TORTA SA ORASIMA I RUMOM Starinska torta bogatog ukusa
Ova torta je pravi izbor za velika porodična okupljanja i proslave, jer je izdašna i čvrsta.
Sastojci
Za kore:
400 g mlevenih oraha
16 kašika brašna
4 jaja
160 ml mleka
160 ml ulja
6 kašika šećera
1 prašak za pecivo
Za preliv:
400 ml vode
3 kašike ruma
5 kašika šećera
Za fil:
1 l mleka
150 g oraha
300 g šećera
200 g gustina
250 g putera
1 kašika ruma
Priprema:
Za kore umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer, mutite i kada se istopi dodajte žumanca. Sjedinite, dodajte ulje i mleko i umutite u ujednačenu smesu. Dodajte orahe, brašno, prašak za pecivo i rum. Izmešajte kašikom i ispecite 5 kora u podmazanom plehu, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Za fil, istopite na tihoj vatri 150 g šećera, pa dodajte orahe. Izmešajte i ostavite da se ohladi, pa tu smesu sameljite. Pomešajte gustin sa 200 ml mleka tako da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri sa preostalim šećerom, pa u to dodajte razmućen gustin. Kuvajte uz mešanje dok se zgusne. Kad se ohladi, dodajte penasto umućen puter, mlevene karamelizovane orahe (ostavite malo za ukrašavanje) i rum. Kore natopite mlakim prelivom od prokuvale vode, šećera i ruma. Nafilujte celu tortu i ukrasite mlevenim karamelizovanim orasima.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA BOLJA OD REFORME Puna mekih kora, oraha i čokoladnog krema
Neodoljiva poslastica oduševiće i one izbirljive.
STARINSKA INTERKONTINENTAL TORTA Raskošna poslastica sa 3 fila
Savršeno ide uz šoljicu kafe.
CARIGRADSKA TORTA NEKADA SE SLUŽILA SULTANIMA Savršen spoj oraha i patišpanja
Svi će vam tražiti dodatno parče.
STARINSKA GRILIJAŠ TORTA Sa tri kore i prepuna bogatog fila, i dupla mera će biti malo
Savršena za svečanu i slavsku trpezu, a nema ko je ne voli.
ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...
DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan
Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...
ČORBA OD SOČIVA Lagan i neodoljiv obrok koji će vas ugrejati, a sprema se nikad brže
Čorbu možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru, ili...
KREM SUPA OD KARFIOLA Jednostavno jelo koje osvaja na prvi zalogaj
Čuvajte karfiol u fioci za povrće, u plastičnoj kesi, do nedelju dana...
POSNE PLJESKAVICE OD OSLIĆA Prave se za tili čas, a ukus im je fenomenalan
Najbolje da ih servirate dok su još tople...
Komentari (0)