ŽITO TORTA Pomeriće vam pamet koliko je dobra, a topi se u ustima

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Fenomenalna poslastica oboriće s nogu i one izbirljive.

žito torta
Shutterstock

Potrebno je

  • 12 belanca
  • 12 kašika šećera 
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 9 kašika brašna

Za fil:

  • 12 žumanca 
  • 650 ml mleka
  • 9 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 250 g putera
  • 200 g šećera u prahu
  • 250-300 g mlevenih oraha
  • muskatni orah 

I još:

  • 180 g šlag krema od vanile
  • 350 ml mleka

Priprema

Umutite mikserom belanca u čvrst sneg. Dodajte 4 kašike šećera i mutite dok se ne otopi. Na kraju dodajte 4 kašike mlevenih oraha i 3 kašike brašna i polako sjedinite sa belancima. U pleh obložen pek papirom preručite smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ponovite postupak za još 2 kore. Zasebno umutite žumanca, brašno i 200 ml mleka, da nema grudvica. 450 ml mleka sa šećerom stavite na vatru da provre. Kad provre, dodajte smesu sa žumancima i ukuvajte. Ostavite sa strane da se prohladi. Zasebno umutite puter sa šećerom. Prohlađeni fil od žumanaca dodajte i sjedinite mikserom. Umešajte i mlevene orahe i narendajte muskantni orah. Mikserom sjedinite. Pripremljenim filujom premažite sve kore. Šlag krem umutite sa mlekom. Dekorišite tortu. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading