ORASNICE Po starom bakinom receptu
Napravite čuvene kolače sa orasima i uživajte. Pogodan izbor predstojeće slave.
Sastojci
2 belanca
250 g šećera u prahu
200 g seckanih oraha
300 g mlevenih oraha
1/4 soka od jednog limuna
Priprema
Mutite belanca dok ne dobijete gusti beli šam. Dodajte umućenim belancima sitni šećer i mutite dok se ne dobije jos gušća masa. Posle dodajte mlevene orahe i sok od limuna. Dobro izmešajte pa drvenom varjačom blago okrećite belanaca sa orasima. Prethodno pripremite veliku tepsiju pa stavite na nju papir za pečenje. Testo podelite na otprilike 50 komada-kuglica. Svaku kuglicu dlanovima formirajte u valjak (5 cm), uvaljajte u seckane orahe i blago krajeve saviti ka unutrašnjosti da se dobije oblik orasnice.Orasnice stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni ,pa onda smanjujete temperaturu , na 100 stepeni. Kada se ispeku izvadite tespiju i ostavite tako da se ohlade i stegnu pa tek onda vadite iz tepsije.
Možda vas zanima:
BAKINE ORASNICE Pola pleha nestane dok trepnete, a isto vreme hrskave i mekane
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
ORASNICE Priprema je jednostavna, a ukus božanstven, poćiće vam voda na usta
Najbolje služite uz šolju kafe.
ORASNICE Prhki starinski kolači skupog ukusa, za sve bitne događaje
Super idu uz šolju kafe.
NEODOLJIVE ORASNICE Tradicionalni kolači koji se tope u ustima, a super idu uz kafu
Slatke i mekane, nema ko vam neće tražiti recept.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)