EGZOTIČNI UKUS ORIJENTA Za arapske palačinke kažu da su najbolje na svetu
Varijacija na temu arapskih palačinki ima puno – razlijkuju se u veličini, nadevima, kao i načinu pripreme, a nakon punjenja se mogu odmah poslužiti, ili pak ispržiti u ulju ili ispeći, navodi Punkufer
Recept koji prenosimo je za qatayef asafiri, a namaz je ashta
Sastojci:
- 1 šoljica brašna
- 1 šoljica griza
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice instant suvog kvasca
- ¼ kašičice soli
- 2 i 1/2 šoljice tople vode
- 1/4 šoljice mlevenih pistaća
- Med prema potrebi
Ashta
- 1 kašika griza
- 1,5 kašika skrobnog brašna
- 1 šoljica mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike maskarponea
- 1/2 šolje tosta ili hleba bez kore narezanog na kockice
Priprema:
U posudu stavite suve sastojke za arapske palačinke pa dodajte vodu i promešajte, poklopite i pustite da odstoji 30 minuta. Testo bi trebalo da bude ređe od onog za naše palačinke. Pripremite aštu. Pomešajte griz, skrobno brašno i 1/4 šoljice mleka i vanile. Zagrejte na šporetu dodajući ostatak mleka mešajući dok ne postane gusto i penasto. Zatim dodajte maskarpone i dobro promešajte dok se ne sjedini pa ubacite kockice hleba i pustite da se ohladi.
Zagrejte tiganj pa ulijte 2 kašike smese za palačinke. Pecite dok se ne pojave mehurići, a ivice ispeku dovoljno da mogu da se odvoje. Palačinke ne treba okretati, dovoljno ih je peći samo s jedne strane.
U svaku palačinku stavite oko kašiku smese od sira, spojite ivice i uvaljajte ih u usitnjene pistaće. Po ukusu prelijte medom.
Možda vas zanima:
UMESTO KISELE VODE, U PALAČINKE DODAJTE OVAJ SASTOJAK Biće mekše i lepše nego ikad
Caka koja garantuje najmekše palačinke na svetu
PALAČINKE U SOSU OD POMORANDŽE Aromatičan dezert će vas osvojiti na prvi zalogaj, neviđeno bogatstvo ukusa
Jedan od najpoznatijih specijaliteta na svetu...
VISOKOPROTEINSKE PALAČINKE IZ SNOVA Idealne su za doručak, slažu se uz slatko i slano, prosto neodoljive
Brz i jednostavam doručak
PALAČINKE OD DVA SASTOJKA Jeftiniji slatkiš nećete napraviti, a mekane su kao duša!
Omiljena poslastica svih generacija, a sada u posnoj varijanti
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)