EGZOTIČNI UKUS ORIJENTA Za arapske palačinke kažu da su najbolje na svetu
Varijacija na temu arapskih palačinki ima puno – razlijkuju se u veličini, nadevima, kao i načinu pripreme, a nakon punjenja se mogu odmah poslužiti, ili pak ispržiti u ulju ili ispeći, navodi Punkufer
Recept koji prenosimo je za qatayef asafiri, a namaz je ashta
Sastojci:
- 1 šoljica brašna
- 1 šoljica griza
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice instant suvog kvasca
- ¼ kašičice soli
- 2 i 1/2 šoljice tople vode
- 1/4 šoljice mlevenih pistaća
- Med prema potrebi
Ashta
- 1 kašika griza
- 1,5 kašika skrobnog brašna
- 1 šoljica mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike maskarponea
- 1/2 šolje tosta ili hleba bez kore narezanog na kockice
Priprema:
U posudu stavite suve sastojke za arapske palačinke pa dodajte vodu i promešajte, poklopite i pustite da odstoji 30 minuta. Testo bi trebalo da bude ređe od onog za naše palačinke. Pripremite aštu. Pomešajte griz, skrobno brašno i 1/4 šoljice mleka i vanile. Zagrejte na šporetu dodajući ostatak mleka mešajući dok ne postane gusto i penasto. Zatim dodajte maskarpone i dobro promešajte dok se ne sjedini pa ubacite kockice hleba i pustite da se ohladi.
Zagrejte tiganj pa ulijte 2 kašike smese za palačinke. Pecite dok se ne pojave mehurići, a ivice ispeku dovoljno da mogu da se odvoje. Palačinke ne treba okretati, dovoljno ih je peći samo s jedne strane.
U svaku palačinku stavite oko kašiku smese od sira, spojite ivice i uvaljajte ih u usitnjene pistaće. Po ukusu prelijte medom.
Možda vas zanima:
PALAČINKE OD DVA SASTOJKA Jeftiniji slatkiš nećete napraviti, a mekane su kao duša!
Omiljena poslastica svih generacija, a sada u posnoj varijanti
Zaboravite vodu i mleko, ovaj sastojak čini čudo
Garantujemo da ovakvo dobro testo za palačinke niste nikada probali. Palačinke su omiljena, brza poslastica svakome
FINE, VAZDUŠASTE, MEKANE Uz ovaj trik i jedan sastojak palačinke neće biti žilave
Spremate ih celog života, ali za ovu foru niste čule
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)