AMERIČKA PITA SA VIŠNJAMA Klasik na drugačiji način koji miriše na ljubav
Klasik bez premca još ukusniji od originalne verzije.
Potrebno je
Za koru:
- 2 i po šolje brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 1 šolja hladnog putera (isečenog na kockice)
- pola šolje hladne vode
Za fil:
- 4 šolje očišćenih i osušenih višanja
- 1 šolja šećera
- 1/4 šolje kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice bademovog ekstrakta (opciono)
- 1 kašika limunovog soka
- 1/4 kašičice soli
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i mešajte viljuškom ili rukama dok smesa ne postane mrvičasta. Postepeno dodajte hladnu vodu, mešajući dok se testo ne sjedini. Možda neće biti potrebno pola šolje vode. Podelite testo na dva dela, oblikujte u diskove, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 1 sat. U velikoj posudi pomešajte višnje, šećer, kukuruzni skrob, vanilu, bademov ekstrakt (ako ga koristite), limunov sok i so. Dobro izmešajte i ostavite sa strane. Izvadite jedan disk testa iz frižidera i razvucite ga na pobrašnjenoj površini do prečnika malo većeg od kalupa za pitu (oko 23 cm). Stavite testo u kalup za pitu. Sipajte fil od višanja u kalup sa testom. Izvadite drugi disk testa iz frižidera i razvucite ga. Stavite preko fila i spojite ivice sa donjim testom. Premažite gornji deo pite umućenim jajetom. Pecite pitu na 220 stepeni 20 minuta. Smanjite temperaturu na 175 i pecite pitu još 40-45 minuta, ili dok kora ne postane zlatnosmeđa, a fil ne počne da kipi.
Možda vas zanima:
STARINSKA PITA SA VIŠNJAMA I LEBLEBIJAMA Gotova očas posla, a oduzima dah i mirisom i ukusom
Sočna i mirisna, a po ukusu joj nema ravne.
SOČNA PITA SA VIŠNJAMA Zbog jednog sastojka nije za decu, a zamiriše cela kuća dok se peče
Sa hrskavim korama i bogatim nadevom, pravićete stalno.
AMERIČKA PITA SA VIŠNJAMA Klasik na drugačiji način, u neodoljivom voćnom spoju
Preukusna i mirisna, uzećete parče više.
AMERIČKA PITA SA VIŠNJAMA Mirisna voćna poslastica za prave sladokusce i one izbirljive
Mekana i sočna, uzećete parče više.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)