RECEPT ZA MEKIKE Spolja hrskave i rumene, iznutra šupljikave, njihov miris nas vraća u detinjstvo jer su mnogima bile omiljena užina
Mekike su jedna tradicionalna užina i njihov miris vraća u neka prethodna vremena kada su važile za pravu poslasticu.
Kada ste u žurbi a želite jednu brzinsku užinu za sebe i svoju porodicu Mekike su idealne za to! Pomoću ovog recepta dobićete iznutra šupljikave a spolja hrskave i rumene mekike.
Možete ih poslužiti uz jogurt, sir, šunku ili slatku verziju uz džem, slatko ili krem. Naravno odlično idu i uz različite soseve, pustite mašti na volju, sa njima nema greške.
500 ml mlake vode
700 gr mekog brašna
40 gr kvasca (1 pakovanje ili kockica)
1 kafena kašičica secera
5 kasika ulja za testo
1,5 kafena kašičica soli
ulje za prženje
Priprema:
U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, šećer, ulje. Malo izmešajte rukom, dodajte brašno ali ne sve, malo više od pola od ukupne količine. Dodajte so a kvasac ne puštajte da naraste. Uzmite mikser sa onim vijugavim žicama, koje su i namenjene za mešenje gušćih masa kao što je testo. Tako cete brže napraviti lepo glatko testo sa balončićima. Rukom bi morali mnogo duze da mesite i zamarate se. Mutite mikserom sve dok se ne dobije lepa glatka masa, bez grudvica. Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i polako, tek da se formira mekana lopta od testa. Ukoliko se baš jako lepi za ruke, dodajte jos malo brasna i blago mesite.
Zagrejte rernu. Uključite na 50 stepeni, al ne cekajte da se skroz zagreje, pa isključite. Rerna treba da je mlaka, ni slucajno vruća. Ubacite vanglu sa testom, i prekrijte krpom. Zatvorite rernu i neka tako stoji 15 minuta da testo naraste, nema potrebe da se digne skroz.
Shutterstock
Pobrašnjavite dobro radnu površinu, testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, oblikujte u loptu i oklagijom razvlačite. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izadje vazduh.
Sada je bitno ostaviti da odstoji oko 20-25 minuta (zavisi koliko je toplo u prostoriji). Mekike fino narastu, šupljikavost se poveća. Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brasno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je još da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući. Spuštajte u vrelo ulje a kada dobro porumene, okrenete drugu stranu. Stavljajte na salvetu da pokupi višak ulja.
Možda vas zanima:
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!
NE TREBA VAM MESO Tart s povrćem je doručak uz koji će svi uživati
Prosto je i za napraviti.
PRIGODNE ZA DOBAR POČETAK DANA Piroške sa sirom, mekane, ukusne, ne upijaju masnoću
Kad jednom probate, pravićete ih često
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
ZAMESITE ZA TOPLINU DOMA Priganice, toliko savršene, da niko ne mari za dijetu kad ih proba
Jednostavno, prženo testo i spadaju u sam vrh crnogorskih jela na koje su veoma ponosni
Komentari (0)