Rado se spremao u bivšoj Jugoslaviji: Čupava Kata je najlepši starinski kolač koji vole sve generacije
Čupava kata je tradicionalni kolač kojeg su pripremale naše bake. Vrlo je jednostavan za pripremu i peče se sve zajedno
Sastojci
Za koru:
250 g margarina
4 kašike šećera
5 kašika mleka
5 žumanaca
1 kesica praška za pecivo
po potrebi brašna
Za fil:
5 belanaca
250 g šećera
150 g seckanih oraha
50 g mlevenih oraha
5 kašika džema od šljiva
Priprema
Umutiti mikserom omekšali margarin sa šećerom, dodati mleko, pa dodavati jedno po jedno žumance, i na kraju pecivo. Kad se sve sjedini, postepeno dodavati brašno dok se ne zamesi meko testo. Umešeno testo podeliti na 3 dela. Prvi deo razvući oklagijom u koru i staviti na dno uljem podmazane i pobrašnjene tepsije, veličine 32. Preostala dva dela se rendaju kasnije, i treba da stoje u frižideru dok se spremi fil. [Čupava Kata]
Čvrsto umutiti belanca, pred kraj mućenja postepeno dodavati šećer. Zatim umesati orahe i džem. Fil podeliti na dva dela. Prvi deo fila premazati preko kore, zatim preko njega narendati jedan deo testa. Preko rendanog testa staviti drugi deo fila, i na kraju opet narendati drugi deo testa. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Možda vas zanima:
ČUPAVA KATA Starinski kolač sa orasima i džemom koji budi sva čula
Pravi se lako, a osvaja na prvi zalogaj.
SVE NAMIRNICE VEĆ IMATE U KUĆI Napravite brzi, jeftin, a ukusan ručak od svega par sastojaka
Ako ne znate šta biste danas pripremali za ručak, evo jedne odlične ideje
SVI GA POGREŠNO PRAVE Uz ovaj trik bolonjez sos više nikad neće biti mastan i težak
TikTok korisnica Holi objasnila je da dok pržite meso treba samo da presavijete komad papirnog ubrusa i stavite ga među hvataljke
PREUKUSAN I BRZ DORUČAK Lepinja sa jogurtom i sirom, savršen zalogaj za nekoliko minuta
Zamesite domaće pecivo koje će vas oduševiti
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)