PRAVLJENJE NJOKI NIJE NIKAKAV BAUK Napravite ovo jelo po receptu Danijele Pantić i Dragane Latovljev

Alo.rs/B. Paunović

14:03

U sosu sa 0

Divni i ukusni zalogajčići od krompira.

PRAVLJENJE NJOKI NIJE NIKAKAV BAUK Napravite ovo jelo po receptu Danijele Pantić i Dragane Latovljev
Privatna arhiva

„Recepti za sreću“ nastali su iz velike ljubavi prema kuvanju i predstavljaju hobi dve prijateljice - Danijele Pantić i Dragane Latovljev. One su tu svoju pasiju prenele na Instagram i tako su nastali „Recepti za sreću“. Iako su potpuno različite - jedna je završila filolologiju, a druga tehnologiju - ujedinjene su u ideji da ljudima približe jednostavne, a efektne recepte. Zato ih svakodnevno dele sa auditorijumom koji broji gotovo 30.000 zaljubljenika u dobar zalogaj, a jedan od njih su i ove njoke - em zdrave, em lake za pripremu.

PRAVLJENJE NJOKI NIJE NIKAKAV BAUK Napravite ovo jelo po receptu Danijele Pantić i Dragane Latovljev Privatna arhiva
 

Koji krompir je najbolji za pripremu domaćih njoka?

- Najbolje je koristiti krompir koji ima više skroba, dakle beli krompir, jer se brzo skuva i pokazao se kao odličan u pripremi testa.

Kako da ga najlakše oljuštimo?

- Krompir za njoke je bolje ne ljuštiti pre kuvanja da ne bi upio mnogo vode, a i tada nam je potrebno manje brašna i njoke imaju lepšu strukturu.

Koliko dugo se kuva?

- Ne smete ga prekuvati! Čim ljuska počne da se odvaja od krompira, već je spreman. Uvek ga možete malo bocnuti i proveriti.

Da li treba soliti vodu u kojoj se kuva krompir?

- Vodu treba posoliti, dovoljna je ravna kašičica soli. Ukoliko to ne uradite, balans će se postići ako se posoli sos.

PRAVLJENJE NJOKI NIJE NIKAKAV BAUK Napravite ovo jelo po receptu Danijele Pantić i Dragane Latovljev Privatna arhiva
 

Čime se najbolje gnječi?

- Možete ga gnječiti gnječilicom ili, ako je nemate, može poslužiti viljuška, ali u tom slučaju je potrebno energičnije izraditi krompir.

Zašto je najbolje ubaciti maslac?

- Maslac će pomoći da se dobije testo fine strukture. Nije greška i ako ubacite margarin, ukus njoka se neće promeniti. Maslac je svakako zdravija varijanta.

Šta da radimo ako je krompir i dalje suv?

- Ukoliko je krompir suv, dodajte malo vode. Videćete već kada ga budete gnječili da li je suv ili ne.

Kada se dodaju ostali sastojci, čime je najbolje mutiti krompir?

- Krompir izgnječimo, sačekamo da se malo prohladi, dodamo maslac i jedno jaje. Sve sastojke je najbolje sjediniti viljuškom.

Da li se može koristiti mikser?

- Za njoke nam nije potreban mikser, ali ako baš žurite, možete koristiti nastavke za testo.

Da li je potrebno prosejati brašno pre dodavanja u krompir?

- Brašno uvek treba prosejati, a u testo se dodaje postepeno.

Kako da znamo da je testo pogodno za mešenje?

- Testo je potrebno dobro izraditi, tako da se ne lepi za prste. Ne treba da bude tvrdo zamešeno i nije preporučljivo da se mnogo mesi, baš zbog toga da ne bi postalo tvrdo.

Da li je neophodno ostaviti testo da odstoji u frižideru?

- Nema potrebe da testo odstoji u frižideru. Potrebno je da dok formiramo njoke preostalo testo prekrijemo krpom da se ne bi osušilo.

Kako da se testo ne lepi za nož prilikom sečenja?

- To se često dešava, pa je zato najbolje da se nož pospe brašnom.

U čemu je najbolje držati njoke?

- Obično spremimo potrebnu količinu za obrok koji pripremamo jer volimo da budu sveže. U slučaju da napravimo veću količinu, poređamo ih razdvojene na ravnoj površini i tako stavimo u zamrzivač. Posle 20 minuta ih stavimo u kesice jer su već čvrste i neće se lepiti jedna za drugu.

Kakvu šerpu je najbolje koristiti i koliko dugo se kuvaju?

- Poželjno je da se kuvaju u dubljoj šerpi. Njoke se kuvaju do minut, tada isplivaju na površinu i onda ih stavljamo na tanjir.

Koliko dugo smeju da budu u frižideru?

- U frižideru mogu da budu nekoliko sati, a najbolje je da se zamrznu. Tako napravljene njoke možemo odložiti u kese za zamrzivač i čuvati u zamrzivaču 10 dana.

                                                                                                                                                

 

Srećni recept za njoke

Sastojci:

200 g belog krompira

45 g putera

1 jaje

2 ravne kašičice soli

350 g brašna

Priprema:

Krompir dobro operite i neoljušćen skuvajte u posoljenoj vodi. Kada se prohladi, oljuštite ga i izgnječite gnječilicom, dodajte maslac, jedno jaje i so. Sve sastojke izradite viljuškom tako da se dobije ujednačena smesa. Brašno prosejte i postepeno dodajte u pripremljenu smesu da njoke ne bi bile tvrde. Zamesite testo na podlozi posutoj brašnom. Testo je gotovo kada se više ne lepi za ruke. Ne treba preterati u izradi da njoke ne bi bile žilave i gumaste. Dobijeno testo podelite na 4 jednaka dela. Od svakog dela napravite valjak debljine prsta. Nož pospite brašnom i secite njoke širine palca. Prevlačenjem njoke preko viljuške (valjajte je preko zubaca viljuške odozgo prema dole) dobićete interesantnu šaru. Ako želite da napravite oblik ježića, za to možete da iskoristite rende (stranu za sitno rendanje) i preko njega valjajte njoku prema dole, gde će se napraviti drugačije šare. U veću šerpu stavite vodu i posolite. Kada voda provri, ubacite deo njoka i kuvajte dvadesetak sekundi pošto isplivaju na površinu. Vrlo brzo su gotove i možete da ih služite uz omiljeni umak.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading