OVAKO SU NAŠE NANE DOČEKIVALE GOSTE Starinska torta sa orahom, vraća zaboravljeni ukus detinjstva
Po sastojcima a i ukusu mnogo podseća na čuvenu Reformu
Sastojci:
Sastojci za kore:
- 3 jajeta
- 190 gr šećera
- 4,5 kašike vrele vode
- 4,5 kašike ulja
- 120 gr brašna
- 150 gr mlevenog oraha
- 1 kašičica praška za pecivo
- sastojci za karamel krem:
- 500 ml mleka
- 8 kašika oštrog brašna
- 340 gr šećera
- 30 gr putera
- 30 – 50 gr čokolade
Priprema
Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.
Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C. Gotovo testo ohladiti na rešetki i preseći popreko na 3 dela.
Tortu sam pekla u okruglom obruču sa podesivim stranicama koji nisam podmazala, a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno. Na ovaj način testo ne splasne posle pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno testo, prevrne i pažljivo se ukloni folija.
Kore mogu i odvojeno da se peku. Ja nisam, pa su mi po debljini nejednake jer ih nisam lepo izrezala, što ni meni, a ni gostima nije smetalo da se fino počastimo..
Za krem uzeti od predviđenog mleka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brasno i sjediniti da bude glatko.
Preostalo mleko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mesajte žicom oko 5 minuta, da se krem lepo zgusne. Moze se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.
Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri. U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlekom i sve zajedno na tihoj vatri mešati da se sve lepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.
Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji. Ja sam je ukrasila po starinski, mlevenim orasima i jezgrima oraha.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.
Možda vas zanima:
MOŽE KAO DORUČAK ILI VEČERA ILI PRILOG UZ KISELI KUPUS Projara kakvu još niste probali, mekana, ukusna, prosto diše
Sa ovim receptom nema greške, preukusna projara ima uvek da vam uspe
BOLJE OD ORGINALA Palačinke od krompira i šunke, vrhunski užitak za doručak ili večeru
Ko jednom proba ove palačinke izuzetnog ukusa, praviće ih stalno
SVE NAMIRNICE VEĆ IMATE U KUĆI Napravite brzi, jeftin, a ukusan ručak od svega par sastojaka
Ako ne znate šta biste danas pripremali za ručak, evo jedne odlične ideje
NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno
Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan
LIMUN BRAUNI SOČNIJI OD KLASIČNOG Gotov za 20 minuta, od sastojaka koje već imate
Ako volite klasičan brauni, ovaj sa limunom ćete obožavati.
KUGLICE OD JABUKA Sočni kolačići kojima orasi daju poseban šmek, za dane kada nemate vremena
Brzi desert kada vam se jede nešto slatko, a nemate vremena za pripremu.
TIRAMISU KUGLICE Najlepši sitni kolači sa kafom, ukrasiće svaku slavsku trpezu
Ako volite tiramisu, ove kuglice ćete obožavati.
ŠTRUDLA SA ŠLJIVAMA Mirisna poslastica koja budi sva čula, a ukrasiće svaku svečanu trpezu
Ako volite klasičnu štrudlu, ovu sa šljivama ćete obožavati.
LIMUN KOLAČ SA KOKOSOM Mekan kao duša i sočan, a svaki zalogaj je raj za sladokusce
U savršenom slatko-kiselkastom spoju, oduševiće i one izbirljive.
Komentari (0)