PRAVE, DOMAĆINSKE Milica Ivančov otkriva porodični recept za neodoljive buhtle koje oduzimaju dah svakome ko ga proba

Alo.rs/B. P.

12:26

U sosu sa 0

Ovo je jedinstven recept.

PRAVE, DOMAĆINSKE Milica Ivančov otkriva porodični recept za neodoljive buhtle koje oduzimaju dah svakome ko ga proba
Privatna arhiva

Ukusne i neodoljive, buhtle su pecivo koje retko ko može da zaobiđe kada se nađu na trpezi. Sočnog ukusa i prhkog izgleda, mame naša čula da ih probamo, bilo da su punjene slatkim kremom, makom ili džemom. Milica Ivančov, autorka Instagram stranice „moje ukusne čarolije“ za čitaoce „Alo! Trpeze“ otkriva na koji način ona sprema ovo ukusno pecivo.

Da li u testo mora da ide kvasac ili može i prašak za pecivo?

- Najbolje je uzeti kvasac jer se od njega generalno bolje podiže testo. Duže traje priprema jer se kvasac duže čeka da naraste, ali testo bude dosta mekanije i pahuljastije, pa će samim tim i buhtle biti bolje.

Kako da znamo da smo napravili dovoljno mekano testo?

- Testo treba da bude elastično, mekano i glatko, a znaćete da je gotovo u trenutku kada više na prstima nemate slepljene komadiće. Da bi ono bilo lepo i mekano, rukama ga treba što duže mesiti na radnoj površini.

Koja je najbolja debljina testa prilikom njegovog valjanja?

- Kada krenete da valjate testo, gledajte da bude tanko, najbolje oko pola centimetra, ako može i tanje. Najbolje je da prvo osetite testo na rukama, rastanjite koliko možete, pa onda upotrebite oklagiju.

Da li sastojci pre upotrebe treba da budu u frižideru?

- Veoma je bitno da su sastojci sobne temperature, kako bi se što brže povezali. Mlečni proizvodi, u ovom slučaju mleko, ne sme biti hladno, poželjno je da čak bude i mlako, kako bi kvasac imao bolje dejstvo.

Zašto je važno da se testo premaže? Čime je to najbolje raditi?

- Da bi buhtle dobile lepu zlatnu boju, važno je svaku premazati otopljenim puterom pre pečenja, to će im dati sjaj i mekoću na korici. Za još bolji ukus premažite buhtle puterom dva puta pre pečenja, a između ta dva sloja pomoću četkice premažite umućenim žumancetom.

Zašto mora da odstoji testo?

- Što duže stoji kvasac i što se duže premesi, to će testo biti ukusnije. Kad zamesimo testo, ostavimo da odstoji kako bi se kvasac aktivirao, a drugi put, kad poređamo filovane buhtle u tepsiju i premažemo ih puterom, opet dajemo kvascu priliku da testo naraste, kad je već spremno za pečenje.

Čime namazati ruke prilikom oblikovanja buhtli kako se testo ne bi lepilo?

- Najbolje je pokvasiti krpu vodom, pa između svakog oblikovanja buhtli dlanove obrisati mokrom krpom. Možete i sipati kap ulja, pa ga razmazati dlanovima.

Da se ne bi buhtle zalepile za pleh, čime je najbolje da ga podmažemo?

- Veoma je bitno da buhtle ređate u pleh obložen papirom za pečenje kako se ne bi zalepile za pleh i da pre pečenja, premazane puterom, odstoje 20 do 25 minuta u plehu na sobnoj temperaturi, a onda da ih pečete. Lako će se odvajati jedna od druge ako su pre slaganja u tepsiju premazane puterom.

Kako najbolje da oblikujemo buhtle da nam fil ne iscuri?

- Najbolje je da ih napravite u obliku kruga i polako zatvarate sa svih strana i postavite na dno tepsije.

Da li buhtle mogu biti i slane?

- Najčešće se prave u slatkoj verziji, ali što ne bi mogle i slane? U tom slučaju mogu se puniti sirom i jednako su dobre i ukusne. Ako želite i integralnu verziju, upotrebite neko drugo brašno da nije pšenično, recimo ražano, ovseno ili heljdino.

 

Miličine buhtle

Sastojci:

200 ml mleka
100 ml vode
1 kocka kvasca
4 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
50 g istopljenog putera
1 jaje
900 g brašna
Za premazivanje:
60 g istopljenog putera
Za nadev:
krem po želji

Priprema:

U činiju sipajte mlako i dodajte šećer, kvasac i malo brašna i ostavite da kvasac deluje. Nakon što se on zapenuša dodajte puter, jaje, so i brašno, pa zamesite testo. Potrudite se da što duže mesite i ostavite da ono naraste. Gotovo testo podelite na veće jufke i svaku oblikujte rukama, a potom ih rastanjite u oblik kruga i napunite ih kremom ili džemom. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite između njih malo prostora da bi mogle lepo da narastu i da se ispeku. Premažite ih otopljenim puterom i ostavite još malo da narastu. Pecite ih na 200 stepeni 25 minuta. Nakon pečenja izvadite ih i prekrijte krpom ili kesom i ostavite da se prohlade, a onda ih pospite šećerom u prahu.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading