ŽITO TORTA Pomeriće vam pamet koliko je dobra, a topi se u ustima
Fenomenalna poslastica oboriće s nogu i one izbirljive.
Potrebno je
- 12 belanca
- 12 kašika šećera
- 12 kašika mlevenih oraha
- 9 kašika brašna
Za fil:
- 12 žumanca
- 650 ml mleka
- 9 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 250 g putera
- 200 g šećera u prahu
- 250-300 g mlevenih oraha
- muskatni orah
I još:
- 180 g šlag krema od vanile
- 350 ml mleka
Priprema
Umutite mikserom belanca u čvrst sneg. Dodajte 4 kašike šećera i mutite dok se ne otopi. Na kraju dodajte 4 kašike mlevenih oraha i 3 kašike brašna i polako sjedinite sa belancima. U pleh obložen pek papirom preručite smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ponovite postupak za još 2 kore. Zasebno umutite žumanca, brašno i 200 ml mleka, da nema grudvica. 450 ml mleka sa šećerom stavite na vatru da provre. Kad provre, dodajte smesu sa žumancima i ukuvajte. Ostavite sa strane da se prohladi. Zasebno umutite puter sa šećerom. Prohlađeni fil od žumanaca dodajte i sjedinite mikserom. Umešajte i mlevene orahe i narendajte muskantni orah. Mikserom sjedinite. Pripremljenim filujom premažite sve kore. Šlag krem umutite sa mlekom. Dekorišite tortu. Bon appetit!
Možda vas zanima:
NEPEČENA ČOKO MOKO TORTA Rajski zalogaji u poslastici kao osmišljenoj za tmurne dane
Fenomenalna torta pravi se brzo i lako, a osvojiće sve koji je budu probali.
MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.
KESTEN TORTA Brza jesenja poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Savršena jesenja poslastica ukusa koji se pamti, za sve prilike.
ŠVARCVALD TORTA Čuvena nemačka poslastica sa čokoladom i višnjama, poći će vam voda na usta
Čuvena nemačka poslastica nazvana po višnjevači, nastala je 1927.godine.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)