VAZDUŠASTE I MEKANE KAO PAMUK Arapske palačinke pravićete stalno jer će vas ukus odmah osvojiti

Izvor: Alo.rs

17:00

Kulinarski globus 0

Lako se prave.

trpeza
Shutterstock

Arapske palačinke

Sastojci:

2 šoljice griza

1 šoljica brašna

1 kesica suvog kvasca

1/4 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice šećera

1 jaje

1 šoljica toplog mleka

2 šoljice tople vode

Priprema:

Sve sastojke izmešajte mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite testo da odstoji pola sata. Kada na površini testa nastanu mehurići, testo je spremno za pečenje. Zagrejte tiganj, srednje veličine, pa punom kutlačom razlijte testo. Svaku palačinku pecite 1 do 2 minuta dok ne nastane mnogo rupica. Palačinke ne okrećite, nego ih pecite samo sa jedne strane. Servirajte sa margarinom i medom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading