Napravite čuvenu beogradsku poslasticu po receptu Tatjane Kadarjan iz Zemuna
Privatna arhiva/Tatjana Kadarjan
Piše: Ivana Pavlović
Savršena za sve svečane prilike, raskošna i bez glutena. Ovim rečima bi mogla da se opiše Moskva šnit torta čiji recept nam je dala Tatjana Kadarjan iz Zemuna, autorka profila „tanja.kadarjan“. Zaposlena kao supervizor tima u finansijama u jednoj kompaniji, pravljenje torti joj je hobi kome se rado posvećuje u slobodno vreme. Naloge na mrežama je napravila na nagovor prijateljica, a recepte često prilagođava ukusu sina i muža, koji su joj najveća podrška ali i kritičari za svaku novu poslasticu
Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept, i kako ste se odlučili da ga napravite?
- Prvi put recept sam videla kod Minje (Minjina kuhinjica) i rešila da probam da napravim, jer svi znamo koliko je Moskva šnit popularna torta. Ali moram priznati da samo prvi put kada pravim neku novu tortu za mene, pratim recept detaljno. Svaki naredni put kada je pravim, uvek prilagodim recept našem ukusu, onako kako mi volimo, pa često u opisu recepta napišem „Na moj način“ ili „Onako kako mi volimo“.
Recept za Moskva šnit je malo izmenjen u odnosu na klasični?
- Ovaj recept za Moskva šnit tortu je modifikovan po našem ukusu i bez glutena je takođe, pošto u porodici imamo osobu koja je intolerantna na gluten, pa uglavnom i recepte prilagođavam i prepravljam da budu bezglutenske torte.
Kako znate da je fil za Moskvu dovoljno kuvan?
- Kod fila za Moskvu mi se svidelo to što se ne kuva klasičan fil sa žumancima na pari, već se mute žumanca sa šećerom i pudingom, a potom se taj fil zakuva u mleku. Obožavam tako kremaste filove i uvek ih ima dosta. Često se vratim u detinjstvo i momente kada smo kao deca jedva čekali šerpe i vangle da postružemo ostatke fila kog nikad nije bilo viška.
Da li ste nekada pravili s drugim sastojcima? Margarinom umesto putera?
- Margarin koristim uvek kod posnih torti, i u slučaju kada radim ukrašavanje fondanom, a fil torte je recimo kremastiji, onda definitivno koristim margarin zbog čvrstine. Naravno, maslac koristim češće.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- Recimo da bi to bile špagete milaneze. (Varijacija milaneze špageta kod nas ima mnogo, a većina kaže da je glavna razlika između bolonjeze i milaneze sosa u tome što je milaneze sos bez mesa).
Koje jelo ste vremenski najviše spremali i koje vam je bilo najkomplikovanije?
- Uh, prvi put kada smo rešili sa sami skuvamo čorbast pasulj, znam mnogima će delovati smešno, ali zaista nismo nikada suprug i ja sami spremali čorbast pasulj. Nismo znali ni koliko je dugo potrebno ga kuvati, ni da li je skuvan dobro... Ali je bio fenomenalan. I gulaš takođe, isti slučaj kao i za čorbast pasulj.
Koje jelo niste nikad spremali, a voleli bi da probate?
- Ja lično nisam nikada do sada pravila sarmu, ali da kažem od početka i ceo proces sama. Punjene paprike da, i njih veoma volimo, dete ih obožava, ali sarmu nisam do sada spremala sama, a volela bih i to da pokušam.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
- Slatka jela definitivno, torte pogotovo. Volim i komplikovane i instant recepte, zavisi od vremena koje imam na raspolaganju.
Recept
Moskva šnit bez glutena
Sastojci:
3 kore po:
4 belanca
4 kašike šećera
1 kašika brašna bez glutena
3 kašike mlevenih oraha
1 kašika mlevenih lešnika
Fil 1:
1l mleka
12 žumanaca
12 kašika šećera
1 vanilin šećer
2,5 pudinga od vanile
1 kašika gustina (obratiti pažnju na sastav zbog glutena)
250 g maslaca
Fil 2:
300 g šlaga umućenog po ukusu
mleveni lešnik, po ukusu
Dodatno:
2 kese višanja, odleđenih i oceđenih
jedna velika i jedna mala konzerva ananasa, oceđenog
Priprema:
Za kore umutiti dobro belanca, a potom dodati šećer i sve zajedno dobro sjediniti mikserom. Dodati brašno, orahe i lešnik i to sve lepo izmešati kašikom i varjačom. Izliti u kalup veličine 28-30 cm i peći 3 odvojene kore.
Za prvi fil dobro umutite žumanca sa 5 kašika šećera, dodajte puding i gustin, malo mleka da smesa ne bude previše gusta i zakuvajte fil u vrelom mleku koje smo prethodno zagrejali s ostatkom šećera. Kuvajte fil nekoliko minuta i ostavite da se ohladi. U ohlađen fil dodajte umućen maslac, pa lepo sjedinite celu smesu.
Za drugi fil umutite šlag po ukusu i u njega dodajte mleveni lešnik. Filujte tortu sledećim redosledom: kora - fil 1. - višnje - fil 2. - kora - fil 1. - ananas - fil 2. - kora - fil 1. - višnje i ananas u kombinaciji zajedno - fil 2.
Možda vas zanima:
POSNA MOSKVA ŠNIT TORTA Ukusom se uopšte ne razlikuje od originala
Savršena za sve svečane prilike.
MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska torta u savršenom spoju sa lešnicima i voćem
Raskošna poslastica ulepšaće svaku svečanu trpezu.
MOSKVA ŠNIT Kraljica trpeze u savršenom voćnom spoju, poćiće vam voda na usta
Raskošna poslastica oduševiće i one izbirljive.
POSNA MOSKVA ŠNIT Savršena voćna poslastica sa ananasom i orasima bez koje nijedno slavlje ne prolazi
Ako volite originalnu verziju, obožavaćete i njenu posnu varijantu.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)