NE MORATE VIŠE DA SVRAĆATE U POSLASTIČARNICU Čarobna formula za najbržu i najbolju šampitu
Domaćice često izbegavaju da prave ovu fantastičnu poslasticu jer se plaše da neće ispasti dobro, ali ne brinite uz ovaj recept nećete omašiti
Sastojci
ZA ŠAUM
- 6 belanaca
- 24 kašike sećera
- malo manje od 1dl vode
- prstohvat soli
ZA KORU
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 6 kaš mleka
- 6 kaš ulja
- 1 mala kašika praška za pecivo
Priprema
Prvo napraviti koru. Umutiti žumanca sa šećerom u penastu masu, dodati, mleko,
ulje, brašno i pzp. U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brašnom i peći
oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20 Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti
foliju i stavit na tacnu.
Za šaum, staviti šećer u šerpu, dodati vodu i staviti da se kuva. Dok provre smanjiti na
najmanju temperaturu. Dok se voda kuva umutiti belanca u čvrst sneg, dodati so i nastaviti
mutiti. Dotle je šećer sa vodom provreo… Lagano dodavati vreo šećer u čvrst sneg NE
ODJEDNOM…na početku po 2-3 kasike, kasnije povećavati i tako dok se ne potroši sva
tečnost. Prijatno!
Možda vas zanima:
DOMAĆA ŠAMPITA Napravite ovako i svi će tražiti dodatno parče, mekana kao duša
Starinski recept za kolač koji se topi u ustima.
DOMAĆA ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju, po receptu baka Mileve
Starinski slatkiš savršen za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede slatko.
ŠAMPITA Kolač koji budi nostalgiju na dane detinjstva, iz bakine kuhinje
Kolač kao osmišljen za slavsku trpezu, po receptu bez mane.
NEODOLJIVA ŠAMPITA Starinski, kremasti kolač koji se ne odbija, za sve važne prilike
Ako volite kremaste i mekane deserte, šampitu ćete obožavati.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)