RECEPT ZA MEKIKE Spolja hrskave i rumene, iznutra šupljikave, njihov miris nas vraća u detinjstvo jer su mnogima bile omiljena užina
Mekike su jedna tradicionalna užina i njihov miris vraća u neka prethodna vremena kada su važile za pravu poslasticu.
Kada ste u žurbi a želite jednu brzinsku užinu za sebe i svoju porodicu Mekike su idealne za to! Pomoću ovog recepta dobićete iznutra šupljikave a spolja hrskave i rumene mekike.
Možete ih poslužiti uz jogurt, sir, šunku ili slatku verziju uz džem, slatko ili krem. Naravno odlično idu i uz različite soseve, pustite mašti na volju, sa njima nema greške.
500 ml mlake vode
700 gr mekog brašna
40 gr kvasca (1 pakovanje ili kockica)
1 kafena kašičica secera
5 kasika ulja za testo
1,5 kafena kašičica soli
ulje za prženje
Priprema:
U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, šećer, ulje. Malo izmešajte rukom, dodajte brašno ali ne sve, malo više od pola od ukupne količine. Dodajte so a kvasac ne puštajte da naraste. Uzmite mikser sa onim vijugavim žicama, koje su i namenjene za mešenje gušćih masa kao što je testo. Tako cete brže napraviti lepo glatko testo sa balončićima. Rukom bi morali mnogo duze da mesite i zamarate se. Mutite mikserom sve dok se ne dobije lepa glatka masa, bez grudvica. Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i polako, tek da se formira mekana lopta od testa. Ukoliko se baš jako lepi za ruke, dodajte jos malo brasna i blago mesite.
Zagrejte rernu. Uključite na 50 stepeni, al ne cekajte da se skroz zagreje, pa isključite. Rerna treba da je mlaka, ni slucajno vruća. Ubacite vanglu sa testom, i prekrijte krpom. Zatvorite rernu i neka tako stoji 15 minuta da testo naraste, nema potrebe da se digne skroz.
Pobrašnjavite dobro radnu površinu, testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, oblikujte u loptu i oklagijom razvlačite. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izadje vazduh.
Sada je bitno ostaviti da odstoji oko 20-25 minuta (zavisi koliko je toplo u prostoriji). Mekike fino narastu, šupljikavost se poveća. Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brasno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je još da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući. Spuštajte u vrelo ulje a kada dobro porumene, okrenete drugu stranu. Stavljajte na salvetu da pokupi višak ulja.
Možda vas zanima:
GURABIJE SRCU NAJMILIJE Poslastica na koju niko ne ostaje ravnodušan
Miris našeg detinjstva!
NE TREBA VAM MESO Tart s povrćem je doručak uz koji će svi uživati
Prosto je i za napraviti.
PRIGODNE ZA DOBAR POČETAK DANA Piroške sa sirom, mekane, ukusne, ne upijaju masnoću
Kad jednom probate, pravićete ih često
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)