STARI DOBRI CRNOGORSKI KAČAMAK Tradicionalno jelo siromašnih sada voli i elita, evo kako se sprema!
Osmišljen nedugo nakon što je vladika Petar I Petrović Njegoš, na povratku iz Rusije, iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir...
Kačamak je osmišljen davno, tokom dugih godina velike oskudice. U planinskim stočarskim krajevima tada je na trepezi uvek bilo sira, kajmaka i krompira. U nastojanjima da se ishrana, usled vrlo skromnih mogućnosti, koliko-toliko obogati i ne svodi samo na hleb i mlečne proizvode, kombinovanjem namirnica nastalo je još nekoliko jela sličnih ovom.
Možda vas zanima:

ODLIČNO ZASITI, A JEFTINA Palenta sa mlekom i parmezanom, savršen obrok za sve generacije
Brzo jelo koje može da bude doručak ili večera.

IZ BAKINOG KUVARA Palenta sa mlekom i parmezanom, savršen obrok za sve generacije
Može da bude brz doručak ili večera.

IZ BAKINOG KUVARA Palenta sa mlekom i parmezanom, savršena večera ili doručak
Napravite kremastu palentu i uživajte.

OVO SU JELE NAŠE DEKE I BAKE Cicvara je odličan doručak jer je kalorična i daje snagu
Recept za cicvaru se razlikuje u zavisnosti od kraja Srbije, ali je pravilo da se pravi isključivo sa kukuruznim brašnom, a ne sa palentom.
Takođe se veruje da je kačamak na severu Crne gore osmišljen nedugo nakon što je vladika Petar I Petrović Njegoš, na povratku iz Rusije, iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir. Kačamak je spadao u sirotinjska jela i u prošlosti se služio samo ukućanima, a pred goste su se uvek iznosila skuplja jela. Danas ovo poznato jelo možemo pronaći i u poznatim restoranima i to po visokim cenama. Ako želite da naučite kako se sprema pravi crnogorski kačamak pročitajte u nastavku teksta.
Sastojci:
4 srednja krompira
400 g kukuruznog brašna
1 kašičica soli
1 l vode
150 ml mleka
4 kašike starog kajmaka
3 kašike kisele pavlake
Priprema: Krompir oljuštite i stavite u šerpu, pa prelijte vodom i posolite. Kada proključa dodajte brašno i promešajte. Ostavite da vri nekih 10 minuta, pa smanjite vatru i kuvajte još pola sata. Nemote da vas brine ako je negde ostalo živo brašno, a ako posle tih 40 minuta ima previše vode, malo je ocedite, ali nemojte da preterate. Zatim uzmite varajču i dobro mešajte dok se krompir i brašno potpuno ne sjedine. U šerpicu sipajte mleko, pa dodajte kajmak i pavlaku i promešajte. Kada se zagreje dodajte kačamak i ostavite da provri, pa servirajte.
Bonus video:
SUZANINA PRINCES VANILA TORTA SAVRŠENA ZA USKRS Očaravajuća poslastica bogatog ukusa za pravo uživanje
Napravite ovu raskošnu poslasticu po receptu Suzane Golubović iz Niša.

SOJA SOS Posan i slasan, daće šmek svakom jelu
Gotov za tili čas, a super ide uz pirinač, meso i mnoga druga jela.

JEDINI RECEPT ZA PESTO SOS KOJI VAM TREBA Služite ga uz pire krompir, pomfrit, meso, svemu daje poseban šmek
Pravi se lako, a osvaja na prvi zalogaj.

NEODOLJIVI PESTO SOS Super se slaže sa brojnim jelima
Jednostavne pripreme i neverovatnog ukusa.

BRZE PROLEĆNE KIFLICE SA SALAMOM Slasne i ukusne, smažu se očas posla
Napravite ove ukusne kiflice po receptu Milice Spasić iz Mihajlovca kod Smedereva
Komentari (0)