Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo: spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi s feta sirom. Osim što se pravi od domaćeg testa, može se koristiti i lisnato testo. Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a s više blitve i praziluka. Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.
Sastojci:
10 listova kora za pite
400 g iseckanog spanaća
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 jajeta
200 g feta sira
prstohvat muskatnog oraščića
2 kašike otopljenog putera
so, biber
Priprema:
Na puteru ispržite sitno iseckan beli i crni luk, pa kad promene boju, ubacite spanać. Kad smekša, sklonite s ringle i ostavite da se ocedi. Pomešajte fetu, jaja, muskatni oraščić, začinite i sve pomešajte sa spanaćem. List kore za pitu isecite na tri trake, svaki premažite otopljenim puterom i dodajte po kašiku fila. Preklopite jedan ugao kako biste napravili trougao i nastavite preklapati do kraja lista. Dno pleha iz rerne podmažite puterom, pa ređajte trougliće. Pecite 30 minuta na 180 stepeni.
SAVET Pre služenja obavezno sačekajte da se pita prohladi i stegne
Možda vas zanima:
OMLET SA SPANAĆEM Zdrav doručak koji će vas držati sitim nekoliko sati
Sigurni smo da ste više puta čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana i da ga nikako ne treba preskakati, zato vam predlažemo ovaj jednostavni recept za jaja sa spanaćem.
GOTOV RUČAK ZA POLA SATA! Spanać sa pirinčem će vas oduševiti odmah
Lako se sprema, a i brzo zasiti.
PRAVI RECEPT ZA GRČKI SPECIJALITET Ovom suvlakiju niko ne može da odoli!
Oduševićete se ukusom.
LAGANA VEČERA ZA SVA VREMENA Zapečeni spanać sa sirom zavoleće cela porodica
Nećete moći da mu odolite.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)