TORTA SA ORASIMA I RUMOM Starinska torta bogatog ukusa

Trpeza/ V.V.

20:30

Zdravi zalogaji 0

Ova torta je pravi izbor za velika porodična okupljanja i proslave, jer je izdašna i čvrsta.

TORTA SA ORASIMA I RUMOM Starinska torta bogatog ukusa
Shutterstock

Sastojci

Za kore:

400 g mlevenih oraha

16 kašika brašna

4 jaja

160 ml mleka

160 ml ulja

6 kašika šećera

1 prašak za pecivo

Za preliv:

400 ml vode

3 kašike ruma

5 kašika šećera

Za fil:

1 l mleka

150 g oraha

300 g šećera

200 g gustina

250 g putera

1 kašika ruma

Priprema:

Za kore umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer, mutite i kada se istopi dodajte žumanca. Sjedinite, dodajte ulje i mleko i umutite u ujednačenu smesu. Dodajte orahe, brašno, prašak za pecivo i rum. Izmešajte kašikom i ispecite 5 kora u podmazanom plehu, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Za fil, istopite na tihoj vatri 150 g šećera, pa dodajte orahe. Izmešajte i ostavite da se ohladi, pa tu smesu sameljite. Pomešajte gustin sa 200 ml mleka tako da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri sa preostalim šećerom, pa u to dodajte razmućen gustin. Kuvajte uz mešanje dok se zgusne. Kad se ohladi, dodajte penasto umućen puter, mlevene karamelizovane orahe (ostavite malo za ukrašavanje) i rum. Kore natopite mlakim prelivom od prokuvale vode, šećera i ruma. Nafilujte celu tortu i ukrasite mlevenim karamelizovanim orasima.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading