TRADICIONALNI SRPSKI SPECIJALITET Uvijena pogača punjena sirom, sočna i mekana
Zalivena jajetom i mlekom dok se pekla dodatno je omekšala korica
Sastojci:
- 100 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 5 gr suvog kvasca ili 20 gr svežeg
- 150 ml vode
- 1 kašičica soli
- 500 gr brašna
- 2 kašike ulja
- 500 gr sitnog sira ili po želji, nemojte manje od 250 gr
- 150 gr margarina
- 1 jaje + 50-100ml mleka
Priprema:
U toplo mleko staviti kvasac i šećer, promešati pa ostaviti da odradi 10 minuta. U drugu posudu staviti brašno, oko 300 gr, pa dodati 50 gr otopljenog margarina, vodu i so, pa promešati.
Dodati zatim i odstajao kvasac i sve dobro izraditi varjačom. Dodavati brašno, pa umestiti mekano testo.
Testo preliti uljem premesiti lagano, ostaviti u posudi u kojoj ste mesili, prekriti krpom i onda ostaviti 30 – 60 minuta da odstoji i naraste.
Nadošlo testo lagano premesiti uz pomoć malo brašna i podeliti na 5 približno jednakih loptica.
100 gr omekšalog margarina izmešati sa sirom, pa malo posoliti i opet izmešati.
Svaku lopticu razvući u krug približno 25cm i na svaku naneti mešavinu margarina i sira, kako je na fotografiji prikazano.
Uviti svaki krug u rolat i onda krajeve zavrnuti, kao kada cedite krpu.. Paziti da ne razvučete previše. na nekih 30 – 35 cm.
Podmazati pleh prečnika 30cm u kojem ćete peći, pa prvi rolat uviti u krug, ali tako da ostane malo prostora dok uviajte jer će testo narasti dodatno pa da ne bude nabijeno, nego prozraćno.
Kada uvijete prvi krug stalo testo dodajete, nadogradjujete, jedno na drugo i uvijate i dobijate oblik puža.
Na kraju treba da ima po koji milimetar razmaka izmedju krugova kako bi testo fino naraslo.
Ostaviti ovako dobijenu pogaču da raste 30 minuta. Posle 30 minuta premazati testo. Umutiti jaje sa 50 – 100 ml mleka, malo posoliti. Uključiti zatim rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Staviti pogaču da se peče 15 minuta na 200 stepeni pa smanjiti na 180 i peći još nekih 15 – 20 minuta zavisno od rerne.
Pečenu pogaču izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti da “odmori” 10 minuta pa poslužiti. Prijatno.
Možda vas zanima:
STARINSKA POSLASTICA KOJA OBARA SVE REKORDE Diplomat torta, stvorena za vrhunsko uživanje
Otkrivamo vam originalni recept kako biste mogli ovaj čokoladni desert praviti kada poželite
KLASIK BOŽANSKOG UKUSA Bajadera torta, slasno savršenstvo koje se ne zaboravlja
Bajadera torta spada u red klasničnih torti, koje su se često pravile, a sad su pomalo zaboravljene
KOLAČ SA PIŠKOTAMA, MALINAMA I ČIZKEJK FILOM Lagana i osvežavajuća poslastica vraća osmeh
Spoj piškota, voćnog i belog fila čini ovaj kolač idealnim kada želite da se zasladite, a treba vam jednostavan recept
STARINSKO JELO OD MESA I POVRĆA Papazjanija, fantastično ukusna, zagrejaće vam stomak i dušu
Svaka domaćica koja je nekad htela da pokaže svoje kulinarske sposobnosti pravila je ovo jelo na kašiku
POSNI KOLAČ SA JABUKAMA Desert mekan kao duša, za prave ljubitelje voćnih kolača
Desert bez premca po receptu bez mane.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
Komentari (0)