Mini-pita

Alo.rs

14:54

Kulinarski globus 0

Braća pravoslavci vole spanakopitu.

Mini-pita
Shutterstock

Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo: spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi s feta sirom. Osim što se pravi od domaćeg testa, može se koristiti i lisnato testo. Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a s više blitve i praziluka. Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.

 

Sastojci:

10 listova kora za pite

400 g iseckanog spanaća

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 jajeta

200 g feta sira

prstohvat muskatnog oraščića

2 kašike otopljenog putera

so, biber

Priprema:

Na puteru ispržite sitno iseckan beli i crni luk, pa kad promene boju, ubacite spanać. Kad smekša, sklonite s ringle i ostavite da se ocedi. Pomešajte fetu, jaja, muskatni oraščić, začinite i sve pomešajte sa spanaćem. List kore za pitu isecite na tri trake, svaki premažite otopljenim puterom i dodajte po kašiku fila. Preklopite jedan ugao kako biste napravili trougao i nastavite preklapati do kraja lista. Dno pleha iz rerne podmažite puterom, pa ređajte trougliće. Pecite 30 minuta na 180 stepeni.

 

SAVET Pre služenja obavezno sačekajte da se pita prohladi i stegne

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading