PASTEL DE NATA Očaravajući portugalski desert ukusa koji ćete pamtiti, a drugačiji od svega što ste jeli

Ivana Pavlović

18:00

Kulinarski globus 0

Portugalsko slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca oduševiće i one koji ne vole slatko.

pastel de nata
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 lisnato testo

Za sirup:

  • 180 g šećera
  • 125 ml vode
  • 1 štapić cimeta
  • 1 limun

Za krem:

  • 100 g brašna
  • 4 žumanca
  • 300 ml hladnog mleka

Priprema

Rernu zagrejte na 250 stepeni. Odmrznite i zarolajte lisnato testo. Potom ga prerežite na 12 jednakih delova. Kalupe za mafine obložite pek papirom pa utisnite testo. Vodu i šećer ulijte u lonac, pa umešajte štapić cimeta. Dodajte limunovu koricu. Kuvajte dok ne provri i dok se šećer ne otopi. Sklonite cimet i koru. Brašno i 50 ml mleka pomešajte da nema grudvica. Ostatak mleka sipajte u lonac pa kuvajte dok ne proključa. Zatim ga sipajte u činiju sa brašnom, pa dobro promešajte. Postepeno dodajte sirup, uz neprestano mešanje. Umešajte žumanca pa vratite na šporet i kuvajte na tihoj vatri. Mešajte stalno, sve dok se ne zgusne. Pripremljenim nadevom od žumanaca napunite lisnato testo. Pecite desert oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Bon appetit!

 

 

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading