KOJI ZNAJU ŠTA JE DOBRO Ove polpete od krompira i sira nestat će brzinom svetlosti s tanjira
Poslužite uz sos i sezonsku salatu
STARINSKI RECEPT SA JUGA SRBIJE Kosovska filija sa kajmakom, pita sa ukusom ljubavi
Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)