EGZOTIČNI UKUS ORIJENTA Za arapske palačinke kažu da su najbolje na svetu

TRPEZA.RS

10:15

Slatki kutak 0

Varijacija na temu arapskih palačinki ima puno – razlijkuju se u veličini, nadevima, kao i načinu pripreme, a nakon punjenja se mogu odmah poslužiti, ili pak ispržiti u ulju ili ispeći, navodi Punkufer

EGZOTIČNI UKUS ORIJENTA Za arapske palačinke kažu da su najbolje na svetu
Shutterstock

Recept koji prenosimo je za qatayef asafiri, a namaz je ashta

Sastojci:

  • 1 šoljica brašna
  • 1 šoljica griza
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice instant suvog kvasca
  • ¼ kašičice soli
  • 2 i 1/2 šoljice tople vode
  • 1/4 šoljice mlevenih pistaća
  • Med prema potrebi

Ashta

  • 1 kašika griza
  • 1,5 kašika skrobnog brašna
  • 1 šoljica mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike maskarponea
  • 1/2 šolje tosta ili hleba bez kore narezanog na kockice

Priprema:

U posudu stavite suve sastojke za arapske palačinke pa dodajte vodu i promešajte, poklopite i pustite da odstoji 30 minuta. Testo bi trebalo da bude ređe od onog za naše palačinke. Pripremite aštu. Pomešajte griz, skrobno brašno i 1/4 šoljice mleka i vanile. Zagrejte na šporetu dodajući ostatak mleka mešajući dok ne postane gusto i penasto. Zatim dodajte maskarpone i dobro promešajte dok se ne sjedini pa ubacite kockice hleba i pustite da se ohladi.

Zagrejte tiganj pa ulijte 2 kašike smese za palačinke. Pecite dok se ne pojave mehurići, a ivice ispeku dovoljno da mogu da se odvoje. Palačinke ne treba okretati, dovoljno ih je peći samo s jedne strane.

U svaku palačinku stavite oko kašiku smese od sira, spojite ivice i uvaljajte ih u usitnjene pistaće. Po ukusu prelijte medom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading