ŽITO TORTA Pomeriće vam pamet koliko je dobra, a topi se u ustima
Fenomenalna poslastica oboriće s nogu i one izbirljive.
Potrebno je
- 12 belanca
- 12 kašika šećera
- 12 kašika mlevenih oraha
- 9 kašika brašna
Za fil:
- 12 žumanca
- 650 ml mleka
- 9 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 250 g putera
- 200 g šećera u prahu
- 250-300 g mlevenih oraha
- muskatni orah
I još:
- 180 g šlag krema od vanile
- 350 ml mleka
Priprema
Umutite mikserom belanca u čvrst sneg. Dodajte 4 kašike šećera i mutite dok se ne otopi. Na kraju dodajte 4 kašike mlevenih oraha i 3 kašike brašna i polako sjedinite sa belancima. U pleh obložen pek papirom preručite smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ponovite postupak za još 2 kore. Zasebno umutite žumanca, brašno i 200 ml mleka, da nema grudvica. 450 ml mleka sa šećerom stavite na vatru da provre. Kad provre, dodajte smesu sa žumancima i ukuvajte. Ostavite sa strane da se prohladi. Zasebno umutite puter sa šećerom. Prohlađeni fil od žumanaca dodajte i sjedinite mikserom. Umešajte i mlevene orahe i narendajte muskantni orah. Mikserom sjedinite. Pripremljenim filujom premažite sve kore. Šlag krem umutite sa mlekom. Dekorišite tortu. Bon appetit!
Možda vas zanima:
ŽITO TORTA Torta iz bakine stare sveske koja miluje nepca, svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
ŽITO TORTA Donosimo vam originalni recept za poslasticu na kojoj su odrasle generacije
Savršena za svaku svečanu priliku, a posna.
NEODOLJIVA ŽITO TORTA Posna poslastica ukusna kao da ste se trudili satima, za pravo uživanje
Ukrasiće svaku svečanu trpezu, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
ŽITO TORTA Drugačija poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, a pogodna i za dane strogog posta
Pravi se od jednostavnih sastojaka, a ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)