NAJKREMASTIJI, SA 2 FILA! Probajte ferero rolat koji se topi u ustima po receptu Dine Đekić iz Beograda
Kombinacija dve vrste čokolade i pečenih lešnika u filovima koji idu preko mekane kore čine ovaj rolat savršenim desertom, pa vam upravo zato predlažemo da njime zasladite vikend.
Ferero rolat je praktičan jer se brže pravi od torte, a lepo izgleda. Kulinarska blogerka Dina Đekić iz Beograda nam je otkrila sve tajne pripreme kako bi vam ovaj slatkiš uspeo iz prvog pokušaja. Dina je autorka Instagram stranice Didy kitchen (didy_kitchen) na kojoj sa više od 82.000 vernih pratilaca deli svoje slatke i slane čarolije.
Kako skuvati žumanca na pari ukoliko nemamo lonac za kuvanje na pari?
- Žumanca umutite sa šećerom i stavite u manju šerpu. Vodu zagrejte u većoj šerpi. Šerpu sa žumancima iznad veće šerpe s ključalom vodom. Vodite računa da voda ne dodiruje šerpu u kojoj su žumanca. Temperaturu smanjite na pola kad provri da ne ključa prejako. Sve vreme mešajte. Kada se žumanca zgusnu, dodajte čokoladu i sklonite sa šporeta. Promešajte da se čokolada lepo sjedini sa žumancima. Ostavite 10 minuta da se prohladi, pa ubacite puter. Umutite mikserom i ostavite da se ohladi.
Kako da znamo da su se žumanca dovoljno zgusnula?
- Znaćete da su gotova kada mutilica ili varjača ostavljaju trag na dnu šerpe.
Da li je potrebno slatku pavlaku prethodno umutiti?
- Slatku pavlaku nije potrebno prethodno umutiti. Svi sastojci se mute zajedno.
Da li maskarpone može da se zameni nekim drugim sirom?
- Ukoliko želite maskarpone zameniti nekim drugim neslanim sirnim namazom, dodajte u njega krem-fiks i šećer po ukusu.
Koliko dugo treba mutiti belanca za koru?
- Belanca mutite prvo mikserom oko dva minuta, zatim dodajte malo-pomalo šećer. Mutite dok se šećer ne istopi, oko 7-8 minuta.
Koliko minuta se peče kora?
- Kora se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.
Kako da ne pukne prilikom uvijanja u rolat?
- Pečenu koru izvadite iz rerne, sklonite pek-papir, pa je umotajte u krpu. Ostavite da se skroz ohladi u krpi. Kora je samo sa lešnicima, sočna je i sigurno neće pući.
Da li mora da se stavi u vlažnu krpu ili može suva?
- Koru je dovoljno urolati u suvu krpu. Nisu potrebni vlažna krpa ni pek-papir.
Ferero rolat
Sastojci:
Za čokoladni fil:
130 g mlečne čokolade sa lešnicima
20 g crne čokolade
140 g putera
50 g mlevenih lešnika
7 žumanaca
3 kašike šećera
Za lešnik fil:
100 g maskarpone sira
100 g krema od lešnika
50 ml slatke pavlake
50 g lešnika
Za koru:
7 belanaca
7 kašika šećera
150 g pečenih mlevenih lešnika
1 šaka seckanih lešnika
Za glazuru:
100 g mlečne čokolade
50 ml slatke pavlake
50 g krupno mlevenih lešnika
Priprema:
Čokoladni fil: Žumanca umutite sa šećerom i skuvajte na pari uz neprestano mešanje. Kada se zgusnu, dodajte čokoladu, isključite ringlu i mešajte dok se čokolada ne sjedini sa žumancima. Ostavite da se prohladi 10 minuta, pa ubacite puter i umutite mikserom. Na kraju dodajte lešnike.
Lešnik fil: U činiju stavite maskarpone, lešnik krem, lešnike i slatku pavlaku i zajedno umutite mikserom.
Kora: Mutite belanca dva minuta. Dodajte šećer, kašiku po kašiku i mutite dok se ne istopi. Dodajte lešnike i lagano kružnim pokretima varjače sjedinite. Smesu sipajte u pleh (30x37 cm) obložen pek-papirom, izravnajte i pospite seckanim lešnicima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Sklonite papir i koru urolajte s krpom. Ohlađenu koru premažite prvo čokoladnim filom, zatim lešnik filom i urolajte.
Glazura: Istopite mlečnu čokoladu sa slatkom pavlakom na tihoj vatri uz stalno mešanje. Dodajte lešnike. Ostavite da se ohladi, pa prelijte rolat.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)