TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITET Uvijena pogača punjena sirom, sočna i mekana

Slobodanka Ćorić

08:42

Bakina vanglica 0

Zalivena jajetom i mlekom dok se pekla dodatno je omekšala korica

burek sa sirom
Shutterstock

Sastojci:

  • 100 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 5 gr suvog kvasca ili 20 gr svežeg
  • 150 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 500 gr brašna
  • 2 kašike ulja
  • 500 gr sitnog sira ili po želji, nemojte manje od 250 gr
  • 150 gr margarina
  • 1 jaje + 50-100ml mleka

Priprema:

U toplo mleko staviti kvasac i šećer, promešati pa ostaviti da odradi 10 minuta. U drugu posudu staviti brašno, oko 300 gr, pa dodati 50 gr otopljenog margarina, vodu i so, pa promešati.

Dodati zatim i odstajao kvasac i sve dobro izraditi varjačom. Dodavati brašno, pa umestiti mekano testo.

Testo preliti uljem premesiti lagano, ostaviti u posudi u kojoj ste mesili, prekriti krpom i onda ostaviti 30 – 60 minuta da odstoji i naraste. 

Nadošlo testo lagano premesiti uz pomoć malo brašna i podeliti na 5 približno jednakih loptica.

100 gr omekšalog margarina izmešati sa sirom, pa malo posoliti i opet izmešati.

Svaku lopticu razvući u krug približno 25cm i na svaku naneti mešavinu margarina  i sira, kako je na fotografiji prikazano.

Uviti svaki krug u rolat i onda krajeve zavrnuti, kao kada cedite krpu.. Paziti da ne razvučete previše. na nekih 30 – 35 cm. 

Podmazati pleh prečnika 30cm u kojem ćete peći, pa prvi rolat uviti u krug, ali tako da ostane malo prostora dok uviajte jer će testo narasti dodatno pa da ne bude nabijeno, nego prozraćno.

Kada uvijete prvi krug stalo testo dodajete, nadogradjujete, jedno na drugo i uvijate i dobijate oblik puža.

Na kraju treba da ima po koji milimetar razmaka izmedju krugova kako bi testo fino naraslo.

Ostaviti ovako dobijenu pogaču da raste 30 minuta.  Posle 30 minuta premazati testo. Umutiti jaje sa 50 – 100 ml mleka, malo posoliti. Uključiti zatim rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Staviti pogaču da se peče 15 minuta na 200 stepeni pa smanjiti na 180 i peći još nekih 15 – 20 minuta zavisno od rerne.

Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti da “odmori” 10 minuta pa poslužiti. Prijatno.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading