Rado se spremao u bivšoj Jugoslaviji: Čupava Kata je najlepši starinski kolač koji vole sve generacije

trpeza.rs

07:09

Slatki kutak 0

Čupava kata je tradicionalni kolač kojeg su pripremale naše bake. Vrlo je jednostavan za pripremu i peče se sve zajedno

Čupava Kata
Printscreen/Youtube

Sastojci
Za koru:

250 g margarina
4 kašike šećera
5 kašika mleka
5 žumanaca
1 kesica praška za pecivo
po potrebi brašna

Za fil:

5 belanaca
250 g šećera
150 g seckanih oraha
50 g mlevenih oraha
5 kašika džema od šljiva

Priprema

Umutiti mikserom omekšali margarin sa šećerom, dodati mleko, pa dodavati jedno po jedno žumance, i na kraju pecivo. Kad se sve sjedini, postepeno dodavati brašno dok se ne zamesi meko testo. Umešeno testo podeliti na 3 dela. Prvi deo razvući oklagijom u koru i staviti na dno uljem podmazane i pobrašnjene tepsije, veličine 32. Preostala dva dela se rendaju kasnije, i treba da stoje u frižideru dok se spremi fil. [Čupava Kata]
Čvrsto umutiti belanca, pred kraj mućenja postepeno dodavati šećer. Zatim umesati orahe i džem. Fil podeliti na dva dela. Prvi deo fila premazati preko kore, zatim preko njega narendati jedan deo testa. Preko rendanog testa staviti drugi deo fila, i na kraju opet narendati drugi deo testa. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading