NAJKREMASTIJI, SA 2 FILA! Probajte ferero rolat koji se topi u ustima po receptu Dine Đekić iz Beograda

Trpeza/ V.V.

17:00

U sosu sa 0

Kombinacija dve vrste čokolade i pečenih lešnika u filovima koji idu preko mekane kore čine ovaj rolat savršenim desertom, pa vam upravo zato predlažemo da njime zasladite vikend.

NAJKREMASTIJI, SA 2 FILA! Probajte ferero rolat koji se topi u ustima po receptu Dine Đekić iz Beograda
Privatna arhiva/Dina Đekić

Ferero rolat je praktičan jer se brže pravi od torte, a lepo izgleda. Kulinarska blogerka Dina Đekić iz Beograda nam je otkrila sve tajne pripreme kako bi vam ovaj slatkiš uspeo iz prvog pokušaja. Dina je autorka Instagram stranice Didy kitchen (didy_kitchen) na kojoj sa više od 82.000 vernih pratilaca deli svoje slatke i slane čarolije.

Kako skuvati žumanca na pari ukoliko nemamo lonac za kuvanje na pari?

- Žumanca umutite sa šećerom i stavite u manju šerpu. Vodu zagrejte u većoj šerpi. Šerpu sa žumancima iznad veće šerpe s ključalom vodom. Vodite računa da voda ne dodiruje šerpu u kojoj su žumanca. Temperaturu smanjite na pola kad provri da ne ključa prejako. Sve vreme mešajte. Kada se žumanca zgusnu, dodajte čokoladu i sklonite sa šporeta. Promešajte da se čokolada lepo sjedini sa žumancima. Ostavite 10 minuta da se prohladi, pa ubacite puter. Umutite mikserom i ostavite da se ohladi.

NAJKREMASTIJI, SA 2 FILA! Probajte ferero rolat koji se topi u ustima po receptu Dine Đekić iz Beograda Privatna arhiva/Dina Đekić
 

Kako da znamo da su se žumanca dovoljno zgusnula?

- Znaćete da su gotova kada mutilica ili varjača ostavljaju trag na dnu šerpe.

Da li je potrebno slatku pavlaku prethodno umutiti?

- Slatku pavlaku nije potrebno prethodno umutiti. Svi sastojci se mute zajedno.

Da li maskarpone može da se zameni nekim drugim sirom?

- Ukoliko želite maskarpone zameniti nekim drugim neslanim sirnim namazom, dodajte u njega krem-fiks i šećer po ukusu.

NAJKREMASTIJI, SA 2 FILA! Probajte ferero rolat koji se topi u ustima po receptu Dine Đekić iz Beograda Privatna arhiva/Dina Đekić
 

Koliko dugo treba mutiti belanca za koru?

- Belanca mutite prvo mikserom oko dva minuta, zatim dodajte malo-pomalo šećer. Mutite dok se šećer ne istopi, oko 7-8 minuta.

Koliko minuta se peče kora?

- Kora se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.

Kako da ne pukne prilikom uvijanja u rolat?

- Pečenu koru izvadite iz rerne, sklonite pek-papir, pa je umotajte u krpu. Ostavite da se skroz ohladi u krpi. Kora je samo sa lešnicima, sočna je i sigurno neće pući.

Da li mora da se stavi u vlažnu krpu ili može suva?

- Koru je dovoljno urolati u suvu krpu. Nisu potrebni vlažna krpa ni pek-papir.

NAJKREMASTIJI, SA 2 FILA! Probajte ferero rolat koji se topi u ustima po receptu Dine Đekić iz Beograda Privatna arhiva/Dina Đekić
 

Ferero rolat

Sastojci:

Za čokoladni fil:

130 g mlečne čokolade sa lešnicima

20 g crne čokolade

140 g putera

50 g mlevenih lešnika

7 žumanaca

3 kašike šećera

Za lešnik fil:

100 g maskarpone sira

100 g krema od lešnika

50 ml slatke pavlake

50 g lešnika

Za koru:

7 belanaca

7 kašika šećera

150 g pečenih mlevenih lešnika

1 šaka seckanih lešnika

Za glazuru:

100 g mlečne čokolade

50 ml slatke pavlake

50 g krupno mlevenih lešnika

 

Priprema:

Čokoladni fil: Žumanca umutite sa šećerom i skuvajte na pari uz neprestano mešanje. Kada se zgusnu, dodajte čokoladu, isključite ringlu i mešajte dok se čokolada ne sjedini sa žumancima. Ostavite da se prohladi 10 minuta, pa ubacite puter i umutite mikserom. Na kraju dodajte lešnike.

Lešnik fil: U činiju stavite maskarpone, lešnik krem, lešnike i slatku pavlaku i zajedno umutite mikserom.

Kora: Mutite belanca dva minuta. Dodajte šećer, kašiku po kašiku i mutite dok se ne istopi. Dodajte lešnike i lagano kružnim pokretima varjače sjedinite. Smesu sipajte u pleh (30x37 cm) obložen pek-papirom, izravnajte i pospite seckanim lešnicima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Sklonite papir i koru urolajte s krpom. Ohlađenu koru premažite prvo čokoladnim filom, zatim lešnik filom i urolajte. 

Glazura: Istopite mlečnu čokoladu sa slatkom pavlakom na tihoj vatri uz stalno mešanje. Dodajte lešnike. Ostavite da se ohladi, pa prelijte rolat.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading